Virdžinija je 30. avgusta proslavila izuzetnih 108 godina života, a povodom njenog nevjerojatnog jubileja, okupila se grupa novinara, prijatelja i članova porodice. Ova posebna prilika bila je povod za istraživanje tajni dugovečnosti i recepta za dug i ispunjen život.

Virdžinija je svoje nevjerojatne godine života pripisala svojoj filozofiji gledanja unaprijed, a ne osvrćući se na prošlost. Njena tajna dugovečnosti leži u njenom neprekidnom usredsređenju na budućnost i sposobnosti da se distancira od prošlih iskustava koja mogu nositi negativne emocije. Virdžinija je istakla kako je ključ njenog pozitivnog pogleda na život bio u tome što nikada nije dozvoljavala da prošlost diktira njen trenutni ili budući život. Umesto da se prepušta razmišljanju o prošlim iskustvima, ona je fokusirana na ono što je pred njom, uverenja da će joj ovo pomoći da održi svoju vitalnost i sreću.

  • Njena strast prema modi bila je vidljiva kroz njenu impresivnu kolekciju od više od 40 pari cipela i njenu inicijativu za osnivanje ženskog kluba posvećenog skupljanju šešira. Ova strast prema modi nije samo bila hobi, već i način na koji je izražavala svoju kreativnost i individualnost. Prema izvještajima CNN-a, Virdžinija je naglasila kako je tokom svog života uvek održavala krug prijatelja i pokazivala izuzetnu organizaciju, što je doprinelo njenom osjećaju sreće i ispunjenosti.

  • U svetu dugovečnosti, druga fascinantna priča dolazi od Kokue Istanbula, koja je doživela neverovatnih 129 godina pre nego što je preminula 2019. godine. Za razliku od Virdžinije, Kokua je pre odlaska s ovog sveta izrazila dubok osjećaj tuge i nezadovoljstva. Prema njenim rečima, uprkos njenim dugim godinama života, sreća joj je često izmicala, a život je doživljavala kao vrstu pokore.

Obe priče o dugovečnosti nude različite poglede na život i starost. Dok Virdžinija vidi svoju dugovečnost kao rezultat stalnog gledanja unapred i održavanja pozitivnog stava, Kokua je doživela dug život uz osećaj nezadovoljstva. Ove priče podsećaju na to koliko su individualne percepcije i pristupi životu različiti, i kako naše unutrašnje stanje i pogled na svet mogu oblikovati našu stvarnost i dugovečnost.

BONUS TEKST

Morski krastavci su fascinantni stvorenja koja pripadaju klasi Echinodermata, iste grupe u kojoj se nalaze i morski ježevi i zvezde. Ovi morski organizmi mogu izgledati neobično zbog svog dugog, cilindričnog oblika i meke, opne sa tuberkulama, ali oni igraju ključnu ulogu u morskim ekosistemima.

Jedna od najzanimljivijih karakteristika morskih krastavaca je njihova sposobnost da se regenerišu. Ako su napadnuti ili povređeni, neki morski krastavci mogu regenerisati izgubljene delove tela, uključujući delove svojih organa. Ova sposobnost regeneracije je izuzetno korisna za njihovu preživljavanje u okruženju bogatom predatorima.

Morski krastavci takođe imaju jedinstven način odbrane od predatora. Kada se osećaju ugroženo, mnoge vrste morskih krastavaca mogu izbaciti unutrašnje organe u vodu, stvarajući konfuziju i odvlačeći predatora dok se oni povlače. Ovi izbačeni organi se obično regenerišu u kratkom vremenskom periodu.

Pored svoje sposobnosti regeneracije, morski krastavci su važni za ekosistem zbog njihove uloge u razgradnji organskog materijala na morskom dnu. Oni se hrane detritusom i mikroorganizmima u tlu, pomažući u održavanju zdravog ekosistema i čistih morskih voda.

Zbog svog značaja u ekosistemima i fascinantnih adaptacija, morski krastavci su predmet brojnih istraživanja i fascinacije u svetu marine biologije.