“Uskoro se udajem za divnog dečka, čovjeka kog sam čekala čitav život i presretna sam. Ali nedavno sam srela bivšeg u prolazu nakon dugo vremena i samo me pozdravio. Nakon toga mi od njega stiže duga glasovna poruka u kojoj mi govori kako mu je žao zbog svega, kako me nakon toliko vremena i dalje voli i pati za mnom, kako sve u životu želi da radi za mene i sa mnom i ne može da vjeruje da se udajem za nekog drugog, da s nekim drugim gradim život.

Unio je toliki nemir u mene, poljuljao mi sve emocije. Pokušala sam da razgovaram s njim o tome ali mi više ne vraća poruke. Ne znam kako da se ponašam i šta da mislim, ali budući da odbija bilo kakav nastavak komunikacije izgleda da debil ostaje debil i da je samo htio da me uznemiri i nastavi dalje.”

BONUS TEKST

Duga je jedno od najfascinantnijih prirodnih pojava koja je od davnina intrigirala ljude širom sveta. Ova prelepa optička pojava, koja se često pojavljuje nakon kiše, rezultat je složenog procesa raspršivanja svetlosti kroz kapljice vode u atmosferi. Iako se duga čini jednostavnom i poznatom pojavom, ona krije mnoge zanimljive činjenice koje možda niste znali.

Kako Duga Nastaje?

Duga nastaje kada sunčeva svetlost prolazi kroz kapljice vode koje su u vazduhu, obično nakon kiše ili tokom maglovitih uslova. Svetlost ulazi u kapljicu vode i prelama se, pri čemu se deli na svoje osnovne boje – crvenu, narandžastu, žutu, zelenu, plavu, indigo i ljubičastu. Ove boje zajedno čine spektar svetlosti, a kada se prelamaju unutar kapljice, svetlost se reflektuje unazad, formirajući luk sa spektrom boja koji vidimo kao dugu.

Zašto Je Duga Zakrivljena?

Jedna od najpoznatijih karakteristika duge je njen zakrivljeni oblik. Razlog zašto duga ima oblik luka leži u uglu pod kojim sunčeva svetlost ulazi i izlazi iz kapljice vode. Svetlost koja ulazi u kapljicu pod određenim uglom reflektuje se unazad i prelazi natrag u vazduh pod specifičnim uglovima, formirajući zakrivljen luk. Da bi osoba videla dugu, sunce mora biti iza nje, a kiša ili kapljice vode ispred.

Dvostruke Duge i Njihovo Značenje

Ponekad se može videti dvostruka duga, što je još ređa i fascinantnija pojava. Dvostruka duga se javlja kada se svetlost dva puta reflektuje unutar kapljice vode pre nego što izađe napolje. Zanimljivo je da boje na drugoj duzi, poznatoj kao “sekundarna duga”, budu obrnutog redosleda – crvena boja je na unutrašnjoj strani, a ljubičasta na spoljašnjoj strani. Sekundarna duga je obično slabijeg intenziteta od primarne, zbog dodatne refleksije koja uzrokuje gubitak energije.

Mitovi i Legende o Dugi

Duga je kroz istoriju bila povezana sa mnogim mitovima, legendama i verovanjima. U mnogim kulturama, duga je smatrana mostom između neba i zemlje. Na primer, u nordijskoj mitologiji, duga je poznata kao “Bifrost”, most koji povezuje svet bogova sa svetom smrtnika. U Irskoj, postoji legenda o leprikonima, malim vilinskim bićima koja skrivaju zlatne ćupove na kraju duge. Ova priča i dalje živi kao deo irske kulture i folklora.

Nauka Iza Duge

Iako duga izgleda kao fizički objekat, ona zapravo nije nešto što možemo dodirnuti ili doći do nje. Duga je optička iluzija koja zavisi od položaja posmatrača. Svaki posmatrač vidi svoju dugu, jer ona zavisi od ugla pod kojim svetlost dolazi do njegovih očiju. Ako se posmatrač pomeri, ugao pod kojim svetlost ulazi u kapljice vode se menja, pa se menja i duga. Zato nikada ne možemo doći do kraja duge ili pronaći legendarni ćup zlata.