Često se s dobrim razlogom tvrdi da treba jesti ono što jedu liječnici. No, to ne vrijedi uvijek jer se liječnici povremeno odlučuju za brzu hranu koja je krcata nezdravim masnoćama i kolesterolom. Izvješće časopisa Today pokazuje da je konsenzus između 17 stručnjaka — među kojima su kardiolozi, onkolozi, neurolozi, gastroenterolozi i stomatolozi — identificirao dva obroka kao najzdraviji izbor doručka.

  • Ovi stručnjaci pridržavaju se prehrambenih okvira kao što su mediteranska dijeta, DASH dijeta ili MIND dijeta. Poznato je da takve prehrambene strategije snižavaju krvni tlak, smanjuju rizik od raka i smanjuju šanse za neurološke probleme, uključujući Alzheimerovu bolest. Tipično, ove dijete daju prednost cjelovitim žitaricama i sadrže raznolik niz povrća, voća, mahunarki, maslinovog ulja, orašastih plodova i nemasnih izvora proteina.

Na pitanje o uobičajenim opcijama doručka, liječnici često predlažu zobene pahuljice prelivene orašastim plodovima, sjemenkama i bobičastim voćem kao nutritivni izbor. Mnogi ljudi vjeruju da zob, koja je bogata vlaknima, posjeduje spoj nevjerojatno sličan onom prisutnom u majčinom mlijeku. “Udio vlakana ključan je za održavanje zdrave crijevne flore i izbjegavanje zatvora”, navodi gastroenterolog.

  • Kuhana zob, cijela ili mljevena, često se može poboljšati lanenim sjemenkama, sjemenkama konoplje, sjemenkama bundeve, medom te suhim ili svježim bobičastim voćem. Kao alternativnu opciju doručka, liječnici često predlažu namazanje avokada na tost od cjelovitog zrna. “Hranjivi ugljikohidrati daju mi ​​stalnu energiju, dok me zdrave masti održavaju zadovoljnim”, objašnjava kardiolog.

Jedna kriška tosta može osigurati dovoljno kalorija i hranjivih tvari da vas održi do ručka. Medicinski stručnjaci predlažu da u obroke uključite jogurt zajedno s bobičastim voćem, orašastim plodovima i suhim voćem. Glavni fokus treba biti na izbjegavanju unosa šećera. S druge strane, zobene pahuljice odavno se slave kao gotovo savršen izbor za doručak, spajajući zdravost s izvrsnim okusom.

  • Dijetetičarka Silvia Melendez-Klinger ističe da je jedna od značajnih prednosti zobene kaše, uz prednosti cjelovitih žitarica i dijetalnih vlakana koja podržavaju zdravlje srca i probavnog sustava, osjećaj sitosti koju nudi između obroka. Ističe studiju iz 2015. objavljenu u Annals of Nutrition and Metabolism, koja je otkrila da su osobe koje su jele zobene pahuljice za doručak obično unosile manje kalorija za ručak.

Ipak, ovo je samo jedna od mnogih dobrobiti uvrštavanja zobenih pahuljica u vašu prehranu. Također može poboljšati atletsku izvedbu. Registrirani nutricionist Jay Kovin, direktor formulacija u ASYSTEM-u, navodi da konzumacija zobi jedan sat nakon vježbanja može ubrzati vaš metabolizam i potaknuti atletske sposobnosti. Osim toga, zobena kaša pozitivno pridonosi zdravlju kardiovaskularnog sustava.

  • Klinički dijetetičar i edukator dijabetesa Tejal Pathak primjećuje da je “topljivi beta-glukan u izobilju u zobenoj kaši. Ona naglašava da brojne studije povezuju vlakna s mogućim prednostima za zdravlje kardiovaskularnog sustava, jer utječu na razinu lipida u krvi i utječu na reakcije šećera u krvi nakon obroka. Zobene pahuljice poznate su po svojoj sposobnosti da poboljšaju probavu.

Stanje vaših crijeva može utjecati na cjelokupno zdravlje gotovo svakog dijela vašeg tijela. Nutricionistica Lisa Richards, autorica Candida Diet, navodi da “sadržaj vlakana u zobenoj kaši poboljšava zdravlje crijeva i održava vas sitima. Studija iz 2014. objavljena u British Journal of Nutrition otkrila je da su dvije osobe koje boluju od ulceroznog kolitisa primijetile poboljšanja u svom zdravlju nakon što su u svoju prehranu uključile zobene pahuljice.

  • Ovo sugerira da “redovita konzumacija zobi ili zobenih pahuljica može potencijalno smanjiti rizik od upale u crijevima.” Osim toga, jedenje zobene kaše može ojačati vaš imunološki sustav. Ako vam je cilj poboljšati i zdravlje crijeva i imunitet istovremeno, registrirani dijetetičar Trista Best primjećuje da “sadržaj vlakana u zobenoj kaši djeluje kao prebiotik, njegujući korisne crijevne bakterije.” Sama ova prednost potiče poboljšanje imunološkog zdravlja, smanjuje vjerojatnost kroničnih bolesti i smanjuje upale u cijelom tijelu.