5 najčešćih pogrešaka koje dovode do debljanja za mnoge pojedince… Želite li smršaviti koji kilogram, ali vam to ne uspijeva? Otkrijte razloge koji stoje iza vaših problema s mršavljenjem čitajući dolje navedene pogreške u prehrani. 1) Gladovanje je jednako malo kalorija. Uobičajena zabluda je da je unos minimalne količine hrane ključ za gubitak težine.

 

  • Neki pojedinci čak dovode ovo uvjerenje do krajnosti, lišavajući svoje tijelo esencijalne energije neadekvatnim unosom hrane. U početku se težina može smanjiti, ali taj je učinak samo privremen. Tijelo ulazi u stanje poznato kao režim štednje, što dovodi do usporavanja ili zaustavljanja gubitka težine ili čak uzrokuje debljanje sa svakim dodatnim zalogajem. Taj se fenomen često naziva yo-yo efekt, gdje se svi izgubljeni kilogrami vraćaju, ponekad uz dodatnu težinu.

Temeljno načelo mršavljenja je da osjećaj gladi nikada ne smije biti opcija; ironično, učinkovita dijeta počinje potrebom da se konzumiraju još veće količine hrane. Stoga, kada nastupi glad, to signalizira negativan odgovor, jer tijelo počinje instinktivno skladištiti rezerve masti, što dovodi do sagorijevanja mišićne mase. 2) Prebrzo jedenje dovodi do povećane potrošnje.

  • Važno je napomenuti da čak i oni koji su pretili imaju tendenciju jesti brzo, često gutajući svaki zalogaj. Posljedično, mozak nema priliku primiti signal koji označava sitost, što rezultira prejedanjem. Nasuprot tome, ako jedete polako i koncentrirate se na svaki zalogaj dok uživate u iskustvu, vidjet ćete da konzumirate znatno manje. Želucu je potrebno čak dvadesetak minuta da obradi signale koji pokazuju da je pun.

Kako bi se olakšala probava, preporučljivo je žvakati svaki zalogaj najmanje 30 puta. Osim toga, izbjegavanje ometanja tijekom obroka – poput gledanja televizije ili čitanja – ključno je, jer to može prekinuti sposobnost mozga da komunicira osjećaj sitosti. 3) Visoki glikemijski indeks Možda ste upoznati s konceptom “glikemijskog indeksa”.

  • Konzumacija hrane s visokim glikemijskim indeksom dovodi do brzog porasta šećera u krvi, nakon čega slijedi nagli pad, nakon čega se ponovno osjećate gladni. Nasuprot tome, odabir hrane s niskim glikemijskim indeksom omogućuje postupni porast razine šećera u krvi nakon jela.

Što je manja količina šećera koju vaše tijelo izbacuje, to će manje inzulina biti potrebno za njegovo smanjenje. Inzulin je hormon koji ima ključnu ulogu u skladištenju masti u tijelu. Hrana s visokim glikemijskim indeksom može negativno utjecati na mentalno stanje pojedinca.

Brz i značajan pad razine šećera u krvi dovodi do hipoglikemije, što dovodi do osjećaja tjeskobe i gladi, što potiče konzumaciju još većih količina hrane bogate ugljikohidratima. 4) Konzumacija prekomjernih količina voća može biti pogrešan korak kada pokušavate izgubiti težinu. Mnogi pojedinci vjeruju da se mogu prepustiti neograničenoj konzumaciji voća za mršavljenje, ali to je pogrešno mišljenje. Bitno je uzeti u obzir ne samo količinu, već i vrstu i zrelost voća dok ste na putu mršavljenja.

  • Dovoljno je par komada voća ujutro; preporučljivo je izbjegavati voće tijekom poslijepodneva i navečer. Budući da voće sadrži jednostavne šećere koji se brzo probavljaju, možete smanjiti njegov glikemijski indeks tako da ga kombinirate sa svježim sirom ili nekim drugim mliječnim proizvodom ili uključivanjem orašastih plodova.

Kada pokušavate smršavjeti, važno je pripaziti na banane i grožđe jer oni imaju najviši glikemijski indeks. 5) Možda ćete se iznenaditi kada saznate da lagani proizvodi sa smanjenim udjelom masnoće nisu tako pogodni za prehranu kao što ste pretpostavljali. Izraz niske masnoće ne znači niskokalorični.

  • Zapravo, namirnice s niskim udjelom masnoće često ne uspijevaju zadovoljiti glad tako učinkovito kao njihove nemasne ili punomasne namirnice, što vas navodi da konzumirate veće količine.

Dok lagani proizvodi imaju manje masnoće, mast je ta koja obično daje veći dio okusa hrani; kada se mast eliminira, gubi se i velik dio okusa. Zbog toga proizvođači često pribjegavaju dodavanju šećera, zgušnjivača i raznih kemikalija za poboljšanje okusa. Prenesite ove savjete svojim prijateljima!