Ramiza Vuković iz Tuzle nosi sudbinu koju je teško zamisliti, a koja je ostavila dubok trag ne samo na njenom životu, već i na njenoj porodici. Njena priča počinje kao obična – udala se i zajedno sa suprugom živela kao podstanar, sanjajući o proširenju porodice. Kada je ostala trudna, iznenađenje je usledilo već u trećem mesecu trudnoće – njen stomak je bio neobično veliki, a ubrzo su doktori otkrili da nosi trojke.

  • Kako je trudnoća odmicala, Ramiza je naišla na niz medicinskih poteškoća. U sedmom mesecu trudnoće, zbog pojave osipa, primljena je u bolnicu, gde su lekari zaključili da bi moglo biti problema sa vodenjakom. Prebacili su je u bolnicu Gradina, gde je nakon injekcije, svi problemi privremeno nestali. Međutim, tada su se kod Ramize pojavile prve sumnje u vezi sa njenim zdravstvenim stanjem i trudnoćom.

Tokom porođaja, Ramiza je prošla kroz traumatično iskustvo. Iako su lekari preporučili carski rez, porođaj je započet prirodnim putem, što je izazvalo dodatne komplikacije. Kada se konačno probudila iz anestezije, saznala je da su dvoje od njenih troje dece preživelo, dok je treće dete navodno umrlo. Ramiza, još uvek pod uticajem anestezije, nije mogla da se izbori za odgovore, ali je u njenoj duši ostala duboka sumnja.

  • Sumnje su se dodatno produbile kada je nepoznati bračni par posetio Ramizu u bolnici. Njihovo ponašanje i reči koje su izgovorili samo su pojačali njen osećaj da nešto nije u redu. Po izlasku iz bolnice, Ramiza nije odmah videla svoje preživele bebe, jer su joj rekli da su one u inkubatoru. Tek nakon pretnje da će pozvati policiju, babica je donela Ramizi njene dve zdrave devojčice.

Ipak, Ramiza nikada nije mogla da zaboravi treće dete, uverena da je ono možda još uvek živo. Njena sumnja se pretvorila u nevericu kada je nakon 26 godina, kroz niz neverovatnih okolnosti, saznala da je njena treća ćerka, Dijana, živa i da je nastupala na Folk šou.

Ramiza je otkrila istinu na najneobičniji način – kroz susret sa nepoznatom ženom koja ju je upozorila da će dobiti sliku koja će sve pokrenuti. Ta žena je nagovestila da je u sve umešan moćan čovek, ali Ramiza je verovala u Boga i nastavila da traži pravdu. Iako su mnogi sumnjali u njenu priču, ona je odlučna da svoju priču iznese pred sud u Strazburu, želeći pravdu i istinu za svoju porodicu.

Nažalost, saznanje da im je treće dete živo donelo je veliku tragediju u njenom životu. Njen suprug Aldi nije mogao da izdrži šok i uzbuđenje – preminuo je od infarkta odmah nakon što je saznao istinu.

Ramizina priča ostaje ne samo kao svedočenje o majčinskoj ljubavi i istrajnosti, već i kao upozorenje o nepravilnostima u zdravstvenom sistemu koje mogu imati strašne posledice. Njena borba za pravdu i dalje traje, a njena želja je da se Dijana zbliži sa svojim sestrama i bratom. Ramiza, hrabra i odlučna, veruje da će istina na kraju izaći na videlo, i ne odustaje od svoje potrage za pravdom.

BONUS TEKST

Jedna od najzanimljivijih priča u svijetu prirode je fenomen “pjeskovitih rijeka” ili, preciznije, podvodnih rijeka koje teku ispod površine mora. Ove rijeke postoje zahvaljujući specifičnim geološkim uvjetima, a jedna od najpoznatijih nalazi se u Meksičkom zaljevu, u blizini obale Yucatána.

Ovaj fenomen nastaje kada slana voda iz mora prodre kroz porozno kamenje na morskom dnu, kao što su vapnenac i dolomit, te se pomiješa s podzemnim slatkovodnim izvorima. Voda bogata solima i drugim mineralima postaje gušća od okolne morske vode i počinje se kretati poput rijeke, stvarajući tok koji teče ispod površine mora.

Jedna od najpoznatijih podvodnih rijeka je tzv. “Cenote Angelita” u Meksiku, koja je zapravo podvodna pećina s rijekom sumporne kiseline koja teče njenim dnom. Ovaj prizor je toliko nevjerojatan da izgleda kao scena iz fantastičnog filma – na dubini od oko 30 metara, ronioci ulaze u sloj guste, tamne vode koji nalikuje rijeci. Ispod tog sloja, rijeka teče kroz šumu prepunu mrtvog drveća, stvarajući zapanjujući kontrast s kristalno čistom vodom koja okružuje ovaj fenomen.

Ronioci koji su imali priliku da zaronju u ove podvodne rijeke često opisuju iskustvo kao nešto potpuno nestvarno, gotovo kao da plove kroz paralelni svijet. Miješanje vode različite gustoće stvara iluziju oblaka koji plutaju ispod površine, dok se vegetacija čini kao da izrasta iz dna te “rijeke”.

Ove podvodne rijeke predstavljaju fascinantan primjer kako priroda može stvarati nevjerojatne i neočekivane pejzaže. One su također važna istraživačka područja, jer mogu pomoći naučnicima da bolje razumiju složene interakcije između slatke i slane vode, kao i procese koji oblikuju naš planet.