Prema liječnicima, mogla bi postojati do tri čimbenika koji doprinose povećanoj smrtnosti od moždanog udara među osobama srednje dobi. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvješćuju da su moždani udari postali smrtonosniji za osobe u dobi od 45 do 64 godine. Moždani udar se događa kada postoji prepreka u protoku krvi u mozgu ili kada dođe do naglog krvarenja u mozgu.

  • Prema Yahoo.com, brza akcija je ključna u ovoj situaciji, jer nedovoljno liječenje može dovesti do invaliditeta ili potencijalno fatalnih ishoda. Prema stručnjacima, tri su ključna čimbenika koji doprinose povećanju smrtnosti moždanog udara: Visoki krvni tlak značajan je faktor povezan s glavoboljama, bolovima i moždanim udarima, kao što je ilustrirano na fotografiji sa Shutterstocka.

Stručnjaci navode da su loši izbori načina života, prekomjerni unos nezdrave hrane i smanjena tjelesna aktivnost uobičajeni čimbenici rizika od moždanog udara. Hipertenzija, obično poznata kao visoki krvni tlak, jedan je od najkritičnijih čimbenika rizika. Prema Adamu Vaughanu, epidemiologu iz CDC-ovog odjela za srčane bolesti i prevenciju moždanog udara, “hipertenzija, koja je najvažniji čimbenik rizika za moždani udar, povećala se među odraslim osobama srednje dobi.

  • ” Napominje da polovica ove pogođene populacije pati od “nekontrolirane hipertenzije”, što ukazuje da se njihov povišeni krvni tlak ili ne liječi ili ne reagira na postojeće liječenje. Razlog #2: Nedostatak liječničkih pregleda. Vaughan naglašava da bi socioekonomske razlike također mogle pridonijeti ovom problemu.

“Mnogi pojedinci u ovoj dobnoj skupini mogu imati ograničen pristup zdravstvenoj skrbi, što rezultira nedijagnosticiranim ili nekontroliranim čimbenicima rizika i ukupnim kašnjenjima u liječenju”, objašnjava. Mjerenje tlaka, Niski tlak, Tlak 2. Izbjegavanje liječničkih procjena. Sve manje ljudi odlazi liječniku na godišnje preglede, a ovaj trend za mnoge može biti smrtonosan.

  • Zanemarivanje odlaska liječniku barem jednom godišnje radi procjene vašeg zdravlja može dovesti do strašnih posljedica. 3. Nemogućnost prepoznavanja simptoma moždanog udara Moždani udar često se netočno kategorizira kao bolest koja pogađa samo starije osobe.

Posljedično, kada sredovječni pojedinac počne pokazivati ​​znakove moždanog udara, obično ne povezuje te simptome sa stanjem. Ne treba zanemariti sljedeće znakove: nagli osjećaj slabosti ili ošamućenosti, neočekivana obamrlost koja prvenstveno zahvaća jednu stranu tijela, iznenadne poteškoće s govorom ili razumijevanjem jezika i intenzivna glavobolja koja se iznenada pojavljuje.

BONUS TEKST

Neurolog je identificirao simptome koji se mogu manifestirati danima ili čak tjednima prije moždanog udara. Drugi vodeći uzrok smrti u regiji je moždani udar. Ovo se stanje odnosi na iznenadni neurološki poremećaj koji je posljedica poremećaja cerebralne cirkulacije, što dovodi do neadekvatne opskrbe kisikom i hranjivim tvarima u određenim područjima mozga.

Nedostatak ovih vitalnih elemenata uzrokuje štetu i konačno smrt živčanih stanica, što dovodi do oštećenja mozga i gubitka funkcija kojima upravljaju zahvaćena područja mozga. Brzina kojom pacijent dobiva medicinsku pomoć često utječe na ishod. Prepoznavanje simptoma koji bi mogli signalizirati približavanje moždanog udara je ključno.

Neurolozi su identificirali pokazatelje koji se mogu manifestirati danima ili čak do dva tjedna prije moždanog udara. Liječnik savjetuje oprez ako osoba iznenada osjeti slabost ili utrnulost u bilo kojem dijelu tijela. Osim toga, važno je obratiti se medicinskom stručnjaku ako postoje privremeni problemi u govoru, iznenadni pad vida, potpuni gubitak vida, epizode vrtoglavice, nedostatak koordinacije i svijesti ili intenzivne glavobolje.

Nekontrolirani visoki krvni tlak je najznačajniji faktor rizika za moždani udar. Dodatni doprinosi uključuju visok kolesterol, povišene razine šećera u krvi, fibrilaciju atrija, dijabetes, nedostatak tjelesne aktivnosti, pretilost, nezdravu prehranu i obiteljsku povijest srčanih bolesti i moždanog udara.