Doktorica Anita Miličević ističe važnost redovitih pregleda kod ginekologa za očuvanje budućeg zdravlja, bez obzira na dob. Kako bi očuvale svoje zdravlje nakon 50. godine života, ženama se savjetuje da posvete samo jedan sat godišnje preventivnom pregledu kod ginekologa, čime mogu u potpunosti prihvatiti život i ostvariti svoja prava.

  • Nažalost, ostaje značajan broj žena koje se te činjenice sjete tek kada se suoče s problemima i kada nebriga prema vlastitom zdravlju dovede do neželjenih posljedica. Dr. Anita Miličević smatra da žene, kao što prirodno posjeduju kosu i nokte, imaju i reproduktivne organe, stoga je važno da briga o tim vanjskim atributima bude prioritet. Ne vidi razlog zašto spolni organi ne bi dobili sličnu razinu skrbi, kako za vlastitu dobrobit, tako i za dobrobit svojih najmilijih.

Stila potiče svoje čitatelje da pokažu snagu ne samo riječima, već i djelima, naglašavajući koliko je važno ne odgađati preventivne preglede jer nikad nije bolje vrijeme od sadašnjosti. Izbjegnite iskušenje da zatvorite oči u nadi da će problem jednostavno nestati. Kamen temeljac zdravlja žena leži u praksi preventivnih pregleda, zbog čega je neophodno da ljetni odmor iskoriste za obavljanje ovih pregleda.

  • Alternativno, žene bi trebale steći naviku podvrgavati se tim pregledima jednom godišnje, osobito ako ne osjećaju nikakve simptome ili nisu sigurne u prisutnost ili odsutnost određenih simptoma. Unatoč sumnjama u svoje dobro, žene povremeno odluče zanemariti odlazak na pregled. Mnoge žene izbjegavaju ginekološke preglede zbog osjećaja srama, straha i moguće nelagode. Može se tvrditi da vrlo malo žena smatra da su ti pregledi potpuno bez muke.

Međutim, ključno je ne koristiti ove čimbenike kao izgovor za njihovo izbjegavanje. Koje strategije se mogu primijeniti da ih se uvjeri da zakažu pregled kod ginekologa? Jedan važan aspekt koji treba prenijeti je sretna činjenica da se dva najčešća tipa raka kod žena, naime rak grlića maternice i rak dojke, mogu lako ispitati i brzo identificirati. Također treba naglasiti da su pravovremenim otkrivanjem promjena u ranom stadiju šanse za potpuno izlječenje stopostotne.

  • Pojavu raka vrata maternice karakterizira dugotrajna faza preinvazivnosti, koja se može učinkovito spriječiti ranim liječenjem početnih lezija. Iako su žene u dobi od 48 i više godina posebno ranjive, moji kolege stručnjaci i ja primijetili smo zabrinjavajući pomak u riziku prema mlađim osobama. U kojem trenutku se obično posumnja na invazivni rak? Prisutnost toga može se primijetiti rano tijekom pregleda kod ginekologa, često nakon kolposkopskog i citološkog pregleda – Papa brisa.

Konačna dijagnoza obično se postavlja biopsijom tkiva ili kiretažom cervikalnog kanala, nakon čega slijedi histopatološki pregled. Možete li objasniti značenje pojma “kolposkopija”? U samo nekoliko minuta može se provesti bezbolan pregled pomoću mikroskopa, koristeći dva različita rješenja.

  • Ovaj se postupak pokazao vrlo korisnim, osobito kada postoji sumnja na ružičaste bradavice na vratu maternice. Na koja bi posebna područja žene trebale usmjeriti pozornost? Krvarenje je nedvojbeno najčešći pokazatelj temeljnog problema, koji se obično opaža nakon spolnog odnosa ili na kraju menstrualnog ciklusa žene. Je li primjenjivo i u slučaju blago krvavog sekreta koji se javlja nakon spolnog odnosa?

Bez sumnje, ovaj se aspekt često zanemaruje ili krivo shvaća, često se na njega gleda kao na povremenu pojavu, naizgled bezopasnu indikaciju. Poremećaj menstrualnog ciklusa česta je pojava tijekom ljetne sezone. Postavlja se pitanje: koju to razinu rizika predstavlja? Promjene temperature mogu utjecati na ritam i volumen menstrualnog krvarenja. Može dovesti do smanjenja učestalosti, trajanja ili čak potpunog izostanka. Nasuprot tome, za određene pojedince to može rezultirati većim protokom.

  • Ako ovaj problem potraje dulje od osam dana, savjetuje se da se žena posavjetuje s ginekologom. Postoje li dodatni pokazatelji koji upućuju na to da je žena u opasnosti? Čak i ako je anemična, imperativ je da posjeti ginekologa, a ne da se oslanja isključivo na liječnika opće prakse koji može samo propisati dodatke željeza i potencijalno je uputiti hematologu.

Ova mjera opreza je ključna jer postoji mogućnost da određena stanja poput mioma ili polipa prođu nezapaženo, što dovodi do postupno sve izazovnijih problema u budućnosti. Briga za zdravlje genitalija proteže se i dalje od završetka redovnog ciklusa. Koji se drugi nalazi mogu provjeriti pomnim ispitivanjem?

  • Komunikacija koju prenosi vaginalni sekret je značajna. Iako je umjerena vlažnost rodnice tipična, ako je popraćena osjećajem žarenja ili svrbeža, promjenama boje i mirisa te poremećajima u mokrenju, nužno je da se žena podvrgne temeljitom pregledu.

Precizna identifikacija problema i kasnije propisivanje terapije može se postići samo bakteriološkim brisom, procesom koji se mora pažljivo pratiti prema uputama ginekologa, ne prekidajući ublažavanje simptoma. Imate li još neki savjet za čitateljice Stila?

  • Korištenje dnevnih uložaka može povećati njihovu sklonost infekcijama, pa je preporučljivo da ih se suzdrže. Što se tiče pranja rublja, moj prijedlog je da se odlučite za pamučne tkanine. Korištenje osjetljivog rublja, koje je često izrađeno od sintetičke čipke, može dovesti do raznih problema sa znojenjem i dodatno zakomplicirati proces.