Biljana Jevtić, poznata po svojoj zadivljujućoj folk glazbi u Srbiji, očarala je publiku širom svijeta svojim očaravajućim pjesmama kao što su “Evo ti srce na dlanu”, “Krelet da oj život”, “Opasna je igra ta” i “Suzo jedina”. Više od trideset godina surađuje s kolegom umjetnikom Acom Ilićem, a zajedno su odgojili sina.

  • 17. listopada 1959. Biljana je otišla na svijet u mirnom selu Grejač, smještenom između Niša i Aleksinca. Početkom 1980-ih udomila se u Beogradu, gdje je napredovala u svojoj glazbenoj karijeri. Uz uglednog supruga, proslavljenog pjevača Aleksandra Acu Ilića, Biljana ponosno odgaja njihovog sina Ivana. Njen osobni kulturno-umjetnički put započeo je u Nišu.

Renomirano takmičenje pod nazivom “Prvi glas Srbije” poslužilo je kao platforma na kojoj je Biljana osvojila i cijenjeni žiri i publiku svojim očaravajućim izvođenjem klasične pjesme “Anica ovce čuvala”, čime je na kraju osvojila prestižnu prvu nagradu. Priznajući Biljanin izuzetan talent, Radmila Todorović Babić uputila joj je poziv za snimanje albuma u užurbanom Beogradu samo godinu dana kasnije.

  • Godine 1983. Biljana je započela svoju glazbenu karijeru izdavanjem svog debitantskog albuma “Biće bolje” koji je vrlo brzo stekao hvalospjeve kritike i obožavatelja. Ovaj početni trijumf otvorio je put za impresivnu kolekciju od 12 naknadnih albuma. Među njezinim omiljenim pjesmama su popularne pjesme “Evo ti srce na dlanu” i “Preklet da je oj život”. Iako je dulje vrijeme izbivala s glazbene scene, njezine pjesme i dalje mnogi slave i pjevaju.

Biljana je donijela svjesnu odluku da joj obitelj bude prioritet, posvetivši se u potpunosti toj obvezi, a posebno sinu. Rođena 1959. godine u nišavskom selu Grejač, Biljana Jevtić brzo se nametnula kao izuzetan talenat za narodnu muziku. Njene izvanredne sposobnosti prikazane su na prestižnim festivalima kao što su “MESAM”, “Hit parada”, “Moravski biseri”, “Lira” i “Grand”.

  • Zajedno sa suprugom Acom Ilićem imala je brojne turneje po cijelom svijetu, osvojivši publiku od Australije do Amerike. Općenito cijenjena kao jedna od najboljih folk pjevačica svoje generacije, glazbeno putovanje Biljane Jevtić nije ništa drugo nego izvanredno. Odrasla u užurbanom domu, živjela je u skromnoj rezidenciji s roditeljima, mlađom sestrom, bakom, djedom, stricem i brojnim starijim članovima obitelji. Pjevačica njeguje svoje radosne uspomene iz djetinjstva, čak i uz izazovan rad koji uključuje seoski život.

Jutra je bila posvećena pohađanju škole, dok je poslijepodne provodila pomažući roditeljima u kućnim poslovima ili radeći u polju. Ljeti je očeva neuredna kosa služila kao neslužbeni poziv za buđenje, budio ju je u pet ujutro. Biljana se rado prisjeća da joj nijedan zadatak nikada nije bio naporan, jer je uvijek našla vremena i za učenje i za uživanje u društvu svojih prijatelja.

  • U sjećanju su joj ostala subotnja druženja u Grejaču, koja su bila posebna prilika da se svi opuste i dobro zabave, iako su zbog očevih strogih i tradicionalnih stavova njihove majke stalno pratile djevojčice. Nakon zapaženog uspjeha u osnovnoj školi, postala je učenica cijenjene srednje Elektrotehničke škole u Nišu. Prve dvije godine svakodnevno je putovala autobusom od Grejača do Niša dok se na kraju nije preselila živjeti kod tetke.

Tamo je započela svoj rad u kulturno-umjetničkom društvu, pokazujući svoje izvanredne vokalne sposobnosti. Zahvaljujući potpori članova KUD-a, imala je priliku pokazati svoje talente na području bivše Jugoslavije. Nakon male mature, upisala je fakultet u Nišu. Međutim, sudbina se umešala kada je neočekivano dobila poziv da predstavlja Radio Niš na cenjenom takmičenju „Prvi glas Srbije“. U početku nije razmišljala o glazbenoj karijeri, no Biljana je na kraju ipak prihvatila priliku.

  • Impresivnom izvedbom pjesme “Anica ovče čuvala” osvojila je i suce i publiku, pokazavši svoje neviđeno vokalno umijeće. Ovaj izvanredni talent donio joj je željno prvo mjesto i privukao pozornost cijenjene kantautorice Radmile Todorović Babić, koja je ljubazno ponudila podršku za snimanje pjesme. Samo godinu dana kasnije, Radmila se obratila Biljaninim roditeljima tražeći od njih odobrenje da je dovedu u Beograd.

U početku neodlučna, njezina je majka na kraju nagovorila oca. Jevtićeva odluka da nastavi glazbenu karijeru pokazala se najboljim izborom, pokazat će daljnji događaji. Tijekom svojih ranih godina Biljana je sudjelovala u žestokom natjecanju “Prvi glas Srbije”, gdje je izašla kao uvjerljivi pobjednik svojom impresivnom izvedbom pjesme “Anica ovče čuvala”.

  • Biljanin put umjetničkog rasta započeo je pod vodstvom kantautorice Radmile Todorović Babić, koja je prepoznala njezin izniman talent. Godine 1983. objavila je svoj prvi album pod nazivom “Biće bolje”. Biljana je trenutno u sretnom braku sa poznatim pjevačem Acom Ilićem, a zajedno imaju sina Ivana. Aco je istaknuo dojmljivu odsutnost razmimoilaženja u tridesetogodišnjem braku, ističući da njihovu vezu karakteriziraju ljubav i sklad.