Moj suprug i ja već gotovo dvije godine prolazimo kroz brakorazvodni postupak koji u našim krajevima teče sporo. Nakon mog odlaska moj život je doživio pozitivnu transformaciju. Srećom, sreća mi se osmjehnula jer sam dobio izuzetnu priliku za zaposlenje. Moj nadređeni, koji ima ovlasti slične zakonu, ne samo da me profesionalno usmjerio, već mi je omogućio i susret s osobom koja mi je pripala srcu.

  • Unatoč mojoj početnoj nevoljkosti, na kraju sam podlegao njihovom neodoljivom šarmu nakon duljeg razdoblja otpora. Situacija bi bila savršena da mlada dama koja se pridružila gospodinu nije izazvala komplikacije bivšem supružniku. Na najobičniji način putevi su nam se ukrstili. Ona nije netko kome se osjećam primoranim dati primjedbu, jer ona ne pripada meni. Međutim, čini se da je osvojila mog dečka, da tako kažem.

To je situacija na koju se još uvijek prilagođavam, jer nisam očekivao da ću se naći u ovoj poziciji. Kasno navečer šalje joj poruke i provokativne slike. Naš je odnos doista izvanredan i rijetko je tko svjestan naše povezanosti. To me ostavlja u razmišljanju o razlozima koji stoje iza svega ovoga.

  • Nakon što je shvatila da od mene neće dobiti odgovor, odlučila se obratiti mom šefu, otkrivši da dijele zajedničku pozadinu. Zbog toga mu sada šalje neugodne poruke i neprikladne slike u nezgodnim trenucima. Imam li obvezu obavijestiti gospodina koji ju je odabrao i ako jesam kako to učiniti?

BONUS TEKST

Otprilike jedan od svakih deset pojedinaca u svijetu, kao i unutar naše nacije, boluje od dijabetesa. Većina tih slučajeva uključuje dijabetes tipa 2, stanje koje nastaje kada tijelo ne uspije učinkovito iskoristiti inzulin, što dovodi do nemogućnosti reguliranja razine šećera u krvi.

Prema riječima nutricionistice i dijetetičarke Jovane Srejić Ferluga, šećerna bolest je postala epidemija koja zahvaća i odrasle i djecu, a značajan broj pacijenata obraća se konzultacijama zbog problema vezanih uz regulaciju glikemije. Bilo da se radi o inzulinskoj rezistenciji ili dijabetesu tipa 2, upravljanje glikemijom ostaje primarna briga. Prema riječima nutricionista, osobe s ovim stanjem često doživljavaju povećanje tjelesne težine, povećanje nezdravih masnoća i smanjenje razine zaštitnog ili “dobrog” HDL-a.

Konzumacija nepravilne hrane može dovesti do povišene razine šećera i inzulina u krvotoku, što može izazvati upalne procese. Među tri primarna makronutrijenta koji opskrbljuju energijom – ugljikohidrati, proteini i masti – ugljikohidrati imaju najznačajniji utjecaj na razinu šećera.

Naš sugovornik ističe važnost ugljikohidrata među različitim skupinama namirnica. To je zato što se ugljikohidrati pretvaraju u jednostavne šećere koji se lako apsorbiraju u krvotok. Ugljikohidrati se mogu kategorizirati kao jednostavni ili složeni, s primjerima složenih ugljikohidrata uključujući škrob i vlakna.

Vrijedno je napomenuti da se vlakna ne probavljaju i ne apsorbiraju na isti način kao drugi ugljikohidrati, što rezultira ne povećanjem razine šećera u krvi. Pojava komplikacija je značajno smanjena. U slučaju da ste dobili predloženi iznos za ukupni dnevni ili “neto” sadržaj ugljikohidrata po obroku, evo vodiča kako ga točno odrediti i izračunati.

Prema riječima nutricionistice, preporuča se ispitati ukupni sadržaj ugljikohidrata u hrani ili obroku, a zatim od ukupnih ugljikohidrata oduzeti količinu vlakana. Ovaj izračun će dati “neto” sadržaj ugljikohidrata. Na primjer, ako šalica miješanog povrća ima 10 grama ugljikohidrata i četiri grama vlakana, neto vrijednost ugljikohidrata bila bi šest grama.

Ako imate dijabetes i konzumirate pretjeranu količinu ugljikohidrata, osobito u jednom obroku, to može rezultirati opasno povišenom razinom šećera. Suprotno tome, pridržavanje dijete s niskim udjelom ugljikohidrata može spriječiti skokove šećera u krvi i značajno smanjiti vjerojatnost komplikacija kao što su bolesti srca, bolesti bubrega i gubitak vida. Iako je privlačnost jaka, preporučljivo je kloniti se određene hrane.

Koje vrste hrane treba izbjegavati? Prema popisu zabranjenih namirnica nutricionista, važno je kloniti se svih namirnica koje sadrže jednostavne šećere, poput slatkiša, kolača, proizvoda od bijelog brašna (pekara, tjestenina, pizza), sokova iz trgovine, meda, nektara agave , javorov sirup, sušeno voće, voćni jogurti iz trgovine, žitarice iz trgovine, bijela riža i pomfrit.

Koje su druge opcije dostupne? Uključite proizvode od cjelovitih žitarica kao što su kruh, tjestenina i smeđa riža, zajedno s chia sjemenkama, lanenim sjemenkama i raznim brašnom od orašastih plodova i sjemenki poput brašna od badema, kokosa, konoplje i sezama. Dodatno uključite zobene, ražene i ječmene pahuljice, svježe cijeđene sokove i svježe voće s nižim glikemijskim indeksom.

Na kraju, razmislite o korištenju stevije kao prirodnog zaslađivača. Prema riječima Jovane Srejić Ferluga, umjesto krumpirića možete se odlučiti za prilog od tikvica ili korabice, tijesto za pizzu napraviti od cvjetače, a od tikvica napraviti špagete. Za desert se može poslužiti kuhana pšenica s orašastim plodovima ili kesten pire.