U petak mi je suprug rekao da zbog hitnih radnih obaveza mora otputovati u Zagreb na nekoliko dana i da se neće vraćati kući za vikend. Ovo nije prva prilika; Jednostavno sam mu poslala poljubac i zaželjela mu uspjeh. U nedjelju me nazvao da me obavijesti da zbog nekih komplikacija vjerojatno neće doći do srijede.

  • Kad sam to čula i shvatila da ću sljedeća tri dana biti sama u stanu sa svojom jednogodišnjom bebom, bilo mi je iskreno loše. U tom sam trenutku odlučila posjetiti svoju sestru koja živi tridesetak kilometara odavde. Ne spomenuvši joj ni riječi, spakirao sam našu kćer i krenuo, nadajući se da ću je iznenaditi.

Kad sam stigla i pritisula zvono na vratima, pojavila se moja sestra, koja je izgledala i zabrinuto i zbunjeno kad me vidjela. Zagrlio sam je i krenuo u stan, na što mi je rekla da me ne može ugostiti jer je tu njen šef, koji joj je ujedno i ljubavnik.

  • Njezin je suprug zaposlen u Njemačkoj, a s obzirom na njenu inherentno “zločestu” prirodu, njezini komentari nisu me iznenadili. Umjesto da je dodatno pritisnem, jednostavno sam je poljubio i uvjerio je da se opusti i dobro zabavi. Po povratku kući zatekla sam bebu kako spava, dosađuje se i razmišlja o nekoj temi, možda bih mogla potražiti i nekoga za uživanje.

BONUS TEKST

Drevna arapska mudrost nudi smjernice za povećanje naše društvene prisutnosti, a istovremeno promiče osjećaj dobrobiti u nama samima iu našem tijelu. Varate se ako vjerujete da drevne poslovice i mudrosti nemaju važnosti u suvremenom društvu. Sada je, više nego u bilo kojem drugom trenutku, ključno razmisliti o svojim postupcima i prepoznati što možda nenamjerno radimo, a šteti nam.

Ponekad možda ne shvaćamo dubok utjecaj koji jednostavno pitanje poput “oh, kako izgledam” može imati na naše mentalno blagostanje i našu budućnost. Korisno je ponovno se osvrnuti na bezvremenska učenja i mudrost, kao što su neprocjenjive drevne arapske poslovice koje služe kao temeljna načela za radostan i smislen život.

Unatoč brojnim razlikama između njihove i naše kulture, te njihovoj privrženosti tradiciji i šerijatskom zakonu, oni svojoj djeci od malih nogu usađuju bitnu lekciju – kako se ponašati prema sebi, kako je primijetio Stil. Stara arapska izreka kaže: “Ne govori loše o sebi. Mudrost se krije u ovih pet riječi, no mnogi je često zanemaruju, što gotovo sve nas navodi da griješimo na isti način.

Skloni smo se usredotočiti na to kako ćemo odgovoriti na tuđu percepciju o nama, ali jeste li razmišljali o tome kako vaša samopercepcija utječe na vaše putovanje kroz život? Točnije, oni koji potkopavaju vlastite sposobnosti dižu bijelu zastavu odmah na početku svojih nastojanja, čak i ne pokušavajući ostvariti svoje ciljeve.

U arapskim nacijama, čovjekovo viđenje sebe i svog rada često se promatra kao odraz toga kako će ga drugi promatrati, što je savršeno u skladu s dobro poznatom pričom koja se prenosi stoljećima: U pustinji, Old Okham proveo je deset godina pokušavajući iskopati jezero kako bi osigurao vodu za sebe i lokalno stanovništvo. Do desete godine njegovi su napori urodili plodom – vlaga je počela prodirati u tlo, a na mjestu gdje je nekoć bila jama pojavilo se jezero.

Narod je bio presretan i hrlio starcu po vodu. Međutim, želeći izbjeći da ga se doživi kao hvalisavca, umanjivao je svoje postignuće, tvrdeći da voda u njegovom jezeru nije najčišća i izražavajući sumnju da je njegovo desetljeće rada rezultiralo nečim značajnim. Priča o starcu koji je iskopao jezero.

 Pojedinci su počeli komunicirati s njegovim jezerom na način na koji je želio; siromašan čovjek, umjesto da se prepusti alkoholu, odlučio je oprati svoje noge u njemu, što je navelo druge da oponašaju njegovo ponašanje. Ubrzo se jezero pretvorilo u prljavi bazen, i dok se starac osjećao uznemiren stanjem svoje kreacije, našao se nemoćnim da intervenira – ljudi su se bavili njegovim poslom kako im je naredio.

Bitno je nikada ne podcjenjivati ​​ili omalovažavati vlastiti rad i trud. Ako ne cijenite svoju vrijednost, ni drugi je neće prepoznati. Uz ovu priču, razmotrite ovih 20 pronicljivih arapskih poslovica – one mogu proširiti perspektive i potaknuti svjež pogled na život za mnoge pojedince.

Odvojite vrijeme da ih promišljeno pročitate i razmislite o porukama koje prenose; uvjereni smo da ćete otkriti novi aspekt sebe. Stečeno iskustvo ima veći značaj od sedam mudrih savjeta. Vaše riječi, kada su izgovorene, trebale bi premašiti vrijednost šutnje.