Doktorica Perišić otkrila je optimalnu hranu za čišćenje crijeva i dala upute o njezinoj konzumaciji. Mnogi nisu svjesni nevjerojatnih zdravstvenih dobrobiti koje raštan posjeduje, što ga čini jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Iako se može pronaći tijekom cijele godine, vrhunac slatkoće doseže tijekom zimske sezone, što ga čini popularnim izborom među potrošačima.

  • Raštan, primitivni oblik kupusa, izdvaja se po tome što ne formira središnji pup. Značaj ove biljke očituje se u njezinom povijesnom štovanju, jer su je i stari Grci i Egipćani smatrali svetom biljkom, tretirajući je s najvećom pažnjom i divljenjem. U nedavnom intervjuu “Jutru” s gastroenterologom dr. Vojislavom Perišićem otkrivamo kome najviše koristi uvrštavanje raštana u prehranu i na koji način on štiti naše cjelokupno dobro.

Dr. Perišić preporuča da se list raštana uvrsti u prehranu tri puta tjedno, ističući važnost pripreme na način da se umanji njegova prirodna gorčina. Da bi se to postiglo, prije parenja lista potrebno je odstraniti peteljku, poznatu kao bjelina. Nakon toga list treba namočiti i izrezati na rezance.

  • Vrijedno je napomenuti da postoje jasne kemijske razlike između kupusa i raštana. Nadalje, konzumacija raštana posebno je korisna za trudnice jer sadrži veće razine vitamina A i E koji doprinose poboljšanju vida. Prema objašnjenju gastroenterologa, raštan utječe na rad probavnog sustava.

Prema riječima dr. Voje, raštan je izuzetna namirnica koja izvrsno djeluje na probavni sustav. Po svojim prednostima nadmašuje kupus. Pravilno kuhan raštan ne smije imati gorčinu. Ako se kuha na pari do savršenstva, potrebno je manje vremena kuhanja, ali ako nije, može potrajati i do 10 do 12 sati.

  • Ova tradicionalna hrana može zahtijevati prilagodbu za one koji nisu navikli na nju, stoga je najbolje pristupiti joj postupno. Doktor Voja tvrdi da osobe koje dva do tri puta tjedno konzumiraju raštan neće imati zatvor.

Dapače, blagotvornija je od koprive i smatra se božanskim čudom. Redovita konzumacija Raštana, bogatog izvora kalcija neophodnog za zdravlje kostiju, može pomoći u smanjenju rizika od osteoporoze, stanja koje karakterizira smanjena gustoća kostiju i povećana sklonost prijelomima, osobito kod žena u menopauzi.

BONUS TEKST

Doktorica Perišić otkrila je optimalnu hranu za učinkovito čišćenje crijeva te dala upute o njezinoj konzumaciji. Malo je poznata činjenica da je raštan zapravo jedna od najhranjivijih namirnica koje postoje. Iako ga se može pronaći tijekom cijele godine, vrhunac slatkoće doseže tijekom zimskih mjeseci i u to se vrijeme najčešće konzumira.

Raštan je primitivna sorta kupusa, ali za razliku od svog dvojnika ne formira središnji pup. Izvanredna moć ove biljke očituje se u njezinom povijesnom značaju kao svete biljke, koju su stari Grci i Egipćani štovali i tretirali s velikom pažnjom. Gastroenterolog dr. Vojislav Perišić u nedavnom intervjuu u emisiji “Jutru” na Prvoj otkrio je kakve su dobrobiti konzumacije raštana i kome bi najviše koristilo njegovo uvrštavanje u prehranu.

Prema riječima dr. Perišića, preporuča se konzumacija raštana tri puta tjedno, pri čemu je način pripreme ključan u smanjenju njegove inherentne gorčine. Peteljku, odnosno bjelinu, potrebno je ukloniti prije parenja lista. Nadalje, zeleni dio treba natopiti i preoblikovati u rezance. Važno je napomenuti da postoji razlika u kemijskom sastavu između običnog kupusa i raštana.

Redovita konzumacija raštana može biti od koristi trudnicama zbog većeg sadržaja vitamina A i E koji pridonose poboljšanju vida. Prema objašnjenju gastroenterologa, raštan utječe na funkcionalnost probavnog sustava. Dr. Voja s oduševljenjem je hvalio izuzetnu dobrobit raštana za probavni sustav, tvrdeći da nadmašuje čak i glasoviti kupus.

Ističući važnost pravilne pripreme, ustvrdio je kako dobro kuhani raštan nikako ne smije biti gorak. Kada se kuha na pari do savršenstva, potrebno je manje vremena kuhanja, ali ako nije, može potrajati i do 10 do 12 sati. Kao tradicionalnoj hrani, dr. Voja je svima savjetovao da joj pristupe postupno i dopuste tijelu da se prilagodi.

Samouvjereno je ustvrdio da oni koji dva do tri puta tjedno konzumiraju raštan nikada neće imati zatvor, dodatno ga proglasivši božanskim čudom koje nadmašuje čak i iznimne kvalitete koprive.

Redovita konzumacija raštana, biljke bogate kalcijem, može pomoći u smanjenju rizika od osteoporoze, stanja koje karakterizira smanjena gustoća kostiju i povećan rizik od prijeloma, osobito kod žena u menopauzi. To je zato što je kalcij neophodan za održavanje zdravih kostiju.