U slučaju da se nađete sami i osjetite simptome srčanog udara, važno je odmah potražiti pomoć od nekoga u blizini kako biste bili prevezeni do najbliže zdravstvene ustanove.Ako postoji bilo kakva neizvjesnost u vezi s pojavom srčanog udara, preporučljivo je odmah kontaktirati hitnu pomoć biranjem 911, umjesto odgađanja akcije. Istraživanja pokazuju da starije osobe i žene često odgađaju traženje pomoći zbog raznih čimbenika, uključujući nedostatak svijesti o simptomima, pogrešno zamjenjujući simptome srčanog udara (poput bolova u trbuhu ili ramenima) s onima drugih bolesti i želju da izbjegnu opterećenje njihovi najmiliji.

Važno je pripaziti na simptome koji se mogu pojaviti već mjesec dana prije srčanog udara.UmorIstaknuti pokazatelj neizbježnog srčanog udara je neobjašnjiva iscrpljenost, koja može učiniti svakodnevne aktivnosti kao što su pospremanje kreveta ili tuširanje većim izazovom. Umor se pojačava kako dan odmiče. Važno je napomenuti da je ovaj simptom češći među ženama.

Neugoda u trbuhu je čest simptom, često praćen osjećajem mučnine, nadutosti ili plinova. Prije nego što dožive srčani udar, pojedinci obično navode da bol dolazi i odlazi u ritmičkom obrascu.Muškarci bi trebali obratiti veliku pozornost na bol u prsima jer je to značajan rani pokazatelj koji se ne smije zanemariti. S druge strane, žene iskuse ovaj simptom samo u oko 30% slučajeva. Nelagoda, stalna ili kratkotrajna, može se manifestirati u rukama (obično lijevoj), čeljusti, vratu, ramenima i abdomenu.

NesanicaManifestacije obuhvaćaju izazove u započinjanju spavanja, prerano buđenje i loše iskustvo spavanja. Ovi simptomi povezani su s povećanom osjetljivošću na kardiovaskularne bolesti i cerebrovaskularne incidente. Osim toga, pojedinci mogu doživjeti intenzivnu anksioznost i veće stope izostanaka s posla, s većom prevalencijom uočenom među ženskom populacijom.Otežano disanje ili osjećaj nedostatka zraka može ostaviti dojam neadekvatnog disanja i izazvati vrtoglavicu. I muškarci i žene mogu se susresti s ovim simptomom, koji se obično javlja već šest mjeseci prije srčanog udara.

Gubitak kose može poslužiti kao dodatni pokazatelj, prvenstveno za muškarce u dobi od 50 i više godina, iako su i žene podložne ovom stanju.Kada dožive ubrzan ili nepravilan rad srca, pojedinci, osobito žene, također mogu osjetiti osjećaj panike i tjeskobe. Epizode nepravilnog rada srca koje traju 1-2 minute mogu dovesti do simptoma poput vrtoglavice i dubokog umora.

Abnormalno ili pretjerano znojenje, koje se može dogoditi u bilo koje doba dana, može poslužiti kao rani pokazatelj srčanog udara. Ovo stanje prevladava među ženama i ponekad se može pogrešno protumačiti kao manifestacije menopauze poput noćnog znojenja ili valunzima. Simptomi slični gripi, poput znojenja i vlažne kože, traju bez obzira na fizičku aktivnost ili temperaturu okoline. Dok se ti simptomi mogu povremeno povući, najčešći znakovi srčanog udara su sljedeći:

Prsa mogu osjetiti dugotrajnu ili iznenadnu nelagodu, karakteriziranu osjećajem stezanja, punoće i neugodnog pritiska koji može potrajati nekoliko minuta.Osjećajna bol može varirati od oštre do tupe, različitog intenziteta i trajanja. Ima potencijal zračenja na različita područja tijela, zadržavajući se kratko ili produžujući se kroz nekoliko sati.U području “žlice” pojedinci mogu osjetiti bol i nelagodu u različitim dijelovima tijela, uključujući čeljust, lijevu stranu, ruke, leđa, vrat i trbuh.

Bolovi u prsima, otežano disanje, osjećaj nedostatka zraka i nedostatak zraka uobičajeni su simptomi.Simptomi kao što su hladan znoj, mučnina, povraćanje, blijeda koža i opća slabost mogu ukazivati ​​na stanje nelagode i nelagode.Otkucaji srca mogu se povećati do 150 otkucaja u minuti.Iznenadni gubitak pokretljivosti jednog ili više udova može biti uznemirujuće iskustvo.Iznenadna pojava nesvjestice ili intenzivna glavobolja mogu biti alarmantni.

Razdražljivost, strah i osjećaj nadolazeće propasti mogu ukazivati ​​na problem povezan sa srcem. Osobe s već postojećim srčanim oboljenjima trebale bi odmah potražiti pomoć ako bol potraje dulje od dvije minute. Slično, oni s anginom trebaju potražiti liječničku pomoć ako bol ne prestane unutar deset minuta od uzimanja nitroglicerina. U slučaju da ste sami i sumnjate na srčani udar, nemojte se ustručavati zatražiti pomoć nekoga u blizini da vas preveze do najbliže zdravstvene ustanove.