Ako ste ikada postali žrtva prijevare, možda su vam poznata neka od ovih opravdanja. “Ako to nema nikakvog značaja.” Kad netko tvrdi da varanje “nije važno”, razmislite o pravoj vrijednosti vašeg odnosa s njim/njom, osobito kada je on/ona spreman riskirati za nešto što se smatra trivijalnim.

– Neću ponoviti tu akciju. Izreka kaže: “Lažov je uvijek lažov.” Ako je pojedinac jednom prevario, što sprječava da se ponovi? Sljedeći put će jednostavno više paziti da prikrije svoje ponašanje. Takva obećanja zahtijevaju određeni stupanj opreza. – Ispričavam se. Možda on/ona iskreno osjeća grižnju savjesti, no često je to samo žaljenje što su ga otkrili. Da vas on/ona doista cijeni, ne bi bilo potrebe tražiti potvrdu od drugih.

  • Dok narcisi mogu glumiti zabrinutost, njihovo ponašanje ukazuje na suprotno. Možete odgovoriti: “Žao mi je što sam uzalud izgubio vaše vrijeme. “Ti si me natjerao da tako postupim.” Nitko ne može natjerati svog partnera na nevjeru. Problem nije u vašem ponašanju, već u njegovom/njezinom uvjerenju da ima pravo ispuniti svoje želje, bez obzira na potencijalnu štetu koju to može nanijeti vašem odnosu.

“Osjećam se prilično nesretno.” Kada pojedinac tvrdi da je u depresiji i smatra prijevaru jedinim bijegom, vrijedi razmisliti o tome kako će se suočiti s daljnjim izazovima. Hoće li se još jednom obratiti nekom drugom za utjehu? Vjerojatno hoće. – Dosta mi je tvojih jadikovki. Često pojedinci svoje greške pripisuju svojim partnerima.

  • Unatoč vlastitim nedostacima, nastoje odvratiti odgovornost. Međutim, nisu prigovori ti koji dovode do nevjere; nego je to vlastiti karakter. Kada se bavite prijevarom, ključno je identificirati ta opravdanja i ne dopustiti im da vas uvjere da vjerujete da je njihovo ponašanje vaša odgovornost. Imajte na umu da se jaka veza oslanja na povjerenje i međusobno poštovanje.

BONUS TEKST

Opće je poznato da se Skandinavci ističu u zaštiti okoliša i održivom razvoju. Norveška nudi ekološka krstarenja brodom, dok Švedska reciklira otpad takvim intenzitetom da iscrpljuje vlastite zalihe, što zahtijeva uvoz iz drugih zemalja. Osim toga, Danska je inovirala na razne načine.

Tvrtka “Beyond Coffee” iz Kopenhagena istaknula se jedinstvenim konceptom koji su usvojile razne organizacije posvećene očuvanju okoliša i promicanju ekološki prihvatljivog načina života. Uzmite u obzir ogromnu količinu kave koja se svakodnevno konzumira diljem svijeta i značajnu količinu taloga koji se baca, bilo u domovima ili kafićima.

Dakle, koji je sljedeći korak? Mnogi bi mogli pretpostaviti da ovaj ostatak nije samo bezopasan nego i besmislen. No, Danci tvrde da se najdragocjenije komponente kave nalaze upravo u ostatku koji se često baca. Budući da je među najvećim ljubiteljima kave na svijetu, ova tvrtka poduzima akciju kupujući talog kave iz kafića koji bi se obično bacao i koristi ga za uzgoj kamenica!

Također možete postati vlastiti kreator. Micelij, koji je vegetativni dio gljive sastavljen od razgranatih niti, pomiješa se s ohlađenim talogom kave. Ta se smjesa zatim čuva u posudama, a proces uzgoja traje četiri tjedna. U početku se tri tjedna stavljaju u toplo, tamno okruženje koje oponaša prirodne uvjete tla. Nakon tog razdoblja prebacuju se u hladnije prostorije s povećanom vlagom i svjetlom na tjedan dana. Za to vrijeme počinju nicati bukovače.