U brojnim kuhinjama osnovni uređaj spaja pećnicu i štednjak u jednu jedinicu. Iako su funkcije i štednjaka i pećnice sasvim očite, jedan aspekt ovog uređaja može vam biti zbunjujući: ladica koja se nalazi ispod pećnice. Čemu služi ladica ispod pećnice? Kako bismo odgovorili na ovo pitanje, bitno je prvo odrediti specifičnu vrstu ladice o kojoj se raspravlja.

  • Postoje dvije različite vrste ladica koje se nalaze ispod pećnice: jedna namijenjena zagrijavanju hrane, a druga namijenjena za pohranu. Posuda za grijanje služi upravo svrsi koju navodi njezino ime – to je posuda namijenjena održavanju topline hrane. Kako biste istražili dostupne opcije ladica, možete ih provjeriti na dva načina, ovisno o modelu vaše pećnice. Započnite pronalaskom upravljačke ploče pećnice.

Unutar ove ploče nalazi se jedinstveni set gumba dizajniranih za podešavanje temperature ladice pećnice. Alternativno, možete pronaći gumb posebno namijenjen za regulaciju temperature. Kada tražite kontrole, sljedeće mjesto za provjeru je sama ladica. Neke ladice za grijanje imaju kontrolu temperature koja se otkriva tek nakon otvaranja ladice.

  • Ako vaš model ima ovu značajku, to znači da je vaša pećnica doista opremljena ladicom za zagrijavanje! Ako vaša pećnica ima ladicu za grijanje, postoji više načina da je iskoristite. Ipak, ne treba ga smatrati dodatnim aparatom za kuhanje. Temperatura unutar ladice za grijanje je ograničena, što komplicira proces osiguravanja da hrana postigne potrebnu unutarnju temperaturu, a sprječavanje bilo kakvih potencijalnih zdravstvenih rizika je ključno.

Hladnije temperature mogu se razlikovati ovisno o modelu vaše pećnice, zbog čega je bitno da točne detalje potražite u priručniku s uputama za svoju pećnicu. Neke ladice za održavanje topline također imaju mogućnost prženja hrane. Iako ne preporučujemo oslanjanje na toster za kuhanje hrane u potpunosti zbog mogućih problema s temperaturom, on se može učinkovito upotrijebiti za završno jelo.

  • Na primjer, toster je izvrsna opcija ako želite hrskavu koricu na pečenim makaronima sa sirom. Ladica za grijanje savršen je odgovor za održavanje hrane na pravoj temperaturi dok dovršavate pripremu obroka. Nadalje, može olakšati dizanje tijesta za kruh, proces u kojem se tijesto povećava dok ne dosegne dvostruki volumen od početnog. Bez obzira kako se koristila, grijaća ladica pokazala se kao bitan dodatak svakoj kuhinji.

Bez regulacije temperature, vaša pećnica ima ladicu za pohranu! Ova je ladica savršena za spremanje kuhinjskog pribora poput kalupa za muffine, limova za pečenje ili čak lonaca i tava. Bez obzira što odlučite staviti unutra, osigurajte da su predmeti sigurni za korištenje u pećnici.

  • Iako ovaj prostor neće biti izložen izravnoj toplini, nalazi se ispod pećnice, što znači da će i dalje biti prisutna neka zaostala toplina. Iz tog razloga, preporučljivo je izbjegavati držanje predmeta poput plastične folije, posuda za čuvanje hrane ili bilo čega što bi se tijekom vremena moglo iskriviti od izlaganja toplini.