Prolazi Mujo kraj groblja kad odjednom ispred njega iskoči vampir. Mujo se prepade i upita:

• Ko si ti, šta hoćeš?
Vampir pokaza zube. Mujo shvati da je on vampir, pa izvadi iz džepa krst. A vampir će njemu:
• Džabe tebi to, ja sam musliman.

BONUS TEKST

Mačke su fascinantna bića koja su već hiljadama godina deo ljudske civilizacije. Kao jedne od najpopularnijih kućnih ljubimaca širom sveta, mačke imaju jedinstvenu kombinaciju karakteristika koja ih čini posebnim i voljenim životinjama. Njihova gracioznost, nezavisnost, i misteriozna priroda oduvek su privlačili pažnju ljudi, a njihov odnos s ljudima razvio se kroz vekove.

Mačke pripadaju porodici Felidae i mogu se pronaći u različitim vrstama, od domaćih mačaka do velikih divljih mačaka kao što su lavovi, tigrovi, i jaguari. Domaće mačke su evoluirale iz afričkih divljih mačaka i postale su ljudski saputnici zbog svojih sposobnosti lova na glodare. Smatra se da su ljudi počeli da pripitomljavaju mačke pre oko 9.000 godina u oblasti današnjeg Bliskog istoka.

Mačke su poznate po svojoj izuzetnoj fleksibilnosti i agilnosti. Njihova kičma je veoma fleksibilna, što im omogućava da se brzo i elegantno kreću. Takođe, imaju oštre kandže koje mogu uvući i izvući, što ih čini odličnim lovcima. Njihov vid je prilagođen za lov u sumrak i noću, jer mogu videti u gotovo potpunom mraku zahvaljujući velikom broju štapića u mrežnjači oka.

Mačje ponašanje je veoma raznoliko i često intrigantno. One su poznate po svojoj nezavisnosti, ali su takođe vrlo društvene i vole da se maze i igraju sa svojim vlasnicima. Mačke koriste različite vokalizacije, poput mjaukanja, predenja, siktanja, i frktanja da komuniciraju sa ljudima i drugim životinjama. Predenje je posebno zanimljivo jer se često povezuje s zadovoljstvom, ali može biti i način na koji mačke izražavaju stres ili bol.

Mačke su takođe poznate po svojoj higijeni i urednosti. Provode velik deo svog vremena u ličnoj nezi, koristeći svoj hrapavi jezik da očiste krzno i uklone prljavštinu. Ova navika održava ih čistima i pomaže u regulaciji telesne temperature.

Mačja simbolika i mistika su duboko ukorenjeni u različitim kulturama. U starom Egiptu, mačke su bile obožavane kao sveta bića i povezivane s boginjom Bastet, zaštitnicom kuće i porodice. U srednjovekovnoj Evropi, mačke su bile povezivane s veštičarenjem i sujeverjem, što je dovelo do njihovog proganjanja. Danas, mačke se smatraju simbolima slobode, intuicije, i nezavisnosti.

Mačke su izuzetno prilagodljive životinje koje mogu živeti u različitim sredinama, od stanova u velikim gradovima do seoskih dvorišta. One su poznate po svojoj dugovečnosti i mogu živeti i preko 15 godina uz odgovarajuću negu. Kao kućni ljubimci, mačke pružaju svojim vlasnicima ljubav, društvo, i radost, dok zauzvrat traže pažnju, igru, i brigu. Mačke su zaista jedinstvena stvorenja koja nastavljaju da fasciniraju i inspirišu ljude širom sveta.

DODATNI TEKST

Jedna od najpoznatijih podvodnih rijeka je tzv. “Cenote Angelita” u Meksiku, koja je zapravo podvodna pećina s rijekom sumporne kiseline koja teče njenim dnom. Ovaj prizor je toliko nevjerojatan da izgleda kao scena iz fantastičnog filma – na dubini od oko 30 metara, ronioci ulaze u sloj guste, tamne vode koji nalikuje rijeci. Ispod tog sloja, rijeka teče kroz šumu prepunu mrtvog drveća, stvarajući zapanjujući kontrast s kristalno čistom vodom koja okružuje ovaj fenomen.

Ronioci koji su imali priliku da zaronju u ove podvodne rijeke često opisuju iskustvo kao nešto potpuno nestvarno, gotovo kao da plove kroz paralelni svijet. Miješanje vode različite gustoće stvara iluziju oblaka koji plutaju ispod površine, dok se vegetacija čini kao da izrasta iz dna te “rijeke”.

Ove podvodne rijeke predstavljaju fascinantan primjer kako priroda može stvarati nevjerojatne i neočekivane pejzaže. One su također važna istraživačka područja, jer mogu pomoći naučnicima da bolje razumiju složene interakcije između slatke i slane vode, kao i procese koji oblikuju naš planet.