Jelena Karleuša, koja za sebe kaže da je balkanska diva, prepoznata je po jedinstvenom modnom osjećaju, zbog čega je u očima mnogih stekla status modne ikone. Nedavno je, nakon dulje pauze, svoje obožavatelje razveselila s dva nova albuma. Dok prihvaća moderne glazbene žanrove, voli i tradicionalne kafanske pjesme. Poznato je da Jelena Karleuša daje sve od sebe na nastupima, posebno na svadbama.

  • Ovo je još jednom potvrđeno prije samo nekoliko mjeseci. JK je u emisiji Zajednički izlet sa Milovanom otkrila da nikada nije bila na svadbama, proslavama, rođendanima i kafanama. Objašnjava da to nije zbog nedostatka pozivnica, već zbog njezinog uvjerenja da bi umjetnici u usponu trebali izbjegavati dopustiti drugima da imaju koristi od njihovih nastupa, jer to potkopava njihovo dostojanstvo i profesionalizam, posebno za žene.

Čin primanja novca ispunjava me osjećajem poniženja; u svom životu nikada nisam izravno prihvatio novac, čak ni u smislu tantijema. Taj se osjećaj pojačava kada promatram pjevače vođene slavom kako nastupaju na vjenčanjima, samo da bih svjedočio kako im se samo dva dana nakon toga stavlja novac u ruke. Zaključila je kako su, po njoj, takva ponašanja duboko ponižavajuća.

  • To je ponovno potvrđeno prije samo nekoliko mjeseci. JK je u emisiji Zajednički izlet sa Milovanom otkrila da nikada nije bila na svadbama, proslavama, rođendanima i kafanama. Objašnjava da to nije zbog nedostatka pozivnica, već zbog njezinog uvjerenja da bi umjetnici u usponu trebali izbjegavati dopustiti drugima da imaju koristi od njihovih nastupa, jer to potkopava njihovo dostojanstvo i profesionalizam, posebno za žene.

Čin primanja novca ispunjava me osjećajem neugodnosti; u svom životu nikada nisam izravno prihvatio novac, čak ni u kontekstu tantijema. Ovaj osjećaj se pojačava kada promatram izvođače željne slave na vjenčanjima, koji su, samo dva dana nakon toga, viđeni s gotovinom pritisnutom i gurnutom u ruke. Zaključila je da su takvi postupci za nju duboko ponižavajući.

  • Osim toga, Karleuša je privukla pažnju medija zbog svojih otvorenih mišljenja i kontroverzi. S nevjerojatnih dva milijuna pratitelja na Instagramu, ona je najpraćenija Srpkinja na društvenim mrežama. Njemački časopis Fokus nazvao ju je “Balkanskom Madonom”, dok ju je časopis V usporedio s Lady Gagom. Rođena u Beogradu, SFR Jugoslavija, 17. kolovoza 1978., Jelena Karleuša djetinjstvo je provela u naselju Fontana na Novom Beogradu.

Divna Karleuša, njezina majka, bila je poznata voditeljica Radio Beograda, dok njen otac Dragan trenutno uživa u mirovini nakon karijere kapetana u MUP-u Srbije. Vodio je istragu o zloglasnom masakru na Kosovu 1999. i aktivno sudjelovao u akciji Sablja 2003. Karleuša je obrazovne ambicije ostvarila u Zemunskoj gimnaziji, gdje je osim glazbene škole sudjelovala i kao članica zbora.

  • Sa samo šesnaest godina Karleuša je izrazila svoju snažnu ambiciju da nastavi pjevačku karijeru; međutim, financijski izazovi spriječili su je da objavi svoj debi album. Ekonomske poteškoće i inflacija posebno su otežavale njenoj majci da podrži Jelenine težnje prema glazbi. Uz pomoć pjevačice Dragane Mirković, Karleuša postiže uspjeh i izdaje svoj prvi album Ogledalce pod diskotekom 1995. godine.

Prvo izdanje označilo je ključni trenutak u njezinoj karijeri, postigavši ​​impresivan komercijalni uspjeh s više od 100.000 prodanih primjeraka u Jugoslaviji. Nakon ovog postignuća, nastavila je stvarati još pet turbo-folk albuma. Kako je njezina karijera napredovala, Karleuša se namjerno koncentrirala na održavanje imidža čisto pop glazbene umjetnice.

  • U veljači 2004. Karleuša je sudjelovala na glazbenom festivalu Beovizija s ciljem da izbori mjesto Srbije i Crne Gore na Eurosongu izvedbom pjesme “Moli me”. Nažalost, njen trud nije rezultirao kvalifikacijama. Međutim, odbila je dopustiti da je ovaj neuspjeh odvrati. Ubrzo nakon toga, Karleuša je sklopila ugovor sa Citi Recordsom i izdala album “Magija” u veljači sljedeće godine.

U veljači 2004. godine Karleuša je sudjelovala na glazbenom festivalu Beovizija s ciljem da izbori mjesto za Srbiju i Crnu Goru na Eurosongu sa svojom izvedbom pjesme “Moli me”. Nažalost, njen trud nije rezultirao kvalifikacijama. Međutim, odbila je dopustiti da je ovaj neuspjeh odvrati. Ubrzo nakon toga, Karleuša potpisuje za Citi Records i izdaje album “Magija” u veljači sljedeće godine.