Goca Božinovska, poznata pevačica, ne ističe se samo na muzičkoj sceni, već i u kuhinji, gde svoje kulinarske veštine koristi da bi svoje najmilije obradovala zdravim i ukusnim obrocima. Kako njena porodica raste, a svi žive zajedno pod istim krovom, Goca se trudi da priprema raznovrsna i ukusna jela koja su i zdrava. Njeno kulinarsko umeće došlo je do izražaja u emisiji “Na večeri kod”, gde je pripremala nekoliko specijaliteta, ali jedno jelo je posebno privuklo pažnju – njena brza salata od celera i jabuka.

Ova salata je iznenadila sve goste zbog svoje jednostavnosti, ali i izvanrednog ukusa. Glavni sastojci su celer i jabuke, što ovu salatu čini ne samo ukusnom, već i veoma zdravom. Celer je poznat po svojim brojnim zdravstvenim benefitima.

  • Sadrži supstancu kumarin koja pomaže u neutralisanju štetnih slobodnih radikala i jača imunitet stimulacijom aktivnosti belih krvnih zrnaca. Takođe, celer je bogat ftalidima, supstancama koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska opuštanjem mišića oko arterija.

Recept za ovu salatu je vrlo jednostavan, a potrebni sastojci su lako dostupni. Da biste pripremili ovu salatu, potrebno vam je: četiri jabuke, jedan celer, dve šargarepe, so, biber, dve kašike mlevenih oraha, kašika iseckanog lista celera, dve kašike milerama, dve kašike pavlake i malo limunovog soka.

  • Priprema je jednostavna: sveže jabuke, celer i šargarepe izrendajte, dodajte seckani list celera, mlevene orahe, mileram, pavlaku, so, biber i limunov sok. Sve to dobro izmešajte i ostavite da se ohladi.

Goca Božinovska preporučuje da ovu salatu poslužite u malim činijama ili, kao što je ona to uradila, u polovinama pečenih jabuka. Tako ćete dobiti ne samo savršen ukus, već i vizuelno privlačno jelo koje će sigurno oduševiti vaše goste. Ova salata od celera i jabuka je pravi primer kako se jednostavni sastojci mogu pretvoriti u ukusno i zdravo jelo, idealno kao dodatak glavnim obrocima. Prava je simfonija ukusa i odličan izbor za sve koji žele da uživaju u ukusnom, a zdravom obroku.

BONUS TEKST

Da li ste ikada razmišljali o tome zašto mačke predu? Ovaj fascinantni zvuk je mnogo više od jednostavne vokalizacije. Predući zvukovi mačaka privlače pažnju ljubitelja životinja i naučnika već dugi niz godina. Iako se često povezuje s osećanjem zadovoljstva, istraživanja su otkrila da predenje ima i mnoge druge funkcije.

Jedan od razloga zbog kojih mačke predu je da bi izrazile zadovoljstvo i opuštenost. Kada je mačka u vašem krilu, opušteno predeći dok je mazite, to je jasan znak da uživa u trenutku. Međutim, predenje se ne javlja samo u srećnim okolnostima. Mačke takođe predu kada su povređene, bolesne ili čak kada umiru, što ukazuje na to da predenje može imati i terapeutski efekat.

Istraživanja pokazuju da predenje može pomoći u smanjenju bola, zaceljivanju rana i regeneraciji tkiva. Vibracije koje mačka proizvodi dok prede kreću se u rasponu od 25 do 150 Hz, što je poznato kao frekvencija koja pomaže u poboljšanju gustine kostiju i stimulaciji zaceljujućih procesa. Neki stručnjaci čak sugerišu da predenje može pomoći mačkama da ostanu fleksibilne i zdrave, jer može delovati kao oblik pasivne fizičke terapije.

Predenje može takođe biti oblik komunikacije između mačke i vlasnika. Mačke često predu kada žele privući pažnju ili kada traže hranu, koristeći predenje kao način da iskažu svoje potrebe.

Ukratko, predenje je višestruki fenomen koji uključuje izraz zadovoljstva, isceljujuću moć i oblik komunikacije, čineći ga jednim od najzanimljivijih aspekata mačje prirode.