Bora Đorđević preminuo je nakon teške borbe sa zdravljem, a godinu dana prije toga otvoreno je govorio o svojim zdravstvenim problemima. U ljubljanskoj je bolnici u 72. godini života preminuo Borisav Bora Đorđević, poznati pjevač, glazbenik i voditelj “Riblje čorbe”.Srceparajuća objava objavljena je na Facebook stranici Riblje čorbe. Kada je prošle godine otkazan koncert Bore Đorđevića zbog njegovih zdravstvenih problema, on je otkrio da boluje od upale pluća i da se neko vrijeme nosio s raznim zdravstvenim problemima. 

  • Bora je svojim stihovima izrazio da ne voli starenje, osjećajući se kao da se pretvara u tromog starca. Osjeća se kao da samo postoji, a ne da istinski živi, ​​boreći se s višestrukim bolestima. Dok radi svoje posljednje dane, osjeća nepovezanost sa svim strancima, distancira se od drugih i smatra da mu je vlastito društvo dosadno. Kako javljaju mediji, Bora se borio s kroničnom opstruktivnom bolešću pluća.

Od posljedica ove bolesti preminula je i Sinead O’Connor. Na što se odnosi opstruktivna bolest pluća? Simptomi Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) obično se razvija nakon godina izlaganja štetnim tvarima koje se nalaze u duhanskom dimu. Ovo trajno stanje pluća dovodi do ograničenog ili smanjenog protoka zraka u plućima zbog oštećenja koja primarno zahvaćaju dišne ​​putove, osobito alveole.

  • Ova bolest najčešće pogađa osobe oba spola koje puše desetljećima i starije su od 40 godina. Simptomi koji se najčešće javljaju uključuju: Problemi s disanjem, osjećaj vjetra ili nedostatak daha tijekom tjelesne aktivnosti ili dok podižete nešto može otežati oporavak od prehlade i trajati duže. kašalj U uznapredovalim slučajevima, pacijenti mogu doživjeti izbacivanje sluzi ili diskolorirani ispljuvak, praćen upalnim odgovorom u plućima; kako se stanje pogoršava, simptomi postaju sve vidljiviji.

Pojedinci koji puše ili su prestali pušiti, oni koji žive u domovima s pećnim grijanjem i oni zaposleni u okruženjima s visokom razinom prašine i dima obično su najviše pogođeni KOPB-om. Za liječenje KOPB-a koriste se lijekovi koji ublažavaju simptome širenjem dišnih prolaza, smanjujući upalu i infekciju te, kada je potrebno, dodatni lijekovi za jačanje snage srčanog mišića.

  • Ovo se stanje liječi pomoću izmjerenih aerosola, koji se obično nazivaju pumpama, koje isporučuju lijek inhalacijom. Tijekom kasnijih faza bolesti, kada razina kisika u krvi znatno padne, pacijentima se savjetuje da koriste dugotrajnu terapiju kisikom u svojim domovima. To uključuje korištenje koncentratora kisika, uređaja koji osigurava kisik kod kuće. Kako piše na stranicama Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Mitrovici, pacijentima je obično potrebna kontinuirana terapija kisikom u trajanju od minimalno 16 sati dnevno, prenosi Alo.

BONUS TEKST

Stvaranje pijeska odvija se suptilno i postupno, često bez ikakvih naznaka, da bi se naposljetku otkrilo kao intenzivna i paralizirajuća bol u donjem dijelu leđa, osobito kada dovodi do upale ili se nakuplja u značajnim količinama. I muškarci i žene mogu osjetiti pijesak u bubrezima, iako je tri puta češći kod muškaraca nego kod žena; međutim, posljednjih je godina učestala pojava kod žena.

 

  • Čimbenici koji doprinose ovom trendu mogu uključivati ​​promjene u prehrani, pretilost i povišeni krvni tlak. Ovo je stanje češće u područjima obilježenim suhom i vlažnom klimom, osobito tamo gdje u prehrani prevladavaju sol i mesni proizvodi. Obično se ovo stanje manifestira između 30. i 50. godine života, s otprilike 50 posto slučajeva koji se ponavljaju unutar prvih pet godina nakon dijagnoze. Osim toga, značajan postotak pojedinaca može doživjeti oštećenje funkcije bubrega.

Koja je metoda otkrivanja? Pijesak u bubregu često se neočekivano nađe tijekom standardnog ultrazvučnog pregleda mokraćnog sustava ili abdomena. Mnogi pacijenti ne prijavljuju nikakve simptome, a neki samo osjećaju težinu u donjem dijelu leđa. Neugoda se može manifestirati u donjem dijelu leđa ili sa strane, što ukazuje na potencijalne probleme poput pijeska u bubrezima.

  • Nakon što se slegne, pijesak može pokazivati ​​sljedeće karakteristike: Neudobnost u donjem dijelu leđa ili sa strane može se manifestirati kao tupa, uporna bol ili oštar osjećaj, osobito kada pijesak putuje urinarnim traktom. Pojedinci mogu doživjeti učestalo mokrenje u malim količinama, zajedno s mutnom mokraćom koja može pokazivati ​​tragove krvi. Bol ili osjećaj peckanja tijekom mokrenja često su prisutni kada se pijesak kreće urinarnim traktom.

Osim toga, mučnina ili povraćanje mogu se pojaviti zbog iritacije ili boli u mokraćnom sustavu. Dok ovi simptomi mogu upućivati ​​na prisutnost pijeska u bubrezima, oni također mogu biti pokazatelji drugih problema s bubrezima. Preporučljivo je odmah potražiti liječničku pomoć ako se pojave ovi simptomi. Što znači prevencija? Presudno je piti dovoljno vode, s dnevnim unosom od najmanje dvije do tri litre. Ova tekućina pomaže u ispiranju pijeska dok također pomaže u sprječavanju njegovog nakupljanja.

  • Dodatno, za eliminaciju pijeska savjetuje se bavljenje tjelesnim aktivnostima poput vožnje bicikla i penjanja uz stepenice. U borbi protiv infekcija blagotvorno djeluju različiti čajevi, posebice oni od peteljki grožđa, brusnice i trešnje. Najbolje je izbjegavati alkohol, iako je umjerena konzumacija piva prihvatljiva zbog njegovih diuretičkih svojstava.