Zadržavanje vode može dovesti do neugodnih simptoma kao što su otečene ruke i stopala, debljanje, ukočenost zglobova. Nadutost tkiva uobičajeno je mjesto zadržavanja tekućine bilo gdje na tijelu, no najčešće se javlja u rukama, stopalima, zglobovima (kuk ili sakroilijakalni zglob), kukovima i licu.

  • Također će se primijetiti povećanje tjelesne težine, blijeda koža, napuhan izgled tkiva, otečen (kao kod edema bez rupa) s naknadnom ukočenošću i bolom koji se može primijetiti kod zahvaćenosti zglobova sekundarno zbog artritičnih promjena, otežano disanje kao i migrene.

Razlozi mogu biti preveliki unos soli, hormonalne promjene tijekom trudnoće, predmenstrualnog razdoblja ili menopauze, nedostatak kretanja, bolesti bubrega i srca, bolesti štitnjače, prekomjerna tjelesna težina i neki lijekovi. Ako su simptomi blagi, zadržavanju tekućine može se pomoći korištenjem kao diuretika. Čaj od maslačka Jedan od takvih je maslačak. Vrlo zapažena učinkovita diuretička biljka. Povećava eliminaciju tekućine iz tijela potičući stvaranje urina.

  • Jedno je istraživanje čak pokazalo da su se pojedinci koji su uzimali čaj od maslačka mogli riješiti više vode unutar 5 sati od onih koji nisu. Dnevno možete konzumirati 1-3 šalice čaja od maslačka koji pripremate od jedne žličice biljke i jedne šalice prokuhane vode. Napomena: osobe koje imaju problema s bubrezima ili žučnim kamencima prije uzimanja čaja od maslačka trebaju potražiti savjet liječnika.

 

Čaj od peršina Još jedna pomoć u kontroli zadržavanja vode je peršin, koji također može smanjiti upalu. Može se uzimati kao čaj; preporučeni omjeri su dvije žličice suhog lišća na jednu šalicu kipuće vode. Treba ga piti najviše tri puta dnevno. Budući da peršin djeluje kao snažan diuretik, zabranjeno ga je uzimati istodobno s drugim lijekovima i lijekovima sličnog djelovanja.

  • Boriti se protiv kašnjenja vode, smanjite konzumaciju soli i namirnica koje sadrže: kokice, perece, čips, kobasice, brzu hranu, slane masne sireve i neuredno vrijeme obroka. Pušenje i alkoholizam također smanjite na minimum, kao i stres — bavite se više tjelesnim vježbama i pijte 10 čaša vode s čajevima dnevno.

BONUS TEKST

Otečene noge su česte i često su rezultat nakupljanja tekućine; međutim, upala oštećenog tkiva ili zglobova također može uzrokovati oticanje nogu. Može biti u bilo kojem dijelu nogu, od stopala, gležnjeva i listova do bedara. Zbog čega noga otiče? Otok nogu često je posljedica tako lako prepoznatljivih i benignih stanja kao što su manje ozljede i uganuća, dugotrajno stajanje ili sjedenje.

S vremena na vrijeme uzrok može biti nešto ozbiljnije od bolesti srca ili krvnog ugruška. Zadržavanje tekućine: To se događa kada tkiva ili krvne žile unutar nogu zadržavaju više tekućine nego što je potrebno, što može biti uzrokovano dugotrajnim sjedenjem ili stajanjem. Također može ukazivati ​​na višak tjelesne težine, nedovoljnu fizičku aktivnost ili ozbiljnije zdravstveno stanje.

Upala: događa se kada se tkiva u nogama iznerviraju i oteknu. To je prirodni odgovor koji se razvija zbog slomljenih kostiju ili istezanja tetiva ili ligamenata, ali može signalizirati upalnu sustavnu bolest poput artritisa. Oticanje nogu? Nije uvijek znak problema sa srcem ili cirkulacijom. Mogući razlozi zbog kojih su vam noge natečene uključuju: nakupljanje tekućine zbog prekomjerne težine, neaktivnosti, dugog sjedenja ili stajanja, uskih čarapa ili traperica.