Iako mnogi u Srbiji veruju da su sve svekrve teške i zahtevne, to nije uvek slučaj. Dugogodišnje iskustvo u braku donelo mi je mnoga iskustva, ali i mudre savete koje je moja svekrva često delila sa mnom i mojim mužem.

Evo nekoliko njenih saveta:

Ljubav kroz savete: Moja svekrva je uvek naglašavala da sve njene savete treba da shvatimo kao izraze ljubavi. “Sine, zapamti da te volim,” govorila bi, “i svi moji opsesivni saveti su način da ti pokažem koliko mi je stalo do tebe.”

Komunikacija i poštovanje: “Obrati mi se kad god ti zatreba pomoć, ali nemoj me zvati posle 22h bez dobrog razloga. To vreme je sada rezervisano za tvoju ženu.” Iako je uvek bila dostupna za razgovor, poštovanje prostora i vremena za njegovu suprugu bilo je ključno.

Porodične granice: “Nikada ne očekuj da će se tvoja žena ponašati prema tebi kao ja,” govorila bi. “Ona te nije rodila, i to se nikada neće promeniti.” Ovaj savet bio je podsećanje na važnost granica i na to da svaki odnos ima svoje specifičnosti.

Samostalnost u malim stvarima: “Uvek peri svoje čarape,” naglašavala je. “To može da uradi samo mašina za veš, a ne tvoja žena.” Ovaj jednostavan savet imao je dublje značenje – podsećanje na to da se o malim stvarima treba brinuti samostalno.

Diskrecija u razgovorima: “Nikada ne pričaj sa prijateljima o seksu sa svojom ženom,” upozoravala bi. Diskrecija u intimnim stvarima bila je ključna, kao i potreba za zaštitom privatnosti braka.

Praktični saveti: Moja svekrva imala je i niz praktičnih saveta, kao što su: “Promeni četkicu za zube jednom mesečno,” ili “Nikada ne reci svojoj ženi: ‘Ali moja majka to radi ovako!’” Ovi saveti bili su podsećanje na to da sitnice mogu napraviti veliku razliku u odnosu.

Razumevanje i podrška: “Ako se razbolim, poseti me jednom nedeljno. To mi je važno,” govorila je. Ali je naglašavala da, ako njegova žena završi u bolnici, mora je posećivati svaki dan. Ovaj savet bio je izraz razumevanja i podrške koja je potrebna u teškim trenucima.

Strpljenje i smeh: “Kada te pitam da mi pokažeš kako se koristi telefon, ne besni! Zapamti, ja sam te naučila kako da koristiš nošu,” govorila je kroz smeh. Njena sposobnost da zadrži humor u svakodnevnim situacijama bila je osvežavajuća i mudra.

Podrška i hvaljenje: “Uvek hvali hranu koju priprema tvoja žena,” insistirala je. Takođe je naglašavala važnost hvaljenja njene frizure, čak i ako mu se ne sviđa, jer će kosa ponovo izrasti. Ovi saveti bili su o tome kako izgraditi i održati pozitivnu atmosferu u braku.

Diskrecija o prošlosti: “Nikada ne pričaj svojoj ženi o svađama koje smo tvoj otac i ja imali u prošlosti. Bilo je to davno i nikoga nije briga,” govorila bi, podsećajući na važnost ostavljanja prošlosti u prošlosti.

Briga o zdravlju i porodici: “Pij najmanje 2 litra vode dnevno. Nemoj se raspravljati. Samo pij,” bila je njena jednostavna, ali mudra preporuka. Takođe je podsećala da uvek treba čestitati sve praznike svojoj ženi, uključujući dan venčanja i dan kada su se upoznali, jer su ti datumi važni za žene.

Osmeh i mir u domu: “Čim uđeš u kuću sa posla i otvoriš vrata – nasmej se,” savetovala je. “Zapamti da si ti za svoju ženu i decu barometar mira i sigurnosti.”

Ovi saveti moje svekrve nisu bili samo mudri, već su odražavali ljubav, razumevanje i želju da njen sin bude srećan u svom braku. Iako je ponekad delovala strogo, njeni saveti su zapravo bili izraz brižnosti i ljubavi prema svom sinu i njegovoj porodici.