AKADEMIK DR. MIODRAG OSTOJIĆ: Moguće je pročistiti krvne žile, a to je metoda. Prema riječima akademika dr. Miodraga Ostojića o nedavnim otkrićima u zaustavljanju ili smanjenju ateroskleroze: Krvne žile se počnu širiti i aterosklerotični plak stabilizira kada LDL masti padnu ispod 1,8 milimola.

Novija istraživanja su otkrila da ATEROSKLEROZA nije samo jednosmjeran proces karakteriziran nakupljanjem masnih naslaga na stijenkama krvnih žila, kako se do sada vjerovalo. Najnovija otkrića pokazuju da se to napredovanje može usporiti ili čak zaustaviti jednostavnim i lako dostupnim metodama.

Dokazano je da usvajanje zdravog načina života i slijeđenje mediteranske prehrane može eliminirati rizik od ateroskleroze, čak i kod osoba s genetskom predispozicijom za to stanje. Stoga bi se osobe koje su izložene riziku od razvoja plakova u krvnim žilama trebale kloniti masne hrane, kontrolirati visoki krvni šećer i krvni tlak, povećati svoju tjelesnu aktivnost i raditi na smanjenju pretilosti.

„U slučaju ateroskleroze ključno je stabilizovati stanje kako bi se sprečilo širenje naslaga plaka na krvnim sudovima“, objašnjava akademik Miodrag Ostojić, internista-kardiolog i profesor emeritus, stručni savetnik u KBC „Zvezdara“. “ i KBC Banjaluka, kao i predsjednik i osnivač “Srpske fondacije za tvoje srce” u intervjuu za “Novosti”.

Ateroskleroza se može manifestirati kao erozivna ili čvrsto usidrena, a potonje se može postići primjenom statina. Iako ovi lijekovi ne moraju značajno promijeniti stupanj suženja krvnih žila, oni imaju dubok utjecaj na strukturni integritet plaka. To je slično izvlačenju korozivnih elemenata iz plaka cjevčicom, čime se sprječava trombogena aktivnost i stvaranje tromba čak i ako dođe do puknuća.

Kada se odvija obrnuti transport kolesterola, uklanjaju se fini kristali i uvodi vezivno tkivo, što rezultira dva do tri posto proširenja lumena krvnih žila, dok vjerojatnost neželjenih događaja pada za impresivnih 82 posto. Čak i pričvršćivanje male pločice ima veliki značaj. To se može usporediti s popravkom trošnih fasada na zgradama kako bi se osiguralo da se ne sruše na pješake koji ništa ne sumnjaju.

Je li ateroskleroza neizbježan dio procesa starenja? Trenutačno situacija nalikuje obliku zamora materijala koji se vidi u mehaničkim uređajima, poput automobila. Opće je prihvaćeno da ateroskleroza ne može nastati bez prisutnosti kolesterola. Osim toga, vjeruje se da kolesterol ne može uzrokovati aterosklerozu osim ako se ne podvrgne oksidativnoj modifikaciji.

Istraživanje je pokazalo da konzumacija hrane bogate antioksidansima, poput soka od nara, može spriječiti oksidaciju kolesterola. Dok su testirani različiti vitamini, nalazi pokazuju da se vitamin C dobiven iz limuna značajno razlikuje od onog koji se nalazi u obliku tableta. Stoga bi vitamine trebalo prirodno dobivati ​​iz voća i povrća, a ne iz tableta. Koje su druge metode učinkovite u borbi protiv ateroskleroze?

Studija “Reversal” pokazala je da je smanjenje ateroskleroze moguće kada razina lošeg ili LDL kolesterola padne ispod 1,8 milimola. To dovodi do širenja krvnih žila i stabilizacije aterosklerotskog plaka.

NOVI LIJEČENJE SUPERIORNO OD STATINA

Što se savjetuje osobama s nasljednom hiperkolesterolemijom ili prirodno povišenim razinama lipida u krvi? Pojedinci s obiteljskom ili obiteljskom hiperkolesterolemijom, osobito oni koji su to stanje naslijedili od oba roditelja, počinju doživljavati aterosklerozu u dobi od 25 godina. Njihov izbor prehrane ne ublažava ovaj proces, budući da je ukorijenjen u njihovom metabolizmu.

Prije otprilike šest mjeseci odobreni su novi lijekovi poznati kao PCSK9 inhibitori za ove pacijente, koji se daju supkutano u dozi od 140 mg dva puta mjesečno. Ovi lijekovi smanjuju razinu kolesterola za dodatnih 50 posto u usporedbi sa statinima. Dobili su odobrenje u SAD-u i nekoliko zemalja Europske unije nakon uspješno završenih kliničkih ispitivanja, a sada se čekaju rezultati njihove šire primjene.

Međutim, u Srbiji ih još nema. Je li to moguće postići samo adekvatnom prehranom? – Ne do tog stupnja. Istraživanja pokazuju da pri rođenju naš ukupni kolesterol iznosi 3,8, dok se naš LDL kreće od 1,8 do 2 milimola. Ta se brojka može popeti na pet ili čak premašiti šest isključivo zbog negativnih čimbenika iz okoliša, lošeg izbora prehrane, neadekvatne tjelesne aktivnosti i stresa.

Stoga je naš cilj smanjiti ga na 2,5 milimola, uključujući fizičku aktivnost, jer ona pojačava različite čimbenike. Na primjer, bavljenje tjelovježbom može poslužiti kao alternativa aspirinu, jer također pomaže u sprječavanju tromboze. Tjelesna aktivnost potiče stvaranje određenih tvari u tijelu, poznatih kao tkivni aktivatori plazminogena, koji mogu otopiti tromb ako nastane. Koje druge metode možemo koristiti za preventivne mjere protiv napredovanja ateroskleroze?

Kroz glazbu, smijeh i humor uključujemo se u aktivnosti koje su povezane sa središnjim živčanim sustavom. Različiti medijatori, koji su kemijske tvari otpuštene u krvotok, olakšavaju stvaranje dušikovog monoksida. Ovaj spoj pozitivno utječe na krvne žile i ima ključnu ulogu u prevenciji moždanog udara, srčanog udara, angine pektoris i aritmije.

Bolesti srca koje se javljaju prije 90. godine života nisu rezultat božanske intervencije ili prirodnih sila; nego proizlaze iz naših vlastitih postupaka. Normalno, krvne žile bi trebale proizvoditi odgovarajuće količine dušikovog monoksida, a pojava ateroskleroze počinje kada je ta proizvodnja nedovoljna.

Uvriježeno je mišljenje da središnji živčani sustav izravno utječe na metabolizam, krvni tlak, vaskularni tonus i lučenje dušikovog oksida. Koja je vrsta glazbe najučinkovitija u sprječavanju stvaranja plaka? – Provedeno je istraživanje gdje su pojedinci slušali glazbu koju preferiraju, uključujući ambijentalne komade i buku, dok su im stručnjaci promatrali arterije nadlaktice.