Početna indikacija povišenog kolesterola očituje se u određenom dijelu tijela, sprječavajući našu sposobnost da se uključimo u bilo koji oblik tjelesnog napora. Značajan broj pojedinaca, uključujući sve veći broj mladih, danas se suočava sa zdravstvenim problemom povišene razine kolesterola u krvotoku.

  • Ovo stanje može imati ozbiljne posljedice za tijelo, unatoč činjenici da njegovi simptomi često prolaze nezapaženo. Prema Eklinici, početna indikacija visokog kolesterola može se manifestirati na određenom području tijela; međutim, važno je napomenuti da značajna prisutnost ovog spoja obično ne pokazuje nikakve simptome. Ključno je riješiti i smanjiti razine kolesterola prije nego što dosegnu kritičnu točku i dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanog ili moždanog udara.

Kardiolozi su identificirali specifičan osjećaj u kuku, koji su prijavili pacijenti, kao jednu od početnih indikacija visokog kolesterola, signalizirajući nakupljanje plaka na stijenkama arterija. Ovaj simptom služi kao rani znak upozorenja za prisutnost kolesterola u arterijama. Otkrivanje prisutnosti visokog kolesterola može biti izazovan zadatak. Otkrivanje visokog kolesterola je ključno, jer često ostane tiho, ne uspijevajući dati nikakvu naznaku potencijalno opasnih razina masti u krvotoku.

  • Međutim, liječnici snažno preporučuju da ga identificirate prije nego što dovede do niza komplikacija, uključujući bolesti srca i moždani udar. Simptomi visokog kolesterola se očituju tek kada počne začepiti arterije, a jedan izdajnički znak ovog napredovanja može se primijetiti na bokovima. Prema dr. Rodneyju Foaleu, kardiologu s Klinike Harley Street, koja je povezana s HCA Healthcare UK, dugoročne posljedice neliječenog visokog kolesterola mogu uključivati ​​razvoj ateroskleroze, stanja koje karakterizira nakupljanje plaka koji začepljuje arterije.

Plakovi, koji se sastoje od masnih tvari, staničnih otpadnih proizvoda, kalcija, fibrina i kolesterola, primarne su komponente skrivene u njima. Kako se te tvari nakupljaju unutar arterija, one gube fleksibilnost i postaju krute. Naravno, to otežava nesmetan protok krvi, što rezultira situacijom u kojoj su „noge u napadu.

  • Kukovi služe kao znak opreza. Stručnjaci pojašnjavaju da se pojedinci koji zanemaruju rješavanje problema s visokim kolesterolom mogu suočiti s potencijalnom opasnošću od razvoja bolesti perifernih arterija, varijante kardiovaskularne bolesti koju karakterizira nakupljanje masnih naslaga, kolesterola i drugih otpadnih tvari koje začepljuju arterije i ometaju cirkulaciju krvi u mišićima.

u nogama. Početna indikacija periferne arterijske bolesti očituje se kao klaudikacija, nelagoda u mišićima koja je posljedica nedostatka kisika. Ova posebna vrsta boli može se proširiti na kukove i često se javlja tijekom fizičkog napora. Studije su pokazale da se ova bol povlači nakon kratkog odmora. Prema stručnjacima s klinike Cleveland, ova određena indikacija je dovoljno ozbiljna da spriječi pojedinca u sudjelovanju u bilo kojem obliku vježbanja, uključujući trčanje.

  • Unatoč tome, nisu samo bokovi ti koji imaju sposobnost “saopćavanja prisutnosti nakupljenog kolesterola” unutar arterija, jer stražnjica, listovi, bedra i stopala također posjeduju sposobnost “pokretanja upozorenja”.

Periferna arterijska bolest može dovesti do raznih problema osim tjelesne boli, uključujući: Neki uobičajeni simptomi bolesti perifernih arterija uključuju gubitak dlaka na nogama, utrnulost ili slabost nogu, lomljive i sporo rastuće nokte na nogama, čireve na stopalima i nogama koji ne zacjeljuju, promjenu boje kože (blijeda ili plava), zdravu kožu, erektilnu disfunkciju u muškarci, i smanjenje mišića u nogama.