Menopauza označava prirodnu fazu u životnom ciklusu svake žene, označavajući kraj njezinih reproduktivnih godina. U ovoj fazi jajnici zaustavljaju proizvodnju estrogena i progesterona. Poznata po svojim protuupalnim svojstvima, kurkuma je široko korišten začin koji može uvelike pomoći u ublažavanju simptoma povezanih s menopauzom i postmenopauzom.

Ispod je nekoliko načina na koje kurkuma može biti korisna:

1. Izbjegavanje krvnih ugrušaka Kurkuma je poznata po svojim svojstvima razrjeđivanja krvi, što može pomoći u smanjenju vjerojatnosti krvnih ugrušaka koji se povećavaju starenjem i nižim razinama hormona.

2. Obiluje fitoestrogenima Kurkuma sadrži fitoestrogene koji bi mogli djelovati slično prirodnim estrogenima u tijelu, potencijalno ublažavajući simptome menopauze kao što su valovi vrućine i noćno znojenje.

3. Ublažavanje boli Kurkuma služi kao prirodno sredstvo za ublažavanje bolova, smanjuje upale u tijelu i pomaže u ublažavanju raznih vrsta bolova, poput glavobolje, bolova u mišićima i nelagode u zglobovima.

4. Borite se protiv depresije Promjene u razinama hormona tijekom menopauze mogu rezultirati promjenama raspoloženja i depresivnim osjećajima. Antioksidativna svojstva kurkume mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja.

5. Ublažavanje valunga Kurkuma sadrži antioksidanse i fitoestrogene koji mogu smanjiti i učestalost i ozbiljnost valunga, prevladavajućeg simptoma koji se javlja tijekom menopauze.

6. Smanjivanje vjerojatnosti infekcija Kurkuma ima antibakterijska i antifungalna svojstva, što je čini korisnom za prevenciju i liječenje infekcija vagine i urinarnog trakta koje se često javljaju tijekom menopauze.

7. Smanjenje vjerojatnosti raka Kurkuma bi mogla spriječiti nastanak određenih vrsta raka, poput raka dojke, koji je povezan s hormonalnim promjenama koje se javljaju tijekom menopauze. Uključivanje kurkume u dnevne obroke može biti jednostavno; Jedna učinkovita metoda je pomiješati žličicu kurkume u čašu vode i konzumirati svako jutro na prazan želudac.

Druga je mogućnost da poboljšate okus i zdravstvene prednosti smoothieja, juha i drugih jela dodavanjem kurkume. Važno je zapamtiti da, iako kurkuma može pomoći tijekom menopauze, ne bi je trebalo smatrati zamjenom za konvencionalne tretmane i terapije koje savjetuju pružatelji zdravstvenih usluga. Uvijek je pametno konzultirati se sa svojim liječnikom prije uvođenja bilo kakvih dodataka prehrani ili velikih prilagodbi prehrane.

BONUS TEKST

Kurkuma nije prikladna za svakoga. Postala je jedna od najčešće spominjanih zdravih biljaka na globalnoj razini. Iako je doista istina da nudi brojne zdravstvene prednosti, to ne znači da je pogodan za svakoga. Unatoč njegovoj prevladavajućoj upotrebi u kulinarstvu danas, nedavne studije otkrile su neke nepovoljne nalaze u vezi s njegovom konzumacijom. U studiji koja je trajala desetljeće, istraživači su identificirali 16 slučajeva oštećenja jetre povezanih s kurkumom.

Ozbiljnost oštećenja kretala se od umjerene do teške, što je rezultiralo hospitalizacijom pet osoba, kako je izvijestio “Eat This. Ilustracija Fotografija ilustracije: Profimedia. Uz ovu studiju, dokumentirano je više različitih slučajeva kod odraslih gdje je konzumacija kurkume rezultirala oštećenjem jetre. Stručnjaci navode da, iako su nalazi istraživanja vrijedni pažnje, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se razjasnili razlozi koji stoje iza povezanosti kurkume s ovim zdravstvenim problemima.

Osim što je ključni sastojak ukusnih jela, kurkuma ima dugu povijest korištenja kao lijek za različite vrste upala i smatra se da ima izvanredna antioksidativna svojstva. Do sada u raspravama oko kurkume nisu istaknuti nikakvi štetni učinci njezine konzumacije, osim dosadnih žutih mrlja na rukama koje ostaju dosta dugo nakon kuhanja s ovim začinom. Tko bi trebao izbjegavati korištenje kurkume?