Bio sam joj nevjeran dok sam bio pod utjecajem alkohola. Kad sam se vratio kući, primijetila je mrlje od crvenog ruža na mojoj košulji. Otkrio sam joj istinu, a ona je kao odgovor zaplakala i izjavila svoju mržnju prema meni. Sljedećeg je jutra pokupila svoje stvari i otišla.

Nedavno sam susreo njezinu majku koja je držala za ruku dječaka. Radoznao sam se raspitivao čije je dijete. Rekla mi je da pripada Anini.

U želji da vidim Anu, pitao sam gdje je. Njen odgovor bio je potresan: Ana je preminula tijekom poroda. Ovaj mali dječak je moj sin. Ana je bila tri mjeseca trudna kad me napustila. Trenutno maleni stanuje kod mene, a od Ane se nikad nisam maknuo.

BONUS TEKST

Prepoznatljiva krvna pretraga koja procjenjuje tri čimbenika rizika mogla bi olakšati predviđanje buduće vjerojatnosti srčane bolesti kod žene. Novo istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine, i predstavljeno na kongresu Europskog kardiološkog društva (ESC), pokazuje da procjena razine triju biomarkera u krvi tijekom srednjih godina može ponuditi točniju procjenu rizika od značajnih kardiovaskularnih incidenata, kao što su srčanog i moždanog udara, mnogo ranije od postojećih kalkulatora rizika.

Istraživači studije, koja je uključivala gotovo 30.000 žena prosječne dobi od 55 godina, proveli su krvni test 1993. kako bi procijenili dvije vrste masti u krvi i određeni protein, nakon čega su pratili zdravlje sudionica tri desetljeća. “Najznačajniji pokazatelj rizika bio je izravni krvni test koji je mjerio visokoosjetljivi C-reaktivni protein ili hsCRP (protein koji jetra oslobađa u krvotok kao reakcija na upalu), uz kolesterol i lipoprotein”, rekao je dr. Paul Ridker, glavni autor studije i direktor Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Brigham and Women’s Hospital.

Izjavio je da nam razumijevanje svih čimbenika rizika ne samo za pet ili deset godina, već i za 20 i 30 godina, daje vodič za prilagođavanje specifičnih tretmana za svakog pacijenta. Kolesterol se nakuplja u arterijama, kao što je prikazano na slici sa Shutterstocka, ističući tri ključna čimbenika. Prema klinici Mayo, C-reaktivni protein (CRP) je protein koji stvara jetra i koji se povećava kao odgovor na upalu unutar tijela. Povišene razine ovog proteina ukazuju na povećan rizik od srčanih bolesti.

LDL kolesterol, koji se često naziva “lošim” kolesterolom, može se nakupljati u arterijama, povećavajući rizik od srčanog ili moždanog udara. Lipoprotein(a), koji se obično naziva Lp(a), oblik je LDL kolesterola koji može pridonijeti nakupljanju plaka u arterijama. Nalazi istraživanja Studija je otkrila da su žene s najvišom razinom LDL kolesterola izložene 36 posto većem riziku od srčanih bolesti u usporedbi s onima s najnižom razinom.

Dodatno, pojedinci s povišenim razinama Lp(a) imali su 33 posto veći rizik, dok su oni s najvišim vrijednostima CRP-a imali 70 posto veći rizik. Istraživači su otkrili da su žene koje pokazuju povišene razine sva tri pokazatelja bile 1,5 puta sklonije moždanom udaru i više od tri puta veće šanse za razvoj koronarne bolesti srca. Ridker je istaknuo da iako većina liječnika obično mjeri kolesterol, vrlo malo njih procjenjuje hsCRP i Lp(a).

Rasprava se usredotočuje na skrivene rizike kojih mnogi pojedinci nisu svjesni. Prema fotografiji sa Shutterstocka, otkriće da bi jedan kombinirani test krvi mogao predvidjeti rizik tri desetljeća kasnije je “zapanjujuće”. To naglašava tihe opasnosti koje prolaze nezapaženo i predstavlja nam priliku da preventivno djelujemo puno ranije u životu, dodao je. Integriran s umjetnom inteligencijom

Prema dr. Marku Siegelu, višem medicinskom analitičaru i kliničkom profesoru na NYU Langone Medical Center, korištenje kombinacije krvnih testova za prepoznavanje rizičnih srčanih stanja kod žena predstavlja “značajan napredak. – Ova značajna i uvjerljiva studija integrira tri prediktivna krvna testa koji dosad nisu ispitivani na ovaj način.

Utvrđeno je da je povećana razina upalnog markera (CRP) povezana sa 70 posto povećanim rizikom od srčanih bolesti, jer upala može doprinijeti srčanom udaru. Osim toga, pokazalo se da LDL i Lp(a) ukazuju na veći rizik od srčanih bolesti, rekao je. Siegel predviđa budućnost u kojoj će se krvni markeri ove vrste koristiti zajedno s umjetnom inteligencijom za procjenu vjerojatnosti srčanih bolesti i moždanog udara. Prevencija treba započeti u ranoj fazi. U svjetlu ovih rezultata, Ridker predlaže da pacijenti zatraže od svojih liječnika da pojedinačno procijene hsCRP i Lp(a).