Istraživanja pokazuju da otprilike 10 posto odraslih osoba ima tinitus, a stanje je češće kod starijih osoba i muškaraca. Tinitus, obično poznat kao zujanje u uhu, javlja se kada osoba percipira zvuk u nedostatku bilo kakvog vanjskog slušnog podražaja. U biti, to znači da osoba čuje nešto što zapravo nije prisutno.

  • Razni čimbenici mogu dovesti do ovog stanja, uključujući promjene u krvnim žilama glave i vrata, grčeve mišića u srednjem uhu, bolesti povezane s ušima, ozljede glave ili vrata, multiplu sklerozu, zarazne bolesti, sifilis, pa čak i korištenje specifičnih lijekova.

Štoviše, zujanje u ušima također imaju osobe s hipertenzijom i oni koji imaju neadekvatnu cirkulaciju krvi. Ako je zujanje posljedica neadekvatne cirkulacije u ušima, osoba bi trebala izbjegavati kofein, cigarete i alkohol, kao i ograničiti unos soli. Ako se zujanje javlja često, preporučujemo konzultaciju s liječnikom kako bi se procijenilo vaše zdravstveno stanje.

BONUS TEKST

Opće je prihvaćeno da je zdravlje od najveće važnosti, te da u konačnici postaje prioritet u različitim fazama života. Osim prakse konzumiranja jabučnog octa prije jela, još jedan intrigantan aspekt uključuje slijed kojim se hrana konzumira kako bi se spriječilo brzo povećanje razine šećera u krvi.

Dajući prioritet našem zdravlju, uključujemo više tjelovježbe, usredotočujemo se na poboljšanje kvalitete sna, biramo aktivnosti koje nam donose radost, eliminiramo čimbenike koji crpe energiju i odlučujemo se za hranjivu hranu koja poboljšava naše blagostanje. Posljednja točka posebno je važna za francusku biokemičarku Jessie Enshoppe, koja na svom Instagramu svakodnevno dijeli zanimljive i vrijedne savjete o održavanju metaboličkog zdravlja i prevenciji raznih bolesti.

Na koji način slijed vaših obroka utječe na razinu glukoze? Konkretno, u svom videu Enshope govori o studiji koja uključuje sudionike koji imaju dijabetes tipa 2. Sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe, obje su dobile identičnu hranu istog kalorijskog sadržaja, ali su im dane različite smjernice o prehrambenim navikama.

Jelo je sadržavalo povrće, proteine ​​i ugljikohidrate, a Enshope je imao za cilj istražiti kako slijed kojim su sudionici konzumirali te namirnice utječe na razinu glukoze i inzulina nakon obroka kod pretilih odraslih osoba s dijabetesom tipa 2. Nagli skokovi glukoze mogu se smanjiti za čak 73 posto. Jedna grupa započela je svoj obrok s povrćem, uključujući brokulu kuhanu na pari s maslacem ili salatu s rajčicama, zatim je prešla na pileća prsa i završila s ugljikohidratima poput kruha i soka od naranče.

Nasuprot tome, druga skupina uživala je u istom obroku na temelju svojih individualnih preferencija. Nalazi su pokazali da je početna skupina ispitanika doživjela smanjenje naglog porasta glukoze do 73 posto. Ovo naglašava važnost onoga što konzumiramo na početku. Nagli porast šećera, koji se događa kod svih – uključujući i one savršenog zdravlja – štetan je za tijelo.

Istraživači u studiji pokazuju da, za razliku od uobičajenih prehrambenih preporuka za dijabetes koje naglašavaju ograničavanje količine i raznolikosti hrane, ova pilot studija predlaže da se bolja kontrola šećera u krvi može postići strateškim vremenskim rasporedom konzumacije ugljikohidrata tijekom obroka.

Povećanje razine šećera u krvi može se učinkovitije postići kroz strateški vremenski raspored konzumacije ugljikohidrata. Bez obzira imate li metabolički poremećaj, ovaj prijedlog svakako vrijedi razmotriti. Uključivanje više povrća u vašu prehranu može biti korisno jer je dobro poznato da obiluje hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, a sigurno neće uzrokovati nikakvu štetu.