Manipulacija je obrazac ponašanja čiji je cilj stjecanje osobnih prednosti u različitim okolnostima, bez obzira na potencijalnu štetu koju može nanijeti drugima. U našem narodu postoji izreka koja sažima bit manipulatora: „… može gaziti po palome. Takvo ponašanje primjer je podmukle igre, gdje početni izgled može dovesti u zabludu.

  • Upravo je to razlog zašto je prepoznavanje emocionalnih manipulatora izazovno; oni vas vješto vode da ispunite njihove želje dok istovremeno čine da se osjećate vrijedno i korisno u tom procesu. Komunikacija s takvim osobama obesmišljava iskrenost. Koliko god vaše izjave bile činjenične, uvijek se mogu iskriviti.

Budite oprezni, jer kada manipulator povjeruje da vas je svojom taktikom uspješno uhvatio u zamku, možete se zauvijek naći u ulozi njegove “žrtve”. Emocionalni manipulator posjeduje izvanrednu vještinu iskrivljavanja okolnosti kako bi služio svojim interesima. Njihovo povjerenje u njihovu prijevaru može biti toliko neodoljivo da vas mogu uvjeriti da vjerujete da je nešto crno dok je zapravo bijelo, ostavljajući vas da sumnjate u vlastitu percepciju.

  • Imaju potencijal da vas dovedu do ludila, jer nedostatak nekoga tko bi potvrdio vaše sumnje stvara osjećaj kao da razgovarate sa zidom. Gotovo svaka situacija može poslužiti kao meta manipulacije. Oni koji manipuliraju rijetko iskreno izražavaju svoje želje i potrebe; umjesto toga, lukavom taktikom potajno stječu ono što žele. Jedna od metoda koju koriste je prebacivanje krivnje na druge.

Osim toga, preuzimaju ulogu žrtve, prikazujući se kao značajni patnici, što vas tjera da umjesto njih preuzimate razne zadatke. Međutim, nakon što ispunite ove zadatke, oni često odgovaraju govoreći da to niste trebali učiniti i da nikada nisu očekivali vašu pomoć. Rješenja se rijetko rješavaju direktno. Umjesto toga, skloni su djelovati tajno, vodeći druge da prenesu poruke koje ne žele izravno izraziti.

  • Podijelit će ono što želite čuti dok će se istovremeno baviti radnjama koje koče napredak, držeći se načela “jedan govori drugi radi”. Koliko god neka situacija bila štetna za vas, oni koji su manipulativni nastojat će vas uvjeriti da su njihove okolnosti sto puta teže. Kada osjećaju ljutnju ili tugu, uključit će one oko sebe, tražeći pomoć da ublaže svoju nevolju i potiču druge da preuzmu ulogu spasitelja kako bi riješili svoje probleme.

Dugotrajno druženje s takvim osobama može vas navesti da previdite vlastite brige, zbog čega se osjećate kao da nemate pravo imati ih, budući da se čine beznačajnima u usporedbi s njihovim borbama. Oni vjeruju da bi drugi trebali preuzeti odgovornost za njihove postupke i izbore, odbijajući preuzeti odgovornost za sebe. Njihova tipična metoda da vas pridobiju uključuje otkrivanje osobnih podataka i uspostavljanje povjerenja.

  • To vas može navesti da ih doživljavate kao osjetljivu i emocionalno dostupnu osobu koja se čini ranjivom. Unatoč tome, upravo ovaj pristup je način na koji postajete zarobljeni u njihovoj iluziji. Ova vrsta ponašanja povezana je sa specifičnim poremećajima osobnosti, kao što su granični, narcisoidni i antisocijalni, te je dio šireg psihološkog problema.

Promjena ovog obrasca ponašanja gotovo je nemoguća jer služi interesima onih koji se time bave. Isticanje manipulativnih radnji i njihove inherentne pogrešnosti tim pojedincima uglavnom je uzaludno, jer neće potaknuti nikakvu promjenu. Nedostaje im motivacija da promijene svoje ponašanje, jer im je primarna briga vlastito zadovoljstvo, a ne ugađanje drugima. Kada prestanete ispunjavati njihove zahtjeve, spremno će potražiti drugu metu.