– Ljubav na daljinu često se može činiti nevjerojatno intenzivnom. Ipak, samo rijetki parovi uspijevaju održati takvu vezu. Danas delimo priču o romantičnoj vezi između Srbije i Amerike… U Los Anđelesu, M.S. uživala u ispunjenom životu, ispunjenom prijateljima i obitelji, hvaleći se nagrađivanom karijerom i vlastitim prebivalištem.

  • Međutim, sve se dramatično promijenilo nakon ključnog susreta. Sadržaj slijedi nakon oglasa. Srbin ju je zarobio, što je dovelo do odluke da se preseli u našu zemlju. Zamišljala je budućnost prepunu očaravajuće ljubavne priče nakon ovog poteza. Obično bih svog oca u Srbiji posjećivao svake četiri godine, ali ovaj put sam odlučio produžiti posjet za mjesec dana.

Tijekom tog vremena susrela sam čovjeka koji će, iznenađujućom igrom sudbine, kasnije postati moj suprug. Ubrzo nakon što je naša veza počela, došlo je vrijeme da se vratim kući. Često smo ostali u kontaktu, a na mojoj posljednjoj večeri u Srbiji, spomenuo je da bi, ako bi mi se javio preko FaceTime-a nakon mog povratka u Ameriku, to značilo da smo istinski u vezi.

  • M izražava svoje uvjerenje da je on predodređen da bude njezin muž, budući da je izgledao besprijekoran u njezinom pogledu. Primjećuje i njihove pokušaje da ga dovedu u Ameriku, koji su osujećeni odbijanjem vize u dva odvojena navrata. U prosincu sam donijela odluku da ću ga zaprositi. Dugo sam čeznuo da pustim svoje korijene, vratim se u domovinu i savladam srpski jezik.

Kad sam mu ispričao o mojim planovima, prvo se iznenadio, no nakon petnaestak minuta nazvao je kako bi prenio podršku ideji, prepričava ova mlada žena. Odabravši poslušati svoje srce umjesto očevih upozorenja, suočila se s dilemom kada je njezin otac otkrio identitet njezina zaručnika. Upozorio ju je na implikacije braka, inzistirajući na tome da se mora odlučiti između njega i svog budućeg muža.

  • Saznavši za moju namjeru vjenčanja, ostatak obitelji je izbio u bijes. Raspitivali su se o njemu i otkrili njegovu sklonost piću. M se za “Zenu” povjerila da joj obitelj nije pružala podršku, pa je došlo do potpunog prekida komunikacije. M je 6. veljače stigla u Srbiju i uselila se u dom svog budućeg supruga, gdje je on živio sa svojim roditeljima. Od rodbine su je dočekali samo brat i stric.

Sljedeći dan njezin zaručnik nije gubio vrijeme i izravno ju je upitao koliko je novca donijela iz Amerike. Početni dogovor zahtijevao je da osigura 5000 dolara; ali nakon što je kupila ulaznicu, vjenčanicu, darove za njega i njegovu obitelj i platila nekoliko računa, završila je s otprilike 1500 dolara. Njegova reakcija bila je čisto ludilo. U pokušaju da ga smirim, predložio sam mu da bih mogao dobiti dodatnih 1500 dolara iz ostavštine svoje pokojne majke, ali njegov je bijes trajao nekoliko dana.

  • Ceremonija vjenčanja održana je 14. veljače i bila je divna prilika, ali postojalo je nešto što sam u tom trenutku previdio. Unatoč tome što je moj muž pio, djelovao je potpuno trijezno. Proglasila sam se najsretnijom ženom na svijetu, zbog čega se njegova sestra nagnula bliže i promrmljala: “Još uvijek ne shvaćaš za koga si se udala.” Porasla je učestalost vrijeđanja svekrve, a prvo neslaganje pojavilo se oko kuhanja.

– Postupno sam počela preuzimati kućanske obveze, unatoč stalnim podsjećanjima moje majke na moja kuharska ograničenja. Dok sam pripremala špinat, istaknula je da ga moj suprug nije jeo 15 godina, naglasivši da to trebam imati na umu. Na njezinu nesreću, moj ju je muž zapravo pojeo. Ubrzo nakon toga počele su kritike; opazila je moju težinu i proglasila me neplodnom jer u prvoj godini braka nismo začeli dijete.

  • Dana 12. travnja održano je veliko vjenčanje, unatoč nevoljkosti njezine obitelji da se pridruži. Na dan mog prvog vjenčanja, moj brat je odlučio prekinuti našu vezu nakon što je otkrio nešto čega nisam bila svjesna, dok je moj otac pokazao nedostatak interesa da potvrdi moju prisutnost. Prisutni na mom vjenčanju bili su malobrojni: samo teta i tetak, dva brata i supruga jednog brata, dva bratića, sestra od strica, tri mlađa bratića i dva susjeda. To je činilo cijeli skup.

Preostale osobe nastavljaju se kloniti bilo kakve interakcije sa mnom. Muževljeva perspektiva otkriva da je prije vjenčanja priredio burnu momačku večer, koja je obilovala alkoholom. Nakon otprilike tri sata nespavanja, zatražio sam njihov odlazak jer sam trebao ustati u sedam. Tada sam svjedočila drugoj strani svog supruga. Čak iu pijanom stanju, neprijateljski mi se suprotstavio, gurajući me i udarajući tolikom žestinom da sam izgubio ravnotežu.

  • Sljedećeg jutra prenio je svoje kajanje i nikada više nismo razgovarali o tom događaju. Unatoč napetosti koja je prožimala svadbenu atmosferu, M. se svim silama trudio zadržati vedar stav. Drugog dana slavlja mladoženja je brzopleto procijenio ukupan iznos primljenih novčanih darova. Moj je suprug bio nepokolebljiv oko otvaranja svake omotnice i dara, što me natjeralo da dokumentiram tko je što pridonio.

Izrazio je negodovanje prema onima za koje je smatrao da su malo dali, što je ukupno rezultiralo oko 7000 eura. Osim toga, zamjerao mi je što nisam sudjelovao u tradiciji plesanja s mladenkom, iako ona dobiva naknadu za svoje sudjelovanje. “Upravo smo izgubili oko 500 eura i neću dopustiti da to zaboravite”, primijetio je, često se vraćajući na tu temu. U nedostatku odgovarajućeg kreveta, pribjegli su spavanju na podu.

  • Po dolasku u njegov dom shvatili smo da je jedina opcija za odmor stara kutna garnitura koja je doživjela dva desetljeća korištenja. Umjesto da potrošimo novac čak i na osnovni krevet, završili smo na podu! I on i njegova majka stalno su izražavali svoju ogorčenost zbog potrebe za radom i štednjom. Iako ga je po tom pitanju branila, situacija je ostala. Sumnje u njezine sposobnosti čišćenja, primjedbe o njezinim neravnim nogama i tvrdnje da se nitko nikada neće htjeti njome oženiti i dalje su postojale.

“Snimao me dok sam hodala i rugao mi se, zbog čega sam nerado hodala; prije toga nisam ni razmišljala o svojim nogama”, prisjeća se M. Bez obzira na pozamašnu zaradu, svaki dinar na kraju je završio u njegovom vlasništvu. Držao sam online satove i pružao privatne sate engleskog, što mi je omogućilo da zaradim značajan prihod; međutim, imao je potpunu kontrolu nad svakim dolarom koji sam zaradio.

  • Natjerao me da smjesta povučem sav svoj prihod i dam ga njemu. Nisam imao pristup svojoj zaradi pa čak ni novčaniku! U svibnju 2017. otputovala sam na Maltu na tri mjeseca zbog njegovih pritužbi na naše financijsko stanje i nedovršene radove na kući. U tom trenutku nisam znao da postoje sredstva namijenjena za popravke, jer je taj novac bio skriven.

Posjetio me na Malti, i vjerovao sam da je to bilo deset dana; međutim, njegova je prava namjera bila uživati ​​i iscrpiti moje financije. Sredstva koja sam dao iskorištena su za završetak popravaka na kući. Cijelo to razdoblje bio je nevjeran, a sada s partnericom živi u kući koju je preuredio njezinim novcem. Nakon tog vremena naše interakcije bile su ograničene na kratke susrete.

  • Tijekom tog vremena otkrila sam da je bio nelojalan tijekom cijelog našeg braka i da je potrošio sav moj novac na opremanje doma koji sada dijeli sa svojom partnericom. U međuvremenu sam živio kao podstanar, često se mučio s hranom i ovisio o velikodušnosti drugih koji su mi davali kruh. Jednom mi je dao 100.000 dinara koje sam iskoristio za nabavku drva i najnužnijih stvari.