Viktor Frankl posjedovao je istinski motivirajuću perspektivu o životu i prirodi patnje. Njegovi filozofski uvidi, u kombinaciji s iskustvima iz koncentracijskih logora, značajno su utjecali na njegov rad i cjelokupnu filozofiju.

  • Logoterapija, čiji je autor Frankl, naglašava važnost otkrivanja smisla života kao temeljnog aspekta mentalnog blagostanja i sreće. U nastavku su navedena neka bitna načela ovog terapijskog pristupa: 1. Pronalaženje smisla u patnji Frankl je smatrao da je moguće otkriti svrhu i značaj čak i u najtežim okolnostima.

Preživljavanje obuhvaća više od same fizičke izdržljivosti; također uključuje otkrivanje dubokog značenja unutar vlastitih poteškoća i borbi. 2. Sloboda izboraFrankl je tvrdio da, bez obzira na situaciju, imamo slobodu odrediti svoje odgovore. Način na koji odgovaramo na životne izazove, koliko god oni bili teški, u konačnici oblikuje kvalitetu našeg postojanja.

3. Pronalaženje smislaLogoterapija pomaže pojedincima u otkrivanju značaja unutar svakodnevnih životnih okolnosti. To može uključivati ​​otkrivanje svrhe u poslu, odnosima ili čak u malim stvarima koje donose sreću. 4. Percepcija stvarnosti Naše tumačenje i percepcija stvarnosti može uvelike utjecati na naše emocionalno i mentalno blagostanje.

  • Frankl je istaknuo važnost usvajanja pozitivnog načina razmišljanja i uključivanja u konstruktivne misli. 5. Izgradnja odnosa Jačanje veza s drugima često igra ključnu ulogu u otkrivanju značenja. Prema Franklu, ljubav i međuljudske veze mogu poslužiti kao značajni izvori ispunjenja i svrhe. Franklova filozofija i logoterapija pružaju duboki uvid u to kako možemo utjecati na svoje živote i otkriti smisao, čak i pred najtežim izazovima.

BONUS TEKST

Pojedinci koji su popušili svoju prvu cigaretu unutar pola sata nakon ustajanja iz kreveta bili su suočeni s gotovo dvostruko većim rizikom od razvoja raka pluća u usporedbi s ostalim pušačima. Nadalje, istraživanje u kojem je sudjelovalo 1850 pušača pokazuje da pušenje unutar prvih pola sata nakon buđenja povećava rizik od raka glave i vrata za 59 posto. Istraživači sa Sveučilišta Penn State objavili su u časopisu Cancer da pušenje odmah nakon buđenja uvelike povećava vjerojatnost razvoja raka.

Analiza podataka koja uključuje 7610 pojedinaca pokazuje da su “jutarnji pušači” suočeni s povećanim rizikom od raka pluća, neovisno o njihovom ukupnom pušačkom ponašanju, uključujući dnevnu konzumaciju cigareta. Cigarete su povezane s rakom pluća. Koji su učinkoviti načini prestanka pušenja?

Ako ste donijeli odluku o prestanku pušenja, prvi korak trebao bi biti savjetovanje s liječnikom jer nagli prestanak ponekad može izazvati šok za vaš sustav. Liječnik koji je upoznat s vašim zdravstvenim problemima predložit će vam načine za prevladavanje ovisnosti o nikotinu. Imajte pri ruci žvakaću gumu kako biste zamijenili želju za cigaretom, jer također pomaže u ublažavanju stresa.

U prvim danima ili tjednima, najbolje je izbjegavati druženje s pušačima kako biste ih spriječili da zgrabe cigaretu. Ako ste odlučili prestati pušiti, obratite se svom liječniku da vidi može li vam pomoći jer omega-3 masne kiseline mogu značajno smanjiti želju za nikotinom. Uz to, konzumacija omega-3 masnih kiselina pomaže u nastojanju da prestanete pušiti.

Studije su pokazale da omega-3 masne kiseline mogu značajno smanjiti želju za nikotinom. Nedovoljna količina omega-3 masnih kiselina povezana je s povećanom vjerojatnošću depresije i smanjenom sposobnošću podnošenja stresa i pritiska, što može dovesti do veće sklonosti pušenju.