Za vrijeme vjenčanja moga sina ostala sam zatečena: čim sam uočila detalj na ruci svoje snahe, brzo sam otišla do njezinih roditelja. Raspitala se kod mladenkinih roditelja o njihovoj kćeri. Na moje pitanje je li posvojena prije više od 20 godina, mladenkina obitelj je reagirala iznenađeno jer se ta informacija držala u tajnosti.

  • Na dan vjenčanja mog sina saznao sam da je mlada zapravo moja kći koju sam izgubio prije mnogo godina. Nakon događaja, mladenka je izjavila da je dan vjenčanja i trenutak kada se ponovno ujedinila sa svojom biološkom majkom bio “sretniji od samog dana vjenčanja”. Uočila sam madež na ruci moje nove snahe, koji podsjeća na onaj na ruci moje izgubljene kćeri. Na kraju su mi otkrili da su prije nekoliko godina pronašli mladu djevojku napuštenu pokraj ceste i odlučili je odgajati kao vlastito dijete.

Nakon što je čula priču, mladenka je bila svladana emocijama i izrazila je želju da sazna više o svojim biološkim roditeljima, jer nije imala nikakvih informacija o njima. Osjećala je tjeskobu oko udaje za svog brata, ali njezina biološka majka otkrila je da oni zapravo nisu braća i sestre budući da je on usvojen. Godinu dana nakon što sam odustala od nade da ću pronaći svoju kćer, odlučila sam posvojiti dječaka.

BONUS TEKST

Kada se ovo ponašanje prakticira nekoliko mjeseci ili godina, sfinkter može oslabiti, što dovodi do puknuća i razvoja želučane kile. Iako često ostajemo nesvjesni toga, brzo uzimanje većih komada hrane može dovesti do brojnih problema, od kojih su neki daleko od trivijalnih. Ovaj uvid dolazi od stručnjaka gastroenterologije i pionira u endoskopskom liječenju bolesti jednjaka, prim. mr.sc. med dr. Predrag Dugalić, kako se dijeli na Instagramu.

  • Što se događa kada brzo konzumiramo hranu? Jednjak prolazi kroz otvor dijafragme prije nego što stigne do želuca. Kada se veliki komadi hrane naglo unesu u želudac, dolazi do pritiska na mišićni sfinkter koji se nalazi u dijafragmi. Ako se takvo ponašanje prakticira nekoliko mjeseci ili godina, sfinkter postaje oslabljen i na kraju zakaže, prema liječniku. Ovo stanje se naziva želučana kila, budući da kila uključuje pomicanje organa iz jedne tjelesne šupljine u drugu; u ovom slučaju, dolazi iz trbušne šupljine u prsnu šupljinu.

Inicijalni znakovi Početni znak pomicanja dijela želuca iz trbušne šupljine u prsni koš je povećana količina zraka, što dovodi do češćeg podrigivanja. Tipično, početni znakovi uključuju podrigivanje i žgaravicu. Prema riječima dr. Dugalića, naknadna pojava je refluks želučane kiseline u jednjak, što se može percipirati kao povišena kiselost. Ako se ovo stanje nastavi dulje vrijeme, može dovesti do upale jednjaka.

  • Pacijenti mogu osjetiti peckanje kada su živčani završeci u sluznici jednjaka, osim same kiseline, izloženi i želučanoj kiselini. Kad srce boli Štoviše, pun želudac može vršiti pritisak na srce, što dovodi do srčanih aritmija, poput ubrzanog rada srca. – Pacijenti često prvo traže kardiologa zbog problema poput poremećaja srčanog ritma ili lupanja srca (ekstrasistola), da bi konačno stigli u našu polikliniku. Ova skupina simptoma, povezana s gastrointestinalnim i srčanim problemima, naziva se gastrokardijalni sindrom, objašnjava.

Pun želudac može vršiti pritisak na pluća, posebno kada su oštećena. Nasuprot tome, pun želudac može vršiti pritisak na pluća, što dovodi do toga da pacijenti imaju poteškoća s disanjem. “Kontrakcije jednjaka također pokušavaju otvoriti sfinkter, što dovodi do toga da pacijenti često dožive osjećaj sličan ‘knedle’ zaglavljenoj u grlu. Ponekad se refluks kiseline penje do grla, iritirajući krikofaringealnu hrskavicu unutar grkljana i rezultirajući Zbog toga se ti pacijenti često nalaze kod pulmologa, koji ih onda upućuju kod nas ili ih upućuju ORL specijalistima“, objašnjava gastroenterolog.