Limun se često koristi kao prirodni lijek za razne zdravstvene probleme, kao što su prehlade, probavne smetnje, problemi sa zubima, respiratorne bolesti i visoki krvni tlak. Osim toga, priznata je njegova učinkovitost kao antiseptik. Limun se pokazao kao iznimno učinkovito oružje u borbi protiv komaraca.

  • Jedna korisna tehnika je da narežete limun, dodate šaku klinčića i stavite ga blizu prostora za spavanje. Miris koji ispušta limun ne samo da odbija komarce, već služi i kao repelent za mrave i muhe. Cvjetni pupoljci stabla klinčića, poznati kao klinčići, ispuštaju jedinstven i aromatičan miris koji je istovremeno opor i topao. Okus im je također prilično intenzivan, sa slatko-oporim profilom.

Ove cijenjene začine u naše su krajeve donijeli pomorci koji su ih susretali na svojim putovanjima. Lavanda je, uz limun, još jedan miris poznat po svojoj sposobnosti da tjera komarce, zahvaljujući svojim jedinstvenim svojstvima koja posebno obeshrabruju ove dosadne štetočine. Bogat antioksidansima i vitaminom C, limun se pokazao vitalnim sredstvom u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv raznih bolesti.

  • Uključivanje limunade ili tople vode s limunom u vašu rutinu može pomoći u detoksikaciji tijela i poboljšanju probave. Limun nudi korisna svojstva za promicanje oralnog zdravlja, pomaže u smanjenju lošeg zadaha i djeluje kao zaštita od problema sa zubima. Osim njihove učinkovitosti u odvraćanju komaraca, klinčići posjeduju antimikrobna svojstva i kroz povijest su se koristili kao prirodni tretman za nelagodu zuba i desni.

Kukce u prostoriji možete odvratiti ispunjavanjem prostora osvježavajućim i ugodnim mirisom limuna i klinčića. Poznata po svom umirujućem mirisu, lavanda također nudi prednost jer djeluje kao prirodni repelent protiv komaraca. Mirisi limuna, klinčića i lavande ne samo da djeluju kao snažna zaštita od insekata, već i poboljšavaju raspoloženje i potiču opuštanje.

  • U odabiru repelenata, mnogi pojedinci preferiraju prirodne izbore poput limuna, klinčića i lavande. Ove se opcije smatraju sigurnijima u usporedbi sa sintetičkim proizvodima koji sadrže kemikalije. Korištenjem uobičajenih sastojaka kao što su limun i klinčići, možete bez napora napraviti pristupačne domaće repelente, izbjegavajući troškove kupovnih opcija.

Kombinacija limuna, klinčića i lavande može pružiti prirodnu i ekološki prihvatljivu alternativu tradicionalnim insekticidima, osobito u područjima gdje se ne preporučuje uporaba kemijskih proizvoda.

BONUS TEKST

S povećanjem temperatura pojavljuju se razni zdravstveni problemi, a jedan od njih je česta briga od ljetnih proljeva. Ovaj proljev povezan s toplinom može proizaći iz nekoliko uzroka, uključujući nepravilno rukovanje hranom koje dovodi do bakterijske kontaminacije, dehidracije i određenih zdravstvenih stanja. Među glavnim čimbenicima koji pridonose proljevu koji se javlja tijekom letova je bakterijski gastroenteritis, klasificiran kao vrsta infektivnog gastroenteritisa. Ž

Dr. Saurabh Seti, gastroenterolog u Verywellu, navodi da više temperature pružaju idealno okruženje za razmnožavanje bakterija u hrani. Konzumacija hrane koja sadrži visoku razinu bakterija može uzrokovati gastroenteritis, koji kasnije može dovesti do proljeva. Gastroenterolog Dan Zalkin napominje da niz bakterija, uključujući E.coli i salmonelu, može dovesti do bakterijskog gastroenteritisa. Tijekom toplijih mjeseci ljudi obično jedu više salata, voća i druge hrane koja možda nije bila dovoljno ohlađena.

Kada se tom hranom ne postupa pravilno, može se zaraziti bakterijama, što potencijalno može dovesti do trovanja hranom i posljedičnog proljeva. Ovaj problem može biti pogoršan dodatnim prevladavajućim ljetnim zdravstvenim problemima, uključujući dehidraciju i bolesti povezane s vrućinom. Dr. Seti objašnjava da kada visoke temperature dovedu do prekomjernog znojenja, tijelo može izgubiti značajnu količinu vode, što dovodi do dehidracije.

Ova dehidracija može naknadno utjecati na želudac i dovesti do proljeva. Slično tome, uvjeti poput iscrpljenosti toplinom ili toplinskog udara mogu uvelike utjecati na vaš želudac na isti način.

Studija je također iznijela zabrinutost u vezi s time mogu li se pojedinci koji pate od upalne bolesti crijeva (IBD) suočiti s pojačanim simptomima, uključujući proljev, u toplijim klimama. Dr. Seti je primijetio da, iako visoke temperature same po sebi ne pogoršavaju upalnu bolest crijeva, osjećaj toplinskog stresa potencijalno može pojačati simptome kod onih koji su pogođeni tim stanjem.