Beograd se tokom letnjih meseci suočava s velikim problemom najezde insekata, što je za mnoge građane postalo pravi izvor frustracije. Pored uobičajenih muva, komaraca i smrdibuba, ove godine je posebnu pažnju privukla pojava insekata poznatih kao “buba klintonki” ili “Karingtonki”. Ove bube su se u velikom broju pojavile u regionu i postale su ozbiljna smetnja za svakodnevni život stanovnika.

Platana mrežasta buba (Corythucha ciliata) i hrastova mrežasta buba (Corythucha arcuata) su naučna imena ovih dosadnih insekata. One se hrane biljnim sokovima i obično žive na lišću platana ili hrasta. Iako ne prenose bolesti i nisu opasne po zdravlje ljudi, njihovo prisustvo može izazvati iritaciju kože i neprijatan svrab. Međutim, bube nisu agresivne prema ljudima i ne traže ih namerno. Kada se slučajno nađu na koži, one pokušavaju da sisaju podlogu da bi otkrile da li se nalaze na pravom mestu za hranjenje.

Kako se zaštititi od buba u kući:

Izbegavanje unošenja buba: Ključno je paziti da ne unesete ove insekte u kuću zajedno sa stvarima koje su bile napolju. To mogu biti veš koji se sušio na prozoru, jastuci s terase ili bilo koji drugi predmeti koji su bili izloženi spoljašnjoj sredini. Preporučuje se da pre unošenja tih predmeta u kuću, obrišete ih vlažnim maramicama za dezinfekciju ili ih ostavite neko vreme na direktnom suncu, jer sunčeva svetlost može oterati insekte.

Zaštita terasa: Ako imate terasu koja se može zatvoriti zavesama ili roletnama, savetuje se da tokom dana ostavite sve otvoreno kako bi sunčeva svetlost mogla da otera insekte. Sunce je prirodni odbijač za mnoge insekte, uključujući i ove bube, pa je izlaganje stvari sunčevoj svetlosti efikasan način da ih se rešite.

Pranje odeće i tuširanje: Ukoliko ste proveli vreme u prirodi ili duže boravili u bašti, preporučuje se da odmah operete odeću u mašini ili je ostavite na suncu. Tuširanje i pranje kose su takođe dobra ideja, jer bube lako mogu završiti u kosi. Ovi koraci pomažu u sprečavanju unošenja insekata u dom.

Čišćenje kuće: Ako, uprkos svim merama opreza, bube ipak uđu u kuću, usisavanje je efikasna metoda za njihovo uklanjanje, posebno sa tepiha i tkanina na nameštaju. Takođe, brisanje podova vlažnom krpom natopljenom u vodi ili sredstvu za čišćenje može pomoći da se uklone bube sa podova.

Održavanje posteljine: Ako primetite da vas bube ujedaju dok ste u kući, moguće je da su se zavukle u posteljinu. U tom slučaju, preporučuje se da izložite jastuke i posteljinu suncu i da usisate dušeke kako biste se oslobodili buba.

Na sreću, s dolaskom prvih kiša, populacija ovih insekata će se smanjiti, a tokom zime će se još više povući jer će se skrivati ispod kore drveća, gde ih često love pauci. Tako da, iako su bube trenutno dosadna smetnja, njihovo prisustvo će se značajno smanjiti kada se vremenski uslovi promene.

BONUS TEKST

Jedna od najzanimljivijih priča u svijetu prirode je fenomen “pjeskovitih rijeka” ili, preciznije, podvodnih rijeka koje teku ispod površine mora. Ove rijeke postoje zahvaljujući specifičnim geološkim uvjetima, a jedna od najpoznatijih nalazi se u Meksičkom zaljevu, u blizini obale Yucatána.

Ovaj fenomen nastaje kada slana voda iz mora prodre kroz porozno kamenje na morskom dnu, kao što su vapnenac i dolomit, te se pomiješa s podzemnim slatkovodnim izvorima. Voda bogata solima i drugim mineralima postaje gušća od okolne morske vode i počinje se kretati poput rijeke, stvarajući tok koji teče ispod površine mora.

Jedna od najpoznatijih podvodnih rijeka je tzv. “Cenote Angelita” u Meksiku, koja je zapravo podvodna pećina s rijekom sumporne kiseline koja teče njenim dnom. Ovaj prizor je toliko nevjerojatan da izgleda kao scena iz fantastičnog filma – na dubini od oko 30 metara, ronioci ulaze u sloj guste, tamne vode koji nalikuje rijeci. Ispod tog sloja, rijeka teče kroz šumu prepunu mrtvog drveća, stvarajući zapanjujući kontrast s kristalno čistom vodom koja okružuje ovaj fenomen.

Ronioci koji su imali priliku da zaronju u ove podvodne rijeke često opisuju iskustvo kao nešto potpuno nestvarno, gotovo kao da plove kroz paralelni svijet. Miješanje vode različite gustoće stvara iluziju oblaka koji plutaju ispod površine, dok se vegetacija čini kao da izrasta iz dna te “rijeke”.

Ove podvodne rijeke predstavljaju fascinantan primjer kako priroda može stvarati nevjerojatne i neočekivane pejzaže. One su također važna istraživačka područja, jer mogu pomoći naučnicima da bolje razumiju složene interakcije između slatke i slane vode, kao i procese koji oblikuju naš planet.