Sredinom srpnja službeno je suprugova majka uputila poziv njemu i našoj djeci da s njom budu na ljetovanju. Namjeravamo otputovati u Hrvatsku posjetiti njegovu sestru i brata dok se pomlađujemo u moru. Djecu je namamila varljivim uvjeravanjima o kulama i gradovima, tvrdeći da to odredište za nju nema nikakvog značaja, da bi kasnije izmanipulirala sina da joj bude put za bijeg, nalažući mu da vozi kamo god ona pokaže.

  • U početku sam odlučila šutjeti, ali na kraju sam sa suprugom i djecom podijelila svoje namjere da posjetim Tursku u tom vremenskom okviru. Putovanje će biti sveobuhvatno, s raskošnim hotelom s 5 zvjezdica i ulaskom u uzbudljivi vodeni park. Gospođa svakom prilikom izražava želju da nas prati.

Iskoristio sam priliku da joj nježno priopćim da nisam zainteresiran za zajedničko ljetovanje, jer me nije pozvala da je otpratim u Hrvatsku. Vidjelo se koga voli imati uz sebe, a ja sam dao do znanja da ću, ako se odluči za Tursku, tražiti druge planove. Ipak, nekako se smatram odgovornim za ovu nevolju.

BONUS TEKST

Otkrijte terapeutske prednosti određenih biljaka koje su se kroz povijest koristile u narodnim lijekovima za promicanje zdravlja gušterače. Iako malene veličine, gušterača igra vitalnu ulogu u zdravlju probavnog i endokrinog sustava, obavljajući dvije bitne funkcije. Prvi od njih je proizvodnja enzima koji pomažu u probavi masti i bjelančevina. Osim toga, proizvodi se inzulin koji igra ključnu ulogu u regulaciji razine glukoze.

  • Kada gušterača ne radi ispravno, apsorpcija vitalnih nutrijenata iz hrane je otežana. Na zdravlje gušterače značajno utječu izbori prehrane i načina života. Iako još uvijek nema konačnih dokaza, preliminarne studije pokazuju da bi konzumacija određene biljne hrane mogla koristiti zdravlju gušterače. Preslica porijeklom iz Poljske bogata je silicijem, što je čini fantastičnom opcijom za popravak tkiva oštećenog pankreatitisom.

Osim toga, istraživanja pokazuju da ekstrakt preslice može pomoći u regulaciji razine glukoze u krvi i podržati pomlađivanje gušterače. Origano, poznat po svojoj ulozi u tradicionalnoj medicini, koristi se za liječenje raznih bolesti, uključujući dijabetes, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa.

  • Posebna studija pokazala je da origano može smanjiti učestalost hiperglikemije, što je ključna briga za osobe s dijabetesom tipa 2 kojima je teško kontrolirati razinu glukoze u krvi. Dokazano je da Haritaki smanjuje šanse za razvoj stanica raka. Nadalje, posjeduje sposobnost sprječavanja napredovanja raka gušterače. Medicinski stručnjaci nagađaju da ovaj učinak proizlazi iz sposobnosti haritakija da pokrene apoptozu, prirodni proces kroz koji stanice raka doživljavaju staničnu smrt bez oslobađanja štetnih tvari.

Štoviše, haritaki može igrati ulogu u regulaciji krvnog tlaka, čime pomaže u prevenciji bolesti srca i drugih kardiovaskularnih problema. Istraživanje nevena pokazalo je da ekstrakt dobiven iz ove biljke ima i protuupalna i antivirusna svojstva. Studija koju su proveli španjolski znanstvenici pokazala je da ekstrakt nevena može pospješiti proizvodnju limfocita.

Osim toga, neven je pokazao sposobnost pomoći u regeneraciji tkiva gušterače, a lokalna primjena nevenovog melema može pružiti učinkovitu zaštitu od isušivanja kože. Što se tiče maslačka, pokazalo se da njegova upotreba učinkovito inhibira rast stanica raka. Istraživanje je otkrilo da korijen maslačka može poboljšati obranu tijela protiv stanica raka, a istodobno štiti zdrave stanice. Uz to, pijenje čaja od maslačka pomaže u detoksikaciji probavnog sustava te potiče zacjeljivanje i revitalizaciju oštećenog tkiva gušterače.

  • Kada se razmatra potpora zdravlju gušterače, senf se nameće kao jedan od najboljih izbora. Gorki korijen znatno pospješuje rad gušterače i stvaranje žuči. Nadalje, neophodan je za održavanje zdravlja želučane sluznice i pomaže u oslobađanju probavnih sokova i enzima gušterače. Lišće stabla masline sve je više prepoznato po svojim ljekovitim svojstvima.

Bogato snažnim spojevima, ovo lišće poboljšava cirkulaciju krvi, pročišćava krvotok, smanjuje štetne slobodne radikale i pomaže u održavanju zdrave razine krvnog tlaka. Nadalje, listovi masline podržavaju funkcioniranje bitnih organa, uključujući jetru, štitnjaču i gušteraču. Spojevi koji se nalaze u lišću masline imaju protuupalna svojstva, što ih čini korisnim za ublažavanje boli i oteklina povezanih s pankreatitisom.

  • Osim toga, lišće masline bogato je oleinskom kiselinom, važnim elementom koji pomaže u smanjenju štetnih slobodnih radikala, čime se smanjuju šanse za stvaranje stanica raka. Sladić se često koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svoje učinkovitosti u liječenju niza bolesti gušterače. Njegova snažna protuupalna svojstva služe za ublažavanje bolnih i natečenih simptoma koji su tipično povezani s pankreatitisom.