Kad osobe navrše 50 godina, preporučljivo je konzumirati kavu na poseban način kako bi se ublažili mogući zdravstveni rizici. Kava je omiljeno piće koje igra ključnu ulogu u jutarnjim rutinama mnogih ljudi. Često predmet istraživanja zbog svoje primarne komponente, kofeina, dobro je poznat po svom značajnom utjecaju. Stavovi su uglavnom podijeljeni.

  • Neki tvrde da šteti tijelu, dok drugi tvrde da može biti koristan ako se pravilno unese. Ipak, ono što se ne može osporiti jest nužnost umjerenosti. O ovoj temi govorila je i dr. Pamela Pik, autorica popularne knjige “Kako riješiti glad”. Tvrdi da iako tjelesne funkcije imaju tendenciju opadanja nakon 50. godine, to se može poboljšati specifičnom prehranom.

Smatra da jedan začin oplemenjuje kavu, dok drugi značajno jača imunitet kada se uključi u slana jela. Izjavila je: “Kurkuma jača imunitet i smanjuje upale u zglobovima.” Uz to, Krstarica napominje kako kurkuma djeluje zaštitno od raznih bolesti te se savjetuje svima koji žele svoje kognitivne funkcije održati u optimalnom stanju. “Cimet pokazuje i protuupalna i antimikrobna svojstva.

  • Pomaže u regulaciji razine šećera u krvi odgađajući proces pražnjenja želuca nakon obroka, što zauzvrat sprječava nagle skokove ili padove razine šećera i pojačava osjetljivost tijela na inzulin”, objasnila je, preporučujući dodatak cimeta u kavu, a predlaže da se kurkuma uklopi u slana jela ili da se pije kao čaj. Konzumacija samo jednog grama cimeta dnevno snižava razinu šećera u krvi, triglicerida, LDL kolesterola i druge negativne pokazatelje kod osoba s dijabetesom tipa 2.

BONUS TEKST

Predstavljamo vam različite pokazatelje koji upućuju na to da negativna energija dominira vašim domom. Ako ste stalno nesretni, sjetite se da sve počinje u vašem životnom prostoru: Evo naznaka negativne energije u vašem domu. Ako je vaše okruženje pretrpano ili napeto, možda je vrijeme da razmislite. Psihologinja Elena Jarikova objasnila je za “Mari Kler” stvarnost negativne energije, njezino podrijetlo i kako prepoznati kada vaš dom zahtijeva pozitivno resetiranje.

Najteže je biti kod kuće. Nerado se vraćate kući nakon radnog dana, poslovnog putovanja ili godišnjeg odmora – odjekuje li to s vama? Ako se dogodi, stručnjak ima neke nesretne vijesti za podijeliti. Prema psihologu, “Dom je mjesto koje vam donosi udobnost i sreću, prostor u koji se čeznete vratiti nakon napornog dana ili putovanja. Trebao bi vas okrijepiti i napuniti vam energijom za sljedeći dan.

Ako povratak kući ne uspije da bismo potaknuli te osjećaje, možda je vrijeme za razmišljanje. Stručnjaci navode da je primarni pokazatelj akumulirane negativne energije u vašem domu nespremnost da se tamo vratite. Razmislite što bi moglo pridonijeti ovoj negativnosti – mogu li to biti sukobi među članovima obitelji ili neorganiziranost vaših stvari?

“Nečista” energija ili način na koji nered kvari konstruktivne snage. Borba za održavanje čistog i privlačnog doma još je jedan pokazatelj negativne energije prisutne u njemu. To proizlazi iz poremećaja u harmoniji. Neuredna okolina i nečisti podovi umanjuju osjećaj ugode. Izazovno je cijeniti dom koji je neudoban, a sigurno se ne biste željeli vratiti na mjesto kojem nedostaje ljubavi.