Doktor Petar Borović došao je do revolucionarnih otkrića o utjecaju kave na ljudski organizam i optimalnim načinima konzumiranja. Prepuštanje omiljenoj jutarnjoj tradiciji ispijanja šalice kave izvor je velikog užitka. Unatoč tome, postoje oni koji tvrde da kofein izaziva ovisnost i da redovito uzimanje kave potencijalno može dovesti do određenih zdravstvenih problema.

  • Dr Petar Borović jedan je od onih koji vjeruju da je kava sama po sebi zlonamjerna. Prema riječima dr. Borovića, važno je napomenuti da osobe koje uživaju u konzumaciji kave zapravo uživaju u kofeinu, tvari koja se dobiva iz otrovne biljke i klasificira se kao droga. Kada se procjenjuje razina poteškoća povezana s odvikavanjem, postaje vidljivo da je kofein na petom mjestu, nakon supstanci kao što su heroin, nikotin, kokain i alkohol.

S obzirom na količinu koja se konzumira, važno je napomenuti da kava potencijalno može doprinijeti razvoju osteoporoze. Učinci kofeina na tijelo su dugotrajni i traju otprilike 68 do 72 sata. Ne samo da onemogućuje iskorištavanje kalcija i magnezija dobivenog hranom, već također ometa kontinuirani proces obnove kostiju.

  • Ovaj proces obnove uključuje dvije vrste stanica, jedne odgovorne za razgradnju starog koštanog tkiva, a druge za formiranje novih koštanih struktura. Međutim, kada kava ometa apsorpciju kalcija, novostvorene strukture kostiju postaju lošije kvalitete, što dovodi do smanjenja gustoće kostiju.

Žene mogu primijetiti ovaj utjecaj samo tijekom menopauze, budući da se gubitak kalcija događa prirodno tijekom ove faze. Ako su rezerve kalcija već potrošene, situacija postaje još teža. Dodatno, kava doprinosi alarmantnoj statistici koja otkriva da osteoporoza pogađa svaku treću ženu i svakog sedmog muškarca u današnjem društvu. Za pojedince koji ne mogu u potpunosti izbaciti kavu iz svoje rutine, može li se kava bez kofeina smatrati manjim zlom?

  • Dr. Borović s entuzijazmom i samouvjerenošću raspršuje svaku preostalu nadu objašnjavajući dvije ključne točke o kavi. Prvo, osim kofeina, postoji više od 800 hlapljivih sastojaka koji se nalaze u zrnu kave. Drugo, važno je napomenuti da ne postoji nešto poput kave bez kofeina. Jedina dostupna opcija je smanjenje sadržaja kofeina. Različite metode, kao što je uranjanje graha u kiselinu, koriste se kako bi se postiglo ovo smanjenje. Međutim, vrijedi spomenuti da ovaj proces često rezultira kiselijom kavom.

Čin voljnog konzumiranja kave može se smatrati gutanjem otrova. Međutim, također pojačava žudnju za drugim toksinima, kao što pokazuju navike pušača. Jeste li ikada susreli pušača koji apstinira od kave i zapali samo jednu cigaretu nakon što je popije? Češće nego ne, osjećaju potrebu popušiti dvije cigarete jer se jedna bez druge čini nepotpunom.

  • Unutar nekoliko sekundi nakon prvog gutljaja, kofein, kao i svaka druga tvar te vrste, brzo dospijeva do primarnog centra za zadovoljstvo u mozgu, izazivajući povećanje beta endorfina. Ovi endorfini, koji djeluju kao prirodni “opijati”, izazivaju osjećaj zadovoljstva. Istovremeno, kava također utječe na nadbubrežne žlijezde, uzrokujući njihovo oslobađanje dodatnih hormona stresa.

Zbog prisutnosti endorfina, tijelo ostaje nesvjesno dotoka hormona stresa u krvotok. Međutim, taj prikriveni stres služi kao poziv na buđenje, što dovodi do naglog poboljšanja raspoloženja, povećane budnosti i priljeva energije. Konzumacijom kave postižemo željeni rezultat; međutim, pritom svoje tijelo izlažemo nepotrebnom stresu.

  • Prema riječima dr. Borovića, konzumacija kave može imati negativan učinak na srce. Nakon popijene šalice kave srčani ritam ostaje poremećen u trajanju od tri sata. Ovo promijenjeno stanje srca nije prirodna pojava i isključivo je uzrokovano konzumacijom kave i cigareta.

Ove tvari istovremeno aktiviraju i simpatička i parasimpatička vlakna, što rezultira proturječnim signalima koji srcu daju upute da se i pokrene i zaustavi istovremeno. Kao rezultat toga, srce ostaje u stanju napetosti nakon konzumiranja kave, ne može pronaći rješenje. Kava s mlijekom je jednako loša, ako ne i gora, od obične kave. Velika je pogreška dodavati mlijeko u kavu.

  • Kombinacija kazeina, mliječnog proteina i kofeina tvori spoj koji tijelo ne može metabolizirati. Kao rezultat toga, osobe koje redovito konzumiraju kavu s mlijekom često imaju probavne probleme i nadutost. Kad jednom odlučim prestati s kavom na neodređeno vrijeme, ne mogu a da se ne zapitam kako ću jutro započeti bez nje.

Prema riječima dr. Borovića, ako tražite brz i učinkovit lijek bez negativnih nuspojava, odlučite se za svježe cijeđeni sok od voća bogatog vitaminom C. Ocijeđeni limun, naranča, kivi, jagoda, malina i ribizl izvrstan su izbor. Još jedna osvježavajuća opcija je čaša limunade s dozom meda ili se možete prepustiti utješnoj šalici vruće čokolade.