Priprema savršeno kremaste turske kafe u džezvi može se činiti kao prava umetnost, a Petra Alpeza na TikToku podelila je svoju tehniku koja je postala popularna među ljubiteljima kafe. Evo koraka koje možete pratiti kako biste i vi kod kuće napravili ovu ukusnu kafu:

1. Zagrijte kafu u suvoj džezvi
Prvo stavite tri kašičice kafe u suvu džezvu (bez vode) i lagano zagrevajte na srednjoj vatri. Ovaj korak omogućava kafi da oslobodi svoje arome i mirise.

2. Dodajte eritrit
U džezvu dodajte dve kašičice eritrita, zamene za šećer, koja ima nula kalorija. Eritrit će doprineti kremastoj teksturi kafe bez dodatka kalorija.

3. Dodajte vruću vodu
Kada kafa zamiriše, polako dodajte vruću vodu u džezvu. Mešajte kafu dok dodajete vodu, pazeći da ne ostanu grudvice.

4. Postepeno podizanje kafe
Nakon što ste dodali vodu, kafa se ne sme kuhati do ključanja. Umesto toga, pustite da se lagano podigne do vrha džezve, a zatim je sklonite sa vatre pre nego što počne kipeti. Ovaj postupak ponovite nekoliko puta (obično dva do tri puta) kako biste postigli kremastu teksturu.


5. Završni dodir
Na samom kraju, dodajte još malo vruće vode u džezvu, mešajući kafu još jednom. Ostavite kafu da se slegne nekoliko trenutaka pre nego što je poslužite.

6. Posluživanje
Vaša kremasta turska kafa sada je spremna za posluživanje. Možete je poslužiti uz čašu vode ili neki slatkiš po vašem izboru.
Ovaj način pripreme garantuje bogat i pun ukus, s kremastom teksturom koja će zadovoljiti čak i najzahtevnije ljubitelje turske kafe. Petra naglašava da je veština pripreme ključna, pa je s iskustvom kafa sve bolja.

BONUS TEKST

Zanimljivost koja će vas možda iznenaditi odnosi se na fenomen poznat kao “zlatna pravila” u prirodi i arhitekturi, koji je često korišten u dizajnu i umjetnosti kroz istoriju. Ovaj koncept poznat je i kao “zlatni rez” ili “zlatni omjer”, a predstavlja matematički odnos koji se pojavljuje u mnogim prirodnim pojavama i ljudskim kreacijama.

Zlatni rez je iracionalni broj, otprilike 1,618, a označava omjer u kojem je odnos između većeg dijela i manjeg dijela jednak odnosu cijelog dijela prema većem dijelu. Ovo čini da se odnos između dvaju segmenata čini estetski ugodnim i uravnoteženim. Na primjer, u pravokutniku koji je u omjeru zlatnog reza, duže strane će biti 1,618 puta duže od kraćih strana. Ovaj omjer se često koristi u umjetnosti i arhitekturi jer stvara kompozicije koje su vizualno privlačne.

U prirodi, zlatni rez se može vidjeti u strukturi cvjetova, rasporedu listova na stablu, a čak i u obliku spirala u školjkama i galaksijama. Jedan od najpoznatijih primjera u umjetnosti je djelo “Vitruvian Man” Leonarda da Vincija, koje je usklađeno sa zlatnim rezom, kao i zgrade poput Parthenona u Atini, koje su također dizajnirane koristeći ovaj omjer.

Što je još fascinantnije, istraživanja su pokazala da ljudi intuitivno prepoznaju zlatni rez kao estetski ugodan. To objašnjava zašto se ovaj matematički koncept često koristi u dizajnu, od web stranica do reklamnih kampanja, kako bi se stvorila privlačna i uravnotežena vizualna iskustva. Dakle, sljedeći put kada se divite nekoj umjetničkoj djelo ili arhitektonskoj ljepoti, možda ćete uvidjeti da se iza te ljepote skriva matematička formula koja je oblikovala svijet oko nas.