Mišići mogu doživjeti iznenadne grčeve, koji se mogu dogoditi nakon buđenja ili tijekom utonuća u san, a odlikuju se brzom kontrakcijom mišića. Bavljenje bilo kojom vrstom tjelesne aktivnosti može izazvati grčeve. Primarni uzrok grčeva u mišićima obično se pripisuje nedovoljnoj hidrataciji u tijelu.

  • Dok se oštra i intenzivna bol obično osjeća u nogama, također je moguće da se ovaj osjećaj pojavi u raznim drugim dijelovima tijela. Duljina ovog stanja može varirati od kratkog trenutka do kratkog vremenskog raspona. Noćni grčevi mišića, koji se javljaju tijekom spavanja ili nakon jutarnjeg buđenja, prvenstveno su uzrokovani nedostatnom prokrvljenošću, ali se mogu javiti i kada je tjelesna temperatura ispod normale.

Ako se tijekom noćnih sati naglo probudite zbog mučnog grča u nozi, pronađite utjehu u spoznaji da niste sami koji doživljavate ovu nelagodu. Istraživanje provedeno 2012. godine i objavljeno u časopisu “American Family Physician” pokazalo je da se čak 60 posto ljudi barem jednom u životu susrelo s ovom bolnom pojavom.

  • Osim toga, posebna studija provedena 2017. godine pokazala je da je ovaj fenomen rašireniji među osobama u dobi od pedeset ili više godina. Unatoč različitim gledištima o ovoj temi, temeljni čimbenici koji pridonose ovom prevladavajućem stanju i dalje ostaju pomalo misteriozni.

Dr.sc. Scott Garrison, izvanredni profesor obiteljske medicine na Sveučilištu Alberta, koji je proveo opsežna istraživanja o grčevima u nogama koji se javljaju tijekom spavanja, tvrdi da točan uzrok noćnih grčeva u nogama ostaje nepoznat. Prema nekim znanstvenicima, vjeruje se da je naš suvremeni način života primarni faktor koji pridonosi ovom problemu.

  • Za razliku od naših prethodnika, koji su tijekom skupljanja plodova često izvodili radnje poput čučnjeva i polučučnjeva, suvremeni načini života često zanemaruju ove bitne pokrete koji potiču fleksibilnost mišića, što rezultira pojavom grčeva. Prema drugoj skupini stručnjaka, obično se primjećuje da kada se pojedinci zavaljuju na krevetu, njihove noge često pokazuju plantarnu fleksiju, koju karakterizira fleksija skočnog zgloba i povećanje kuta između gornje površine stopala i prednje strane stopala. potkoljenice.

Skraćivanje mišića izravan je rezultat zauzimanja ovog specifičnog položaja. Stoga, kada stopalo ostane u ovom položaju dulje vrijeme, čak i najmanji pokret može izazvati grč u mišićima. Garrisonovo istraživanje pokazuje da se grčevi u nogama koji se javljaju noću češće javljaju tijekom ljetne sezone nego u zimskim mjesecima.

 

  • Iako ovo nije univerzalna istina, njegovi nalazi pokazuju da je pojava ovih grčeva češća u srpnju u odnosu na siječanj. Garrison pripisuje ovaj fenomen živčanim problemima, a ne mišićnim poremećajima, budući da su grčevi mišića temeljni uzrok ovih grčeva. Stimulacija grčeva u mišićima potkoljenice može se pripisati živcima koji povezuju kralježnicu s tim mišićima, kao što je promatrano testovima elektromiograma.

Živčani sustav doživljava ubrzanu regeneraciju tijekom ljeta, vjerojatno zbog povećane izloženosti vitaminu D. Ova korelacija može pružiti objašnjenje za veću učestalost grčeva tijekom ove sezone. Na noćne grčeve mogu utjecati različiti čimbenici, kao što je povećani fizički napor koji uzrokuje znojenje i blagu dehidraciju, što zatim može dovesti do grčeva u mišićima.

  • Na pojavu ovih grčeva utječu i izbor prehrane, lijekovi te količina kretanja. Na grčeve mišića mogu utjecati razni drugi čimbenici. Položaj je trajao značajno vrijeme, postojao je dosta dugo. diuretici Prisutnost kalcija i magnezija očito nedostaje. Lijekovi za astmu trudnoća dijabetes hipertenzija Respiratorni artritis karakterizira utjecaj koji ima na zglobove u dišnom sustavu. depresija