Dovoljno sna ključno je za opću dobrobit, osobito za pojedince koji se suočavaju s kroničnim bolestima. Budući da je svaka osoba različita, važno je prilagoditi obrasce spavanja individualnim potrebama i dnevnim rutinama. Ipak, postoje opće smjernice za trajanje sna koje su prikladne za različita razdoblja života.

Preporučena trajanja spavanja za različite dobne skupine su sljedeća: novorođenčad (0-3 mjeseca) treba težiti 14-17 sati, bebe (4-11 mjeseci) trebaju ciljati 12-15 sati, mala djeca (1-2 godine) treba težiti 11-14 sati, predškolci (3-5 godina) trebaju ciljati 10-13 sati, djeca školske dobi (6-13 godina) trebaju ciljati 9-11 sati, adolescenti (14-17 godina) trebaju ciljati za 8-10 sati, mladi odrasli (18-25 godina) trebaju ciljati 7-9 sati, odrasli (26-64 godine) trebaju ciljati 7-9 sati, a osobe starije od 65 godina trebaju ciljati 7-8 sati spavanja.

Pravilan san igra ključnu ulogu u upravljanju depresijom, budući da neredoviti obrasci spavanja mogu pogoršati simptome. Osim toga, nedostatak sna može uzrokovati glavobolje i ometati rad neurotransmitera kao što je serotonin. Pretjerano spavanje povezano je s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Osim toga, produljena razdoblja neaktivnosti tijekom sna mogu pridonijeti pojavi bolova u leđima.

Utvrđeno je da prekomjerno spavanje otežava metabolizam, što rezultira nakupljanjem energije u obliku masti, što pridonosi pretilosti. Osim toga, produljeno trajanje sna povezano je s povećanom vjerojatnošću razvoja srčanih bolesti. Uspostava redovitog rasporeda spavanja ključna je za održavanje zdravih navika spavanja. Važno je dosljedno se pridržavati ovog rasporeda.

U slučaju da se probudite umorni, razmislite o revitalizaciji tuširanjem i nekim oblikom tjelesne vježbe. Kako biste poboljšali hidrataciju tijela, preporučuje se konzumiranje vode nakon buđenja.

Održavanje našeg fizičkog i mentalnog blagostanja uvelike ovisi o snu. Pridržavanjem preporučenog trajanja spavanja i njegovanjem zdravih navika spavanja možemo poboljšati ukupnu kvalitetu života i ublažiti vjerojatnost raznih zdravstvenih problema.

BONUS TEKST

Što uzrokuje pojavu bjelkastih naslaga na jeziku i koje bolesti one potencijalno mogu označavati? Prisutnost bijelog filma na površini jezika može se pripisati isključivo aktivnosti mikroorganizama. Čak i pojedinci koji marljivo održavaju praksu oralne higijene imaju ove bakterije na svojim jezicima.

Općenito, ovaj premaz nestaje nakon pravilne rutine oralne njege. Međutim, ako se ponovno pojavi, to ukazuje na temeljni problem u funkcioniranju tijela. Bjelkastu prevlaku prvenstveno uzrokuje nekoliko uobičajenih čimbenika. Uobičajena bolest djece i adolescenata je upala grla, upalna zarazna bolest. Ovo stanje obično uzrokuju bakterije i gljivice, poput streptokoka i stafilokoka.

Početni simptomi često uključuju prisutnost gnojnog plaka na jeziku i krajnicima. Gastritis, stanje karakterizirano upalom koja dovodi do uništavanja sluznice želuca, javlja se kada imunološki sustav ne funkcionira. Jedan od simptoma je prisutnost bijelog plaka, koji s vremenom postupno prelazi u žutu boju.

Neuobičajeno je da se bulbitis dijagnosticira kao samostalno stanje; obično se smatra specifičnom vrstom upale koja se javlja u dvanaesniku. Ovaj upalni proces specifično cilja početni segment crijeva, što dovodi do poremećaja u radu probavnog sustava. Žučni trakt doživljava diskineziju, što dovodi do poremećaja funkcije žučnog mjehura i prekomjernog izlučivanja žuči ili stagnacije.

Enteritis, s druge strane, uključuje upalne procese koji zahvaćaju različite dijelove stijenki crijevne sluznice, što dovodi do poremećaja u asimilaciji i probavi. U teškim slučajevima može doći do atrofije zidova sluznice. Na jeziku se pojavljuje jasna bijela prevlaka, popraćena prepoznatljivim otiscima zuba. Ograničen na područje zdjelice, pelvioperitonitis je upalno i infektivno stanje koje zahvaća peritoneum.

Ovo stanje može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Muškarci također mogu biti pogođeni kandidijazom, gljivičnom infekcijom koja cilja posebno na glavić penisa. Ovo stanje karakterizira stvaranje bijele naslage nalik siru na jeziku i desnima. Terapeutske mjere za žene koje pate od umora očiju i naprezanja vida.

U slučaju da se plak usprkos odgovarajućim higijenskim mjerama i dalje pojavljuje ili se ponavlja tijekom dana, savjetuje se potražiti savjet liječnika i obaviti sveobuhvatan pregled jer brojne bolesti ostaju prikrivene i manifestiraju se kronično. Ako su u ustima, osim plaka, prisutne i druge tegobe, savjetuje se konzultacija stomatologa.

Fokus bi trebao biti na rješavanju temeljnog uzroka stvaranja plaka u takvim slučajevima. Neuspjeh u otkrivanju temeljne bolesti zahtijeva pedantniji pristup praksi oralne higijene. Osim toga, neophodna je temeljita revizija prehrambenih navika. Plak je često posljedica pretjeranog konzumiranja masne, prekuhane hrane ili pretjeranog uživanja u začinjenim ili slatkim jelima.