Obraćajući veliku pozornost na svoje tijelo, možete rano prepoznati potencijalne opasnosti i poduzeti korake da ih izbjegnete. Simptomi dijabetesa uključuju, na primjer, učestalo mokrenje, pojačanu žeđ, noćne grčeve, nesanicu i valunge. Uz to, treba biti oprezan ako imate glavobolju ili značajan pad tjelesne težine.

 

  • U Hrvatskoj ima 395.058 službeno dijagnosticiranog dijabetesa; međutim, procijenjeni ukupni broj onih koji žive s ovim stanjem je oko 700.000, jer približno 40 posto dijabetičara ostaje nedijagnosticirano. Više od polovice ovih pacijenata također ima visok krvni tlak, a 85 posto spada u kategoriju prekomjerne težine ili pretile. Dijabetes je dugotrajno stanje koje nastaje kada se tijelo bori da održi odgovarajuću razinu šećera (glukoze) u krvi.

Glukoza služi kao vitalni izvor energije za tijelo, a njenom koncentracijom u krvotoku upravlja hormon inzulin koji proizvodi gušterača. U slučajevima dijabetesa, tijelo ili ne proizvodi dovoljno inzulina ili ga ne može učinkovito iskoristiti. Dijabetes tipa 1 autoimuno je stanje u kojem imunološki sustav cilja na stanice gušterače odgovorne za proizvodnju inzulina. Kao rezultat toga, tijelo ne uspijeva proizvesti inzulin, zbog čega se osobe s dijabetesom tipa 1 moraju oslanjati na inzulinsku terapiju cijeli život.

  • Najčešći oblik dijabetesa, dijabetes tipa 2, obično se javlja u odrasloj dobi. U ovom stanju, tijelo možda neće uspjeti proizvesti dovoljno inzulina ili ga možda neće učinkovito iskoristiti, što dovodi do inzulinske rezistencije. Ovaj tip dijabetesa često je povezan s čimbenicima kao što su pretilost, nedostatak tjelesne aktivnosti i nezdrava prehrana.

Gestacijski dijabetes još je jedno stanje koje se može pojaviti tijekom trudnoće kod žena koje prethodno nisu bolovale od dijabetesa. Tipično, ovo stanje nestaje nakon poroda, ali može povećati vjerojatnost razvoja dijabetesa tipa 2 u budućnosti. Upravljanje dijabetesom obično zahtijeva promjene u načinu života, kao što su prilagodbe prehrane i povećane tjelesne aktivnosti, zajedno s oralnim lijekovima ili inzulinom, ovisno o specifičnom tipu dijabetesa.

BONUS TEKST

Započnite jutro pozitivno uključivanjem đumbira u svoj doručak na ovih šest metoda. Uključite ovu namirnicu u svoj doručak kako biste podigli energiju i zadržali vitku liniju: možete je dodati u kavu ili kao namaz na kruh. Unatoč nedavnim mišljenjima da doručak treba zanemariti, mnogi i dalje smatraju da je to najvažniji obrok u danu, jer način na koji pristupamo jutru utječe na naše raspoloženje za cijeli dan.

  • Sjajan način da poboljšate okus i zdravlje svog prvog obroka je uključivanje đumbira. Korijen ove biljke služi kao pravi rezervoar vitamina, antioksidansa te makro i mikroelemenata neophodnih za naše tijelo. Međutim, đumbir se ne može konzumirati kao samostalno jelo. đumbir Kao rezultat toga, odabrali smo šest najukusnijih metoda za uključivanje ove superhrane u vaš jutarnji obrok.

Uključite đumbir u svoju kavu. Kombinacija đumbira i kave nudi značajnu obranu od slobodnih radikala, s obzirom na to da su oba sastojka prepuna antioksidansa. Kako biste napravili ovaj super napitak, jednostavno dodajte malu količinu mljevenog đumbira u svoju kavu ili stavite tanku krišku svježeg korijena đumbira u šalicu i ostavite da se kuha 5 minuta.

  • Dodatak đumbira pojačava okus kave, a istovremeno pomaže energizirati i razbuditi tijelo nakon noći odmora. Napravite čaj od đumbira. Jutarnji napitak može pružiti energiju uz zdravu dozu vitamina C. Ako radije izbjegavate kofein, čaj od đumbira služi kao izvrsna alternativa. Možete ga pripremiti od suhog ili svježeg korijena đumbira, a okus poboljšati dodavanjem mente, limuna ili kamilice. Ovaj umirujući napitak idealan je i za večer jer opušta um i pomaže u rješavanju problema sa spavanjem.

Primijenjeno na kruh. Za one koji uživaju u tostu ujutro, razmislite o poboljšanju njegovog okusa i zdravstvenih prednosti džemom od đumbira. Ovo je još jedna izvrsna metoda za povećanje unosa vitamina C i antioksidansa. Međutim, imajte na umu da džem obično ima visok udio šećera. Najbolji izbor je da sami pripremite džem, pazeći na čistoću njegovih sastojaka.