Moj otac mi svaki mjesec uzima po 150€ za stanarinu od kada sam se zaposlio. I zaista mi je to bilo glupo jer on ima dovoljno novca da bi mogao i mene izdržavati a kamoli da mi još uzima novac i nekako sam ga malo i mrzio zbog toga. I došlo vrijeme da se ženim i svi su davali neke poklone, koverte i tada mi je otac…

I došlo vrijeme da se ženim i svi su davali neke poklone, koverte i tada mi je otac dao dvije koverte u jednoj su bile sve pare od stanarine koje sam dao a u drugoj isto toliko što mu je on dao od sebe. Svi su bili u šoku nisu vjerovali čak ni majka nije znala za to i sad sam od tog novca tečić kupio sebi i ženi stan i onako solidan automobil. Eto koliko god bio ljut na njega danas mi se to isplatilo jer nikada sam ne bi uštedio toliki novac a ovako sam morao.”

BONUS TEKST

Kajisija (Prunus armeniaca), često nazvana marelica, je voćka koja se posebno ceni zbog svojih slatkih i sočnih plodova. Porijeklom iz Kine i centralne Azije, kajisija je kroz vekove pronašla svoje mesto u mnogim delovima sveta, uključujući Mediteran i Bliski istok, gde se posebno ističe u kulinarskoj i medicinskoj upotrebi. Njeno ime potiče od latinskog naziva koji je povezan sa Jermenijom, gde se verovalo da je prvi put kultivisana, iako moderna istraživanja sugeriraju da je njeno poreklo iz daleko istočnih regiona Azije.

Karakteristike i uzgoj:

Kajisija je listopadno drvo koje može dostići visinu od 8 do 12 metara. Ima široku krošnju i sjajne, zelene listove koji se menjaju sa sezonom. Cveta rano u proleće, pre nego što se listovi potpuno razviju, sa prelepim, belim do ružičastim cvetovima. Ovi cvetovi su izuzetno osetljivi na mraz, što često predstavlja izazov za uzgoj u područjima sa promenljivom klimom.

Plod kajisije je okruglog do ovalnog oblika, veličine između 2 i 4 cm, sa glatkom, baršunastom kožom koja može biti u nijansama od svetlo žute do narandžaste. Unutrašnjost ploda je mesnata i slatka, sa blagom kiselinom koja osvežava nepce. U sredini ploda nalazi se koštica, koja sadrži semenku. Interesantno je da se iz ove semenke može dobiti ulje koje se koristi u kozmetičke i medicinske svrhe.

Nutritivna vrednost:

Kajisije su bogate vitaminima, posebno vitaminom A, koji je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i značaju za zdravlje očiju. Takođe sadrže vitamin C, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema, kao i vitamin E, koji je poznat po svojim svojstvima u održavanju zdravlja kože. Kajisije su dobar izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu u održavanju zdravlja digestivnog sistema, regulišući probavu i sprečavajući zatvor.

Ovo voće takođe sadrži brojne minerale, uključujući kalijum, koji je važan za regulaciju krvnog pritiska i zdravlje srca, i magnezijum, koji igra ključnu ulogu u mnogim biološkim procesima, uključujući funkciju mišića i živaca. Kajisije su relativno niskokalorične, što ih čini idealnim međuobrokom za one koji žele održati zdravu telesnu težinu.

Zdravstvene prednosti:

Redovno konzumiranje kajisija može doneti brojne zdravstvene benefite. Zbog visokog sadržaja antioksidanata, kajisije pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput raka i srčanih oboljenja. Vitamin A i beta-karoten u kajisijama pomažu u održavanju dobrog vida i smanjenju rizika od makularne degeneracije, što je posebno važno za starije osobe.

Visok sadržaj vlakana pomaže u održavanju zdravlja digestivnog sistema, a takođe može pomoći u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Kajisije su takođe poznate po svojim hidratantnim svojstvima, jer sadrže visoke količine vode, što pomaže u održavanju hidratacije tela, posebno tokom toplih letnjih meseci.