“Očuh je mene i brata prihvatio kao kao svoju djecu, od prvog dana se super slažemo sa njim i tako već 15 godina.Prije neko veče sam čula kako priča sa mojom mamom, isplakala sam se kao nikada u životu. Kaže, da je svjestan toga da on nije naš (biološki) otac, ali da mu smeta kad ga ljudi podsećaju na to.

Jako sam se isplakala nakon te rečenice, mislim da mu nikad nisam pokazala koliko mi znači on, njegova ljubav i podrška. Sjećam se situacije od prije 10ak godina kada je hteo mene i brata oficijalno da usvoji i da nam da njegovo prezime ali ja nisam htjela jer bih time povrijedila svog biološkog tatu, koga vjerovatno ne bi ni bilo briga jer nas je viđao 1x godišnje kad mu se ćefne.

Kajem se zbog toga jer sam vjerovatno povrijedila čovjeka.

BONUS TEKST

Ribizla, poznata i kao ribizla (Ribes spp.), je mala, sočna bobica koja se odlikuje izuzetnim nutritivnim vrednostima i koristi u kulinarstvu i medicini. Ova biljka pripada porodici Grossulariaceae i raste u hladnijim klimatskim uslovima, što je čini popularnom u umjerenim i hladnijim regionima sveta.

Vrste i Uzgajanje

Postoje tri glavne vrste ribizli: crvena ribizla (Ribes rubrum), crna ribizla (Ribes nigrum), i bela ribizla (Ribes sativum). Crvena i bela ribizla su bliske srodnice i često se koriste za pravljenje džemova, želea i sokova. Crna ribizla je poznata po svom intenzivnijem ukusu i koristi se za pravljenje likera, vina i sirupa, kao i za kulinarske svrhe.

Ribizle su grmolike biljke koje preferiraju dobro drenirana zemljišta i sunčana do polusenovita mesta. Najbolje rastu u hladnijim klimatskim uslovima i mogu podneti blagi mraz. Ove biljke zahtevaju redovno zalivanje, naročito tokom sušnih perioda, i obavezno je obrezivanje kako bi se očuvala njihova produktivnost i zdravlje.

Nutritivne Vrednosti

Ribizle su izuzetno bogate hranljivim materijama. Sadrže visoke nivoe vitamina C, koji je poznat po svojim antioksidantnim svojstvima i važan je za jačanje imunološkog sistema. Takođe, ribizle su dobar izvor vitamina A, B kompleksa, vitamina K i minerala kao što su kalijum, magnezijum i kalcijum. Osim toga, bogate su vlaknima, koja su ključna za zdravlje probavnog sistema.

Zdravstvene Prednosti

Ribizle imaju brojne zdravstvene koristi zahvaljujući svojoj bogatoj nutritivnoj strukturi. Njihova visoka koncentracija vitamina C može pomoći u jačanju imunološkog sistema, borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Antioksidanti prisutni u ribizlama mogu pomoći u prevenciji starenja kože i poboljšanju njenog izgleda.

Crna ribizla, posebno, sadrži antocijanine, koji su biljni pigmenti sa poznatim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Ovi spojevi mogu pomoći u smanjenju upalnih procesa u telu i mogu doprineti zdravlju srca i krvnih sudova. Takođe, ribizle mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, što ih čini korisnim za osobe sa dijabetesom ili onima koji teže regulaciji nivoa glukoze.

Upotreba u Kulinarstvu

Ribizle se široko koriste u kulinarstvu za pripremu različitih jela i napitaka. Koriste se u pripremi džemova, želea, sokova, vina, likera i umaka. Njihov kiseli i slatki ukus čini ih odličnim za dodavanje u deserte, pečene proizvode i salate. Crna ribizla je posebno cenjena za pravljenje tradicionalnih napitaka kao što je ribizlov liker.

Ribizla je izuzetno korisna bobica koja nudi brojne zdravstvene prednosti i široku primenu u kulinarstvu. Njihova bogata nutritivna svojstva, zajedno sa raznovrsnim ukusima, čine ih dragocenim dodatkom bilo kojoj ishrani. Bez obzira na to da li se koriste sveže, sušene ili u obliku džemova i sokova, ribizle su zdrav i ukusan izbor za poboljšanje opšteg zdravlja i uživanje u različitim kulinarskim kreacijama.