Rende je osnovni kuhinjski alat koji, iako se čini jednostavnim, ima mnogo više funkcija nego što ste možda mislili. Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da iskoristite rende na maksimalan način, a možda čak i otkrijete neke nove tehnike koje ranije niste koristili.

Strana sa srednjim zubima
Ova strana rende najčešće se koristi za ribanje tvrdog sira, šargarepe, ili drugih korenastih povrća. Međutim, postoji trik koji može uštedeti vreme prilikom ribanja belog luka. Ako nemate presu za beli luk, jednostavno stavite prozirnu foliju preko rende i naribajte beli luk. Tako će se naribani beli luk zadržati na foliji, a rende će ostati čisto.

Najmanja strana rende sa zakrivljenim zupcima
Najmanja strana rende je savršena za ribanje povrća poput krompira i luka, idealno za pripremu palačinki ili kašica za bebe. Ova strana je takođe odlična za ribanje korice limuna, što dodaje intenzivan ukus jelima i desertima. Osim toga, ako imate stare kiflice, možete ih osušiti i naribati sa ove strane rende kako biste dobili prezle.

Najveća strana rende
Ova strana je klasičan izbor za ribanje sira, posebno kada pripremate jela poput pica ili lazanja. Međutim, najveća strana rende ima i jednu skrivenu funkciju: može vam pomoći da brzo odvojite listove peršuna od stabljike. Provučete li stabljike kroz otvore na rende, listovi će se odvojiti, što štedi vreme i eliminiše potrebu za nožem.

Rende za đumbir i druge začine
Naribani đumbir idealan je za pripremu jakog čaja. Kada đumbir naribate i kuvate deset minuta, oslobađaju se njegove najkorisnije tvari. Takođe, ova tehnika je odlična i za ribanje drugih začina poput muškatnog oraščića ili cimeta. Sveže naribani začini imaju intenzivniji miris i ukus, što čini jela još bogatijim.

Rezači na strani rende
Na nekim rendama postoje bočni rezači koji vam omogućavaju da hranu sečete na tanke kriške. Ovi rezači su korisni za sečenje krastavaca, šunke, krompira, ili kobasica. Ovo je brz i jednostavan način da dobijete jednake kriške, bez potrebe za dodatnim alatima.

Korišćenjem ovih trikova, rende može postati još korisniji alat u vašoj kuhinji, pomažući vam da efikasno pripremite razna jela i začine.

BONUS TEKST

Jedna od najzanimljivijih biljaka na svijetu je Rafflesia arnoldii, poznata i kao “cvijet leš”. Ova fascinantna biljka nalazi se u tropskim kišnim šumama jugoistočne Azije, posebno na otocima Borneo i Sumatra. Ono što Rafflesiu arnoldii čini posebno zanimljivom je njen nevjerojatno veliki cvijet, koji može doseći promjer od preko jednog metra i težinu od 11 kilograma, čime postaje najveći pojedinačni cvijet na svijetu.

Međutim, ne samo veličina, već i način na koji ova biljka opstaje čini je jedinstvenom. Rafflesia arnoldii je parazitska biljka koja nema stabljiku, lišće ni korijenje. Umjesto toga, ona preživljava kao parazit na vinovoj lozi iz roda Tetrastigma. Ova biljka upija hranjive tvari i vodu iz svoje domaćinske biljke, koristeći svoje specijalizirane strukture nazvane haustoriji.

Najpoznatija karakteristika Rafflesie arnoldii je njen neugodan miris, koji podsjeća na miris trulog mesa. Ovaj odbojni miris ima važnu ulogu u oprašivanju biljke. Privlači insekte, poput muha, koje obično polažu jaja na trulo meso. Dok istražuju cvijet, muhe prenose pelud s jednog cvijeta na drugi, omogućujući oprašivanje.

Zbog svoje rijetkosti i specifičnih uvjeta potrebnih za rast, Rafflesia arnoldii je ugrožena vrsta. Njeno stanište se smanjuje zbog krčenja šuma i ljudskih aktivnosti, što predstavlja ozbiljnu prijetnju njenom opstanku. Unatoč tome, Rafflesia arnoldii ostaje jedna od najfascinantnijih biljaka na svijetu, čarobno privlačeći ljubitelje prirode i botaničare širom svijeta.