U svom izvornom okruženju, biljka Adam doseže impresivne visine, nudeći dovoljno hlada za pojedince koji traže odmor; no na ovim se prostorima uzgaja kao manja sobna biljka. Među najčešće viđenim ukrasnim biljkama u našim krajevima je Adam (Alocasia), član obitelji Araceae koji je postigao značajnu popularnost, posebice u zajednici Adama i Eve.

  • Ovu biljku često nazivaju slonovo uho zbog nevjerojatne sličnosti s pozamašnim lišćem slona. Jeste li znali da su cvjetovi adamantiuma u Europu doneseni iz daleke Indije? Unutar roda Alocasia postoji oko 70 vrsta. Naime, adamov cvijet, višegodišnja biljka, ističe se svojim podzemnim stabljikama koje nalikuju gomolju ili rizomu.

Sobna biljka Adam uzgaja se zbog svojih širokih listova koji obično imaju oblik srca. Naime, cvjetovi ove biljke su zeleni i cvjetaju samo jednom godišnje. Dok gornje lišće polako sazrijeva, donje Adamovo lišće počinje blijedjeti. U svojoj matičnoj regiji, Adamova biljka doseže nevjerojatne visine, nudeći dovoljno hlada za pojedince ispod kojih se mogu opustiti.

  • Kao što je prethodno navedeno, u ovom se lokalitetu uzgaja kao sobna biljka. Značajna karakteristika Adamove biljke je njen brzi rast. pH tla u kojem se Adam uzgaja mora biti neutralan ili kisel, činjenica koja može biti neočekivana. Adam je, naime, kategoriziran kao otrovna biljka. Iako su gomolji ove biljke jestivi, važno je razumjeti da oni sadrže značajne količine kristala oksalne kiseline.

Konzumacija ovih gomolja može rezultirati nekoliko negativnih učinaka, uključujući oticanje jezika i grla, poteškoće s disanjem, pa čak i halucinacije. Što je dovelo do suza Adamove biljke? Česta pojava, poznata kao drenaža, uključuje ispuštanje vode iz vrhova lišća. Ovaj mehanizam olakšava glatko kretanje vode kroz biljku kada je transpiracija otežana. Ako primijetite porast vlažnosti u vašem domu kao rezultat pretjeranog zalijevanja, mogli biste vidjeti vašu Adamovu biljku kako “plače”.

  • Uključivanjem biljke Alocasia u okoliš potencijalno možete smanjiti gore spomenuti proces odvodnje. Kao što je prethodno navedeno, najbolja strategija je uzgajati Adamov cvijet u blizini Evinog. Postavljanje blizu Evinog cvijeta ključno je za izbjegavanje osjećaja tuge. Adamovi cvjetovi odlikuju se većom veličinom i jedinstvenim izgledom, dok su Evini cvjetovi manji i imaju zamršenije razgranate listove.

Jednostavnije rečeno, Adam je postao žrtva trovanja. Prisutna snažna tekućina može dovesti do alergijskih reakcija. Kao rezultat toga, uzgoj adamantiuma na mjestima koja posjećuju djeca nije savjetovan, jer alergijske reakcije uzrokovane gutanjem soka ove biljke mogu dovesti do situacija opasnih po život, uključujući gušenje. Osiguravanje Adamove dobrobiti zahtijeva pažljivo održavanje i pažnju.

  • Za učinkovitu njegu Adama, molimo slijedite ove smjernice: Izlaganje svjetlu treba biti ograničeno, izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost i pretjerano mračna okruženja. Preporučljivo je tražiti uravnotežen pristup između ove dvije krajnosti. Za postizanje optimalnih uvjeta kompostiranja, ključno je održavati kompost stalno vlažnim. Osigurati da tlo zadrži vlagu je od vitalnog značaja, uspostavljanje ravnoteže između pretjerane suhoće i pretjerane zasićenosti.

Adamantium biljke uspijevaju sa sušim korijenjem, jer previše vode može rezultirati truljenjem korijena. Stoga je najbolje zalijevati biljke redovito, ali rijetko. Preporučljivo je koristiti mlaku kišnicu za navodnjavanje kad god je to izvedivo za vaše biljke. U kućnom okruženju, pretjerano suh zrak može spriječiti rast Adamovih biljaka, koje su tropske i trebaju normalnu do visoku razinu vlažnosti da bi napredovale.

  • Za pravilnu ishranu ovoj biljci dovoljna je mjesečna primjena gnojiva. Međutim, tijekom zime, ako biljka ne pokazuje nikakve znakove rasta, kao što je nicanje novih listova, gnojidba se može preskočiti. Kada biljka uđe u fazu mirovanja, gnojidba je nepotrebna. Odaberite vodotopivo gnojivo. Kako bi se potaknuo najbolji rast adamantijskih cvjetova, ključno je održavati stalno toplo okruženje, osiguravajući minimalnu temperaturu od 15°C tijekom cijele godine.

Prema Steelovim istraživanjima, iako je moguće podnijeti povremene promjene temperature, dugotrajne hladnoće mogu stvoriti poteškoće i dovesti do mirovanja cvijeća. Iako presađivanje obično nije potrebno, preporuča se premjestiti biljku u novu posudu tijekom proljeća ako je “natekla” ili je prerasla postojeću posudu.