69-godišnja osoba nedavno je shvatila da kurkumin, aktivna komponenta kurkume, naširoko korištenog začina, nudi prednosti koje se protežu i izvan njegove upotrebe u kuhanju. Ovaj konkretan primjer naglašava rizike povezane s redovitom konzumacijom biljnih dodataka prehrani.

  • Ključno je prepoznati značajan porast popularnosti dodataka prehrani u posljednjih sto godina. Iako u javnosti postoji znatna želja za ovim proizvodima, važno je ispitati znanstvene dokaze. Zabrinjavajući nalazi istraživanja otkrivaju vezu između široko korištenog dodatka prehrani i pojave puknuća žučnog mjehura kod 69-godišnjeg muškarca. Medicinska zajednica imala je samo ograničen uvid u situaciju.

Brojni su ljudi priznali izvanredna svojstva kurkumina, učinkovitog protuupalnog sredstva. Njegov opsežan niz prednosti, kao što je upravljanje dijabetesom i ublažavanje artritisa, izbacio ga je u središte pozornosti kao vrlo željenog suplementa. Posljedično, kurkumin je osigurao trajno mjesto u popisima raznih lijekova. Objava izvješća o slučaju u American Journal of Medical Case Reports izazvala je zabrinutost u pogledu vjerodostojnosti ovog dijetetskog proizvoda.

  • Nakon tri dana uporne nelagode, 69-godišnji pacijent otišao je na odjel hitne pomoći tražeći liječničku pomoć zbog simptoma koji su uključivali bol u prsima, prekomjerno znojenje i povišenu tjelesnu temperaturu. Pacijentov gornji dio leđa na kraju je osjetio bol, što je natjeralo liječnike da obave temeljitu procjenu njegovih pluća i kardiovaskularnog sustava.

Unatoč pomnom radu, medicinski tim tek treba utvrditi temeljni uzrok ovih simptoma. Ne preporučuje se prekomjerna konzumacija dodataka prehrani. Nakon CT skeniranja prsnog koša, medicinski stručnjaci otkrili su zabrinjavajuće otkriće da mu je puknuo žučni mjehur s kamenom veličine jednog centimetra koji se nalazio unutra. Iako se žučni kamenci i kolecistitis obično smatraju glavnim uzročnicima pucanja žučnog mjehura, stručnjaci nagađaju da je unos dodataka kurkumina mogao utjecati na ovaj specifični incident.

  • Tijekom četiri mjeseca 69-godišnja osoba redovito je unosila dnevnu količinu kurkumina u rasponu od 1500 do 2000 mg. Važno je napomenuti da se ovaj naširoko korišten dodatak ne savjetuje osobama sa žučnim kamencima, budući da kurkuma povećava sposobnost žučnog mjehura da luči žuč u žučne kanale.

Štoviše, studije pokazuju da uključivanje žutog začina u prehranu može smanjiti rizik od razvoja žučnih kamenaca kod osoba koje ih ranije nisu imale. Istraživači su naglasili da bi kombinacija postojećih žučnih kamenaca i visokog unosa dodataka prehrani s kurkuminom potencijalno mogla dovesti do pucanja žučnog mjehura.

  • Nakon ugodne jednotjedne hospitalizacije, gdje je liječen režimom antibiotika uključujući metronidazol i levofloksacin, na kraju je otpušten. Ovo specifično izvješće o slučaju naglašava važnost situacije, služeći kao primjer upozorenja na moguće rizike povezane s prekomjernom konzumacijom biljnih dodataka prehrani.

Slijedom toga, pacijentu je savjetovano da se pridržava propisanog režima uzimanja lijekova dok boravi u svom stanu. Istraživači su naglasili važnost opreza s kurkuminom, osobito za pacijente koji pate od žučnih poremećaja.