Nakon sto sam se porodila i rodila trojke on nas ostavlja uz recenicu: ” Shvatio sam da za sve to nisam spreman.” Ja sam plakala danima radi tih rijeci a majka me je tjesila i uvijek govorila da trebam da gledam na svoje novorođene kcerke i da mi one budu uvijek vjetar u ledja ka dalje. Polako sam uz pomoc svoje porodice se oporavila i od poroda ali i od teskog rastanka od kojeg sam mislila da nikada necu moci nastaviti dalje.

Djevojcice su rasle i jako cesto su i pitale za oca. Nije im jednostavno bilo a ni ti lako a ja sam govorila: “Tata ce vam se vratiti i to sa poklonima,” Sta sam drugo mogla da kazem i sta sa mogla drugo slagati jer su one i dalje male bile. Propustio je dosta toga u njih0ovim zivotima. Polako su one kako su rasle pocele da shvataju da ih ja lazem. KAda su napunile 9 godine rekla sam im jedinu i pravu istinu Od tada me vise nikada nisu pitale za oca. Samo s jednom pojavio na vratima te je rekao da se vratio i da ih se uzelio. U tom trenutku pojavile su se sve tri i rekle da zatvorim vrata . Sa osmjehom sam ih poslusala idrago mi je sto su one bile te koje su odabrale sta ce a ne ja Izvini duso ali naucile su da zive bez tebe i dobro im je.

BONUS TEKST

Ptice su fascinantna grupa životinja koja se razlikuje od drugih životinja po nekoliko jedinstvenih karakteristika. Članovi ove raznolike klase poznati su po svojim perjem, sposobnosti letenja (iako ne sve ptice lete), kljunovima umesto zuba, i po nizu drugih specifičnih osobina koje ih čine jedinstvenima u životinjskom svetu.

Perje je najprepoznatljivija karakteristika ptica i ima mnoge funkcije. Ono ne samo da omogućava pticama da lete, već i pomaže u termoregulaciji, kamuflaži i komunikaciji. Perje je izuzetno kompleksan organ sa različitim vrstama koje se specijalizuju za različite namene, kao što su let, plivanje ili zaštita. Na primer, ptice koje lete koriste perje za stvaranje uzgona i stabilnosti tokom leta, dok vodene ptice imaju specijalno prilagođeno perje koje je otporno na vodu.

Ptice se nalaze gotovo svuda na Zemlji, od arktičkog leda do tropskih prašuma, i postoje u raznim veličinama i oblicima. Od najmanjih kolibrija, koji su poznati po svojoj sposobnosti da lebde u mestu i brzinom leta od nekoliko stotina puta u minuti, do najvećih orlova i albatrosa čiji raspon krila može biti i preko tri metra, ptice su izuzetno prilagodljive i raznolike.

Jedna od najvažnijih osobina ptica je njihov način komunikacije. Mnoge vrste koriste pesmu i različite vokalizacije kako bi privukle partnera, označile teritorij ili upozorile na opasnost. Pesme ptica su često kompleksne i specifične za vrstu, a mogu se koristiti i za identifikaciju pojedinih jedinki. Ptice koje ne mogu leteti, poput nojeva ili pingvina, koriste svoje vokalne sposobnosti na različite načine, uključujući izražavanje društvenih potreba i signalizaciju.

Ptice su takođe poznate po svojoj sposobnosti migracije. Svake godine, mnoge vrste ptica prekrivaju velike udaljenosti tokom migracija kako bi pronašle hranu, pobegle od nepovoljnih vremenskih uslova ili se reprodukovale. Migracije mogu biti dugotrajne i zahtevne, a ptice koriste različite metode navigacije, uključujući sunčevu svetlost, zvezde i zemljopisne oblike.

Reprodukcija ptica je još jedna zanimljiva karakteristika. Većina ptica polaže jaja, a briga o mladuncima varira u zavisnosti od vrste. Neke ptice grade složena gnezda i obezbeđuju pažljivu negu svojim jajima i mladuncima, dok druge vrste polažu jaja na otvorenim mestima ili u jednostavnim gnezdima. Ptičje jaje je zaštićeno čvrstom ljuskom koja pruža sigurnost i optimalne uslove za razvoj embriona.

Hrana koju ptice konzumiraju je izuzetno raznolika i zavisi od njihove vrste i okoline. Neke ptice su mesožderi i hrane se insektima, malim sisavcima ili čak drugim pticama, dok su druge biljojedi koje se hrane voćem, semenkama i nektarom. Adaptacija u ishrani pomaže pticama da prežive u različitim staništima i prilagode se promenama u dostupnosti hrane.

U konačnici, ptice su ključni deo ekosistema, igrajući važnu ulogu u polinaciji, rasprostranjivanju semena i kontrolisanju populacije insekata. Njihova prisutnost i aktivnosti imaju dubok uticaj na očuvanje ravnoteže u prirodi. Kroz svoju lepotu, raznolikost i prilagodljivost, ptice ne prestaju da fasciniraju i inspirišu ljude širom sveta.