Vlado Kalember, pjevač, bio je i ostao jedna od najznačajnijih ikona bivše Jugoslavije. Poznat kao suštinski zavodnik u javnoj sferi Balkana, osvojio je naklonost žena čim se pojavio na sceni. Unatoč tome, njegov izuzetan talent upotpunio je njegovu impresivnu pojavu, pokazujući da je mnogo više od puke zgodne osobe.

  • Bio je vođa poznatog ansambla “Srebrna krila”, surađivao je s mnogim vrhunskim glazbenim legendama svog vremena, a nastupa i danas, čuvajući svoj osebujni stil. Na glazbenom planu Vlado Kalember donio je osvježenje u cijelu regiju. Započevši karijeru kao mladi umjetnik sedamdesetih godina prošlog stoljeća, vrhunac slave doživljava desetljeće kasnije.

Godine 1978. preuzima ulogu pjevača grupe “Srebrna krila”, a njihove pjesme ostaju dragi klasici, poput “Jugoslovenke” s Lepom Brenom, “Vino na usnama”, “Ana”, “Zakuni se ljubavi”, “Prva noć s njom”, “Nisam kockar” i “Otkad si otišao. Smatran jednim od najatraktivnijih ljudi na ovom području, njegov ikonski osmijeh ostao je nepromijenjen tijekom godina. Danas se slavi Vladin 70. rođendan, impresivna prekretnica s obzirom na njegov izgled. Na svijet je došao u Strumici 26. travnja 1953. godine.

BONUS TEKST

Metabolički sindrom odnosi se na skup simptoma koji povećavaju vjerojatnost razvoja kroničnih stanja, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i moždani udar. Znakovi metaboličkog sindroma sastoje se od većeg struka, visokog krvnog tlaka, povišene razine glukoze u krvi, povišenih triglicerida i smanjene razine HDL (dobrog) kolesterola.

  • Problem leži u činjenici da bez redovitih pretraga krvi možete ostati nesvjesni potencijalnih problema s razinom šećera u krvi ili lipida—i možda nećete ni shvatiti da imate metabolički sindrom. Iako ti parametri služe za dijagnosticiranje metaboličkih poremećaja, postoje i nijansiraniji pokazatelji koji mogu signalizirati problem.

Evo ključnih točaka na koje treba obratiti pozornost. Stalno osjećate žeđ. Dijetetičarka Carrie Conlon ističe da je ključni pokazatelj metaboličkog sindroma razina šećera u krvi od 5,6 mmol/L ili viša, što ukazuje na mogućnost inzulinske rezistencije. – Prvi pokazatelji da bi razina šećera u krvi mogla biti povišena uključuju pojačanu žeđ i učestalo mokrenje. Ako često osjećate neutoljivu žeđ, preporučuje se pratiti razinu glukoze, predlaže.

  • Neutaživa žeđ može ukazivati ​​na inzulinsku rezistenciju, a često prati uporni umor. Fotografija: Shutterstock Stalno se osjećate umorno, a ne razumijete uzrok? U igri bi mogli biti različiti čimbenici, uključujući neadekvatan san, neuravnoteženu prehranu, stres, probleme sa štitnjačom i potencijalno povišene razine šećera u krvi. Primjećujete promjene na svojoj koži. Ako ste primijetili značajne promjene na svojoj koži, to može biti temeljni pokazatelj metaboličkog sindroma.

Iako izrasline mogu nastati zbog starenja ili raznih drugih razloga, one su također povezane s dijabetesom i inzulinskom rezistencijom. Ako primijetite bilo kakve promjene na koži, važno je da se obratite liječniku. Jedan od pokazatelja metaboličkog sindroma je prisutnost tamnih, mekih mrlja na koži, koje se obično pojavljuju na područjima kao što su stražnji dio vrata, pazusi i prepone. U slučaju bilo kakvih promjena na koži potražite savjet dermatologa.

  • Osjećate trnce i obamrlost u nogama. Česta bol, trnci ili utrnulost u stopalima mogu biti znak da imate metabolički sindrom. Prema dr. Adamu Hotchkissu, stanja poput inzulinske rezistencije, hipertenzije, visokog šećera u krvi i nepravilne razine kolesterola mogu oštetiti živce i krvne žile u donjim udovima, što rezultira perifernom neuropatijom i vaskularnim poremećajima. Redovite migrene Glavobolje mogu proizaći iz raznih čimbenika, uključujući dehidraciju, stres i dugotrajno korištenje telefona i drugih elektroničkih uređaja.

Međutim, bol u glavi, osobito u leđima, također može biti povezana s hipertenzijom. Zbog preklapanja uzroka, ova se dva stanja često manifestiraju istovremeno. Glavobolje ponekad mogu biti prvi pokazatelj visokog krvnog tlaka. Koje korake trebate poduzeti? Uz savjetovanje s liječnikom prihvatite mediteransku prehranu, povećajte unos vlakana, redovito se bavite tjelesnom aktivnošću, poradite na smanjenju stresa, a ako pušite razmislite o prestanku pušenja.