Sigmund Freud ostavio je u nasljeđe brojne pronicljive ideje koje nam mogu značajno pomoći da se zaštitimo od onih koji gaje negativno mišljenje o nama. Jedna od najutjecajnijih osoba u psihologiji je Sigmund Freud, pionir psihoanalize. Njegove revolucionarne metode za istraživanje ljudskog uma dovele su do izvanrednih otkrića koja su ostavila trajan trag u raznim društvenim znanostima.

  • Freudov terapijski pristup bio je usmjeren na otkrivanje nesvjesnih motivacija koje pokreću djelovanje pojedinca. Freudove teorije nisu utjecale samo na psihologiju, već su imale i značajan utjecaj na književnost, filozofiju i razna druga područja ljudske intelektualne potrage. Dvije njegove ideje ključne su za osobni razvoj i svakome od nas bilo bi od koristi da ih pomno proučimo i razmislimo o njihovom značenju.

Oni služe kao smjernice koje nas mogu zaštititi od onih koji gaje ljubomoru. Ugledne zvanice na rođendanu Milice Pavlović bile su Karleuša Đuska i dve Dragane u kratkim suknjicama – ko je po vama najatraktivniji? Očaravajuće dvorište Jelene Karleuše ima jedinstven element pored bazena koji je promišljeno osmišljen: „Želite li sabotirati vlastite namjere – podijelite ih sa svima. 

  • Freud je ustvrdio da problem ne leži u utjecaju drugih, već u nama samima: “Jednom kada podijelite svoje namjere, dobivate potvrdu sličnu njihovim uspjesima. Um tada gubi motivaciju, entuzijazam i angažman. Razgovaranje o planovima može umanjiti motivaciju, što dovodi do gubitka interesa za njihovu provedbu, budući da naš mozak percipira čin razgovora o njima kao da smo već izvršili mnoge zadatke. Možda bi bilo mudro većinu planova držati privatnima.

“Pojedinci često mjere svoja postignuća u odnosu na vaša, a kada vaša postignuća nadmaše njihova, to može dovesti do osjećaja neadekvatnosti. Ako vam je cilj njegovati zavist i neprijateljstvo među onima oko vas, jednostavno počnite dijeliti svoje uspjehe. Svakako, imate sve razloge biti ponosni na svoja postignuća i ne biste trebali osjećati potrebu skrivati ​​ih.

 

  • Međutim, budite oprezni kada razgovarate o svojim uspjesima kako biste izbjegli prelazak u sferu hvalisanja, što može izazvati zavist i ljubomoru. Pažljivo razmislite o svojoj publici kako biste bili sigurni da ćete održati svoja prijateljstva. Isti princip vrijedi i za izazove i neuspjehe u životu. Kada često raspravljate o svojim iskustvima i sebi u negativnom svjetlu, neizbježno ćete privući energetske vampire koji napreduju na tuđoj nesreći.

BONUS TEKST

Prema Američkom društvu za endokrinologiju, na regulaciju hormona u tijelu značajno utječe štitnjača koja oslobađa trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Neravnoteža u njezinoj aktivnosti, bilo da se radi o hiperaktivnosti ili smanjenoj aktivnosti štitnjače, može dovesti do niza bolesti, uključujući hipotireozu, hipertireozu i Hashimotovu bolest. S obzirom na utjecaj štitnjače na brojne tjelesne funkcije, neophodno je u prehranu uključiti hranu bogatu hranjivim tvarima koja potiče njezinu dobrobit.

Stručnjaci za prehranu i dijetetiku iz “Eating Well” predlažu sljedeće namirnice za poboljšanje rada štitnjače i navode one koje bi trebalo isključiti: Vrhunske namirnice za očuvanje zdravlja štitnjače. Brazilski orasi: Visoki sadržaj selena, esencijalnog minerala za održavanje zdravlja štitnjače, ove orašaste plodove preporučuje dijetetičar Josten Fish, koji predlaže konzumiranje jednog brazilskog oraha dnevno. Morske alge su bogate jodom, ključnim elementom za pravilan rad štitnjače.

Unatoč tome, prekomjeran unos joda može predstavljati rizike, osobito za osobe s Hashimotovom bolešću, zbog čega je neophodno potražiti savjet liječnika prije povećanja unosa joda. Jaja služe kao fantastičan izvor proteina, vitamina B12 i kolina. Osim toga, osiguravaju selen, jod i tirozin, što je vitalna aminokiselina koja pomaže u proizvodnji hormona štitnjače. Govedina nije samo izvrstan izvor proteina, željeza i vitamina B12, već nudi i cink, vitalni mineral za održavanje funkcije štitnjače i podršku imunološkom sustavu.

Lisnato povrće, poput špinata i sličnog povrća, obiluje antioksidansima i vitaminima B skupine, koji pomažu u zaštiti štitnjače od oksidativnog oštećenja i potiču njezine metaboličke funkcije. Hrana koje se treba kloniti Bokoli i karfiol treba skuhati. Prema printscreenu s Youtube videa DOORS OF HEALTH, proizvodi od soje mogu utjecati na učinkovitost lijekova za štitnjaču kod osoba s hipotireozom.

Preporučljivo je konzumirati soju najmanje jedan sat nakon uzimanja lijeka. Kofein iz kave i energetskih pića može pogoršati simptome hipertireoze, što dovodi do povećane tjeskobe i ubrzanog rada srca. Kruciferno povrće u svom sirovom stanju, uključujući brokulu, cvjetaču i kelj, ima goitrogene koji mogu utjecati na funkciju štitnjače. Međutim, kuhanje ovog povrća umanjuje njihove štetne učinke.

Hrana s visokim udjelom dodanog šećera povezana je s problemima štitnjače i dijabetesom, pa je preporučljivo izbjegavati je kako biste održali stabilnu razinu šećera u krvi. Transmasti, prisutne u određenim grickalicama, margarinima i prženoj hrani, mogu utjecati na rad i štitnjače i mozga. Stoga se preporuča ograničiti njihovu potrošnju. Očuvanju zdravlja štitnjače i sprječavanju mogućih poremećaja može se pomoći i pravilnom prehranom. Prije uvođenja bilo kakvih većih promjena u prehrani, preporučljivo je potražiti savjet nutricionista ili liječnika.