“Nikada u životu nisam doživjela tako intenzivne suze. Vezao je čvor i iste te noći mi se obratio govoreći da ako moja ljubav prema njemu ostane, da se pripremim za putovanje do kraja svijeta ; pobjegnimo zajedno.

Problem leži u mojoj nesposobnosti da sebi oprostim patnju koju je prouzročio njegovoj sadašnjoj ženi. Provela sam cijelu noć budna, razmišljajući o svojim mogućnostima, i na kraju sam donijela odluku.

Ujutro sam mu se obratila i izrazila svoju ljubav prema njemu bez premca; međutim, da mu je uistinu makar i malo stalo do mene, ne bi se odlučio oženiti. Nakon toga sam prekinuo razgovor. Ne osjećam grižnju savjesti.

BONUS TEKST

Tijekom ovih sparnih dana, prijetnje našem zdravlju kao što su opekline od sunca, toplinska iscrpljenost i toplinski udar mogu biti prilično ozbiljne. Gradski zavod za javno zdravlje Beograd daje upute za pružanje prve pomoći u ovim opasnim okolnostima. Biometeorološka prognoza Instituta “Batut” pokazuje da nam se približavaju topli dani koji predstavljaju potencijalnu opasnost po zdravlje.

Stoga je ključno poduzeti mjere opreza i također razumjeti kako prepoznati sunčanicu, toplinsku iscrpljenost i toplinski udar. Gradski zavod za javno zdravlje Beograda upozorio je da je ključno razlikovati ih kako bi se brzo reagiralo i spriječile moguće komplikacije. Sunčanica Pretjerano izlaganje glave i vrata sunčevim zrakama dovodi do opeklina. Počinje snažnom glavoboljom i povećanjem tjelesne temperature.

Često, pojedinci mogu osjetiti umor i slabost, zajedno s pospanošću, vrtoglavicom i zujanjem u ušima ili privremenim gubitkom sluha. Toplotni udar Toplinski udar je stanje koje se manifestira kada tijelo doživi pregrijavanje unutar kratkog vremenskog okvira. Ova iznenadna pojava rezultat je značajnog porasta tjelesne temperature zajedno s neuspjehom tijela da je regulira unutar normalnih granica.

Može se dogoditi ne samo zbog dugotrajnog izlaganja suncu, već i na vlažnom i pretoplom zraku, što posebno utječe na pojedince koji rade u okruženjima kao što su pekare, kuhinje ili u blizini visokih peći. Dodatno, toplinski udar može nastati u pregrijanim vozilima, javnom prijevozu, pa čak iu stambenim prostorijama.

Pokazatelji toplinskog udara su tjelesna temperatura viša od 40°C, opći umor, topla i suha koža bez znojenja, ubrzan rad srca i disanja, snižen krvni tlak, kao i simptomi poput vrtoglavice, glavobolje, mučnine, povraćanja i povremeno gubitak svijesti, što može biti početni znak. Umor uzrokovan toplinom Toplinska iscrpljenost predstavlja lakšu vrstu toplinskog udara, koji često nastaje uslijed intenzivnog fizičkog napora na visokim temperaturama i vlažnom vanjskom okruženju.

Simptomi uključuju obilno znojenje, grčeve u mišićima, glavobolju, povraćanje, pad krvnog tlaka, slabost, a može dovesti i do gubitka svijesti. Bez obzira na situaciju, simptomi poput glavobolje, mučnine, vrtoglavice i povraćanja služe kao kritični signali upozorenja, posebno za djecu, one s kroničnim bolestima i starije osobe, zbog kojih je potrebna hitna liječnička pomoć.

Početni tretman za toplinski udar Ključno je odmah premjestiti osobu dalje od izravne sunčeve svjetlosti, idealno u klimatizirani prostor ili, u najmanju ruku, u slabo osvijetljen i dobro prozračen prostor. Treba se istuširati mlakom vodom ili se osoba može oprati i staviti joj hladne obloge na čelo i vrat. Opskrba tekućinom poput čaja, soka ili obične vode je ključna, a treba ih konzumirati često u manjim količinama.

Odmor je neophodan, a sljedeći dan izbjegavajte izlaganje suncu. Ako simptomi potraju ili postanu teži, važno je kontaktirati liječnika. Početna njega za toplinsku iscrpljenost Osoba treba biti smještena u zasjenjenom prostoru, a odjeću treba skinuti. Za snižavanje temperature prelijte ih mlakom vodom ili stavite hladne obloge na vrat i glavu. Važno je dati joj ohlađeni napitak, poput vode ili laganog biljnog čaja.