I moj muž i ja imamo tamnu kosu, zajedno s dubljim tonom kože. Kći ima plavu kosu i svijetlu put. Suprug je predmet zaigranih napada svih, a zadirkivanje susjeda toliko je duboko utjecalo na njega da se sada želi podvrgnuti testu očinstva. Nakon osam godina našeg zajedničkog života, nevjerojatno sam ljuta na njega jer je preispitivao moju odanost i iskreno vjerovao da sam bila nevjerna.

Reći da sam povrijeđen i razočaran bilo bi malo reći. Sve sam mu to rekao, napomenuvši da polaganje nije problem, tim više što će on sam pokriti trošak (neće koristiti naše zajedničke financije za to). Ishod je sada jasan. Dijete mu nedvojbeno pripada (primit će potvrdu za dva tjedna), no njegov nedostatak povjerenja prouzročio mi je značajnu bol, navodeći me da razmišljam o razvodu.

Nisam sigurna je li moja reakcija ekstremna, ali njegovi postupci su me ispunili takvim gađenjem. Od prve godine fakulteta dijelili smo živote, prolazili kroz izazovna razdoblja i uspostavili skladan brak ispunjen srećom (ili se barem tako činilo). Sada, međutim, s njegove strane sve djeluje neiskreno, ostavljajući me nesigurnom što poduzeti.

BONUS TEKST

Ako se ova navika nastavlja mjesecima ili čak godinama, sfinkter postaje slabiji, popušta i može doći do formiranja želudačne kile. Iako obično nismo svesni, brzo konzumiranje velikog komada hrane može dovesti do raznih problema, od kojih su neki ozbiljni. O ovome na Instagramu govori prim. mr sci. med. dr Predrag Dugalić, specijalist gastroenterologije i pionir u endoskopskom liječenju bolesti jednjaka.

  • Što se događa kada jedemo hranu previše brzo? Hrana prolazi kroz otvor dijafragme i ulazi u želudac. Kada se želudac naglo napuni velikim komadima hrane, pritisak se vrši na mišićni sfinkter smješten u dijafragmi. Ako se ova praksa ponavlja tijekom mjeseci ili godina, sfinkter se može oslabiti i popustiti – objašnjava doktor. Ovo stanje se naziva hiatalna kila, jer se pod kilom podrazumijeva prolaps organa iz jedne telesne šupljine, u ovom slučaju iz trbušne u grudnu šupljinu.

Početni simptomi Kada dio želuca prijeđe iz abdominalne šupljine u torakalnu, prvi simptomi koji se javljaju su nagomilani plinovi, što se manifestira čestim podrigivanjem. Podrigivanje i gorušica obično su prvi simptomi, a nakon toga dolazi do vraćanja želudačne kiseline u jednjak, što se može manifestirati kao pojačana kiselina. Ako ovo stanje traje duže, kiselina može izazvati zapaljenje jednjaka.

  • Kada nervni završeci u sluznici jednjaka postanu ogoljeni i dođu u kontakt sa želudačnom kiselinom, pacijenti doživljavaju ne samo osjećaj kiseline, već i osjećaj pečenja – objašnjava dr. Dugalić. Kada srce boli. Osim toga, pun želudac može pritisnuti srce i izazvati srčane aritmije, što dovodi do ubrzanog rada srca. – Ovi pacijenti obično najpre posete kardiologa zbog problema sa srčanim ritmom ili preskakanjem srca (ekstrasistole), a zatim dolaze kod nas.

Ova kombinacija simptoma, koja se povezuje s gastroenterološkim i kardiološkim poremećajima, naziva se gastrokardijalnim sindromom – dodaje. Opterećeni želudac može pritisnuti pluća, što može izazvati probleme. Foto: Shutterstock Kada su pluća ugrožena. S druge strane, pun želudac može pritisnuti pluća, što kod pacijenata izaziva osjećaj otežanog disanja.

– Gastroenterolog ističe da jednjaku kontrakcije pomažu u oslobađanju sfinktera, što dovodi do toga da pacijenti često osjećaju “knedu” u grlu. Povremeno, kiselinski refluks može dospeti do grla, iritirajući prstenastu (krikofaringealnu) hrskavicu u grkljanu i izazivajući uporan suvi kašalj. Ovi pacijenti često završe kod pulmologa, a zatim ih specijalisti za ORL ili pulmolozi upućuju nama.