Nekoliko sam mjeseci bila sigurna da je moj zet nevjeran mojoj kćeri. Prepoznajem da sam muškarac. Nesretna žena uvijek je bila povjerljiva i naivna, vjerujući svima. Svaki vikend je obavještava da se ide provozati i vraća se tek ujutro.

Jedne sam večeri donio odluku da ga pratim vozilom svog prijatelja. Moja je intuicija bila točna; žena je ušla u njegov auto i nastavili su do hotela. U početku sam razmišljala o tome da uđem i poduzmem razne akcije, ali sam na kraju odlučila posjetiti kćer, podijeliti sve s njom i pomoći joj pri pakiranju.

On čak i ne zaslužuje priliku. Da stvar bude gora, moja kći rano je rodila, a beba se mučila mjesecima prije nego što je konačno umrla. Umjesto da je podržite tijekom ovog vremena, odlučili ste je izdati.

BONUS TEKST

Ovdje predstavljamo metodu za uklanjanje otrovnog bršljana, s osnovnim fokusom na korijen. Bršljan, poznat po svojoj upornosti i sklonosti širenju, može stvoriti izazove vlasnicima kuća dok se penje na drveće i građevine. Potencijal za truljenje postoji zbog njegovih robusnih loza koje se mogu uvući u drvo i ciglu.

Tražeći smjernice o tome kako se nositi s bršljanom koji je obavio zidove i ogradu njegovog vrta, jedan ogorčeni vrtlar obratio se grupi Gardening UK na Facebooku, kako izvještava “Mirror. David Wallens izrazio je svoju zabrinutost: “Koja je najučinkovitija metoda za uklanjanje bršljana? Moram ga ukloniti sa svojih ograda i zidova.

Upravljanje bršljanom penjačicom je raširen problem i ključno je regulirati njegov rast obrezivanjem penjačkih dijelova ili potpunim uklanjanjem biljke. Prema izvješćima iz “Expressa”, zračno korijenje bršljana ima sposobnost infiltracije u drvene ograde, što rezultira znatnim oštećenjima tijekom vremena. Ako se ne riješi, ovo korijenje može postati deblje i dublje, što u konačnici može uzrokovati truljenje ili propadanje stabla.

Dok je nekoliko članova grupe predložilo korištenje kipuće vode kao prirodnog lijeka, drugi su primijetili da ova metoda ne bi učinkovito doprla do korijena kako bi se iskorijenio bršljan. Grupa je postigla jednoglasni dogovor da bi David trebao odrezati bršljan pri dnu prije nego što ga nastavi uklanjati s tla.

Jedan je sudionik predložio: “Napravite rez pri dnu, dopustite da grane uvenu, a zatim ih povucite natrag (idealno u rujnu ili kasnije zbog ptičjih gnijezda). Kako biste učinkovito spriječili ponovni rast, bitno je opsežno kopati; korijenje se raširi , i možda ćete godinama vaditi izdanke bršljana, ali manjim izdankama možete upravljati relativno lako.

Jedan korisnik preporučio je: “Podrežite je pri dnu, uklonite što je više moguće, a preostali dijelovi će na kraju uvenuti. Nakon toga morate iskopati korijenje. Ovo je jedina metoda da trajno eliminirate ovu biljku.” U međuvremenu, treći korisnik je predložio: “Odsjeci ga pri dnu, iščupaj korijen, i bršljan na ogradi brzo će nestati i više se neće vratiti.

“Kad počne venuti, maknite ga s ograde. Ako možete suzdržati dok potpuno ne uvene, manja je vjerojatnost da ćete oštetiti ogradu.” Četvrta korisnica ispričala je svoje iskustvo: “Nisam mogla eliminirati svoj bršljan a da ga ne iščupam s korijenom, a imala sam dosta toga za raščistiti. Bila je to noćna mora, ali sada sam je se oslobodila.