“Sreo sam jednu divnu ženu, a ubrzo nakon toga postao sam muž i otac četverogodišnje djevojčice. Otišao sam od svoje žene, koja se osjeća uznemireno; jednostavno je tražila da ostanem prisutan kako bi naše dijete imalo oca.

Ne moramo biti u braku niti dijeliti spavaću sobu. Naravno, odbio sam je i otišao. Posljednja slika koja mi je ostala u mislima bio je tužan izraz lica moje kćeri i molećiv pogled moje žene.

Zatvorio sam vrata za sobom i više ih nisam otvorio. Nedavno sam sreo ženu dok sam šetao ulicom. Dok je šetala uz svoju kćer, vjerojatno u pratnji supruga, pogledi su nam se nakratko sreli.

U tom trenutku sve što sam mogao vidjeti bila je prošlost, a ubrzo nakon toga svatko od nas nastavio je svojim stazama.

BONUS TEKST

Rak dojke obično napreduje kroz različite stadije, a stadij 0 znači da je rak ograničen samo na dojku. Ova početna faza često se smatra neinvazivnom. Unatoč tome, iako možda ne predstavlja hitnu opasnost po život, rano otkrivanje i liječenje čvorića ili tumora ključni su za sprječavanje njegovog napredovanja. Rak dojke je najčešća vrsta raka među ženama u svijetu.

Srbija godišnje bilježi oko 4.529 novih dijagnoza, a 1.730 žena godišnje podlegne ovoj zloćudnoj bolesti, objavio je Institut za javno zdravlje “Batut”. Ovaj oblik raka nastaje kada se stanice dojke počnu nekontrolirano razmnožavati, što dovodi do stvaranja tumora. Progresija bolesti je zamršena i odvija se u različitim stadijima koji ilustriraju raširenost ovih promjena. Na što se odnosi stadij 0 raka dojke?

Stadiji se kreću od ranog, u kojem rak ostaje ograničen na dojku, do uznapredovalog, u kojem je metastazirao na druga područja tijela. Prema dr. Garvitu Chitkari, višem savjetniku za kiruršku onkologiju dojke u Mumbaiju, nulti stadij ukazuje da je rak ograničen na mliječni kanal. U Srbiji se svake godine registruje oko 4.529 novih slučajeva. Prema dr. Čitkari, stadij 0 raka dojke, koji se naziva duktalni karcinom “in situ” (DCIS), je neinvazivni tip raka dojke.

Napominje da je, za razliku od drugih stadija bolesti u kojima se stanice raka šire izvan kanala ili bazalne membrane u susjedno tkivo dojke, stadij 0 ograničen na mliječne kanale. To znači da se abnormalne stanice još nisu infiltrirale u okolna tkiva ili proširile na limfne čvorove ili druga područja tijela. Iako nulti stadij nije prijetnja životu, smatra se prekursorom invazivnog raka dojke.

Ovo naglašava važnost rane dijagnoze i liječenja kako bi se spriječilo daljnje napredovanje. Je li potrebna terapija u ovoj fazi? Američko društvo za rak (ACS) navodi da stadij raka dojke igra ključnu ulogu u odlučivanju o alternativama liječenja. Tipično, kako rak dojke napreduje i dalje se širi, potreba za opsežnijim liječenjem raste. Terapija može uključivati ​​odstranjivanje jedne ili obje dojke, ističe dr. Čitkara.

U slučaju nultog stadija, liječenje je obično neophodno za sprječavanje progresije. Za DCIS, kirurške mogućnosti općenito se sastoje od lumpektomije (koja podrazumijeva izrezivanje tumora zajedno s nekim susjednim tkivom) ili mastektomije (uklanjanje jedne ili obje dojke). Osim toga, nakon lumpektomije često se savjetuje radioterapija kako bi se smanjile šanse za recidiv.

Hormonska terapija može se preporučiti u određenim situacijama kada su stanice raka pozitivne na hormonske receptore, jer može pomoći u smanjenju rizika od recidiva inhibicijom hormona koji potiču rast stanica raka. Mogu li postojati moguće opasnosti? Ako se ne liječi i ne kontrolira, svaka bolest može eskalirati u teže ili čak po život opasno stanje.